Kako biti najboljši oče?

Foto: Shutterstock

Pogosto v pogovorih z drugimi moškimi zaznam željo, da bi bili boljši očetje. Potrebo, da zgradimo zdrave odnose, ki so otrokom v spodbudo in nam v veselje. Ta želja je še toliko večja ob lastni izkušnji odsotnega očeta, ki je ne bi privoščili svojim otrokom. Kako biti najboljši oče svojim otrokom?

Privilegij biti oče

Prva stvar, ki si jo očetje moramo priznati, je, da že smo »najboljši očetje« za naše otroke.

Nihče drug me ne more nadomestiti, nihče ne more stopiti na moje mesto. Oče ima posebno mesto v otrokovem notranjem svetu in v otrokovi naravi je potreba, da ga občuduje in spoštuje.

Otrok ima samo mene za očeta in samo jaz lahko izpolnim to njegovo hrepenenje po odnosu z očetom. Do pubertete je to hrepenenje dokaj lahko uresničevati, ker so otroci željni naše družbe, pozornosti, besed, kasneje se je potrebno nekoliko bolj potruditi.

 

Odgovornost biti oče

S privilegijem biti oče pride tudi odgovornost, da vzamemo otrokovo hrepenenje po očetu zares. Ko sem fizično odsoten zaradi službe, hobijev, ali ko sem čustveno odsoten zaradi skrbi, obveznosti, konfliktov … skratka, ko me ni zaradi vseh upravičenih in neupravičen razlogov, ki jih prinese življenje – takrat me nihče ne more nadomestiti.

Dolgotrajna odsotnost (čustvena dosti bolj kot fizična) bo v otroku začela porajati dvom vase in vprašanja, zakaj ni dovolj dober, da bi bil oče z njim in ob njem. In otrok bo začel iskati bolj ali manj primerne nadomestke potrditve v drugih – mentorjih, učiteljih, pa tudi tolpah.

Na drugi strani pa bo doma lahko otrok postal bolj zaprt, odmaknjen ali pa bo svoje razočaranje pokazal skozi upiranje, ignoriranje, odklanjanje. Takrat je velik izziv, kako takšna vedenja prevesti v jezik otrokove potrebe, ki je vedno potreba po stiku, varnosti, vodenju.

Izziv biti najboljša verzija očeta

Ključen odgovor na otrokovo hrepenenje po očetu je, da preprosto smo z otrokom. Čeprav se sliši enostavno, je velikokrat težko dati po dolgem delavniku vse skrbi in utrujenost na stran ter otroku posvetiti vso pozornost, četudi le za 15 minut dnevno.

S privilegijem biti oče pride tudi odgovornost, da vzamemo otrokovo hrepenenje po očetu zares.Prav v tem postajamo najboljša verzija sebe, ko rastemo v sposobnosti, da damo na stran skrbi iz službe, konflikte iz drugih odnosov, predpostavke, kaj bi »otrok moral narediti«, strahove, »kaj bo z našim otrokom« itd., ter tako naredimo prostor za odnos z otrokom, njegove potrebe, želje, svet.

Biti z otrokom pomeni videti svet skozi njegove oči: razumeti stiske, se veseliti hrepenenj, uživati v radostih, četudi so težave in želje odraslemu lahko »otročje«, »neumne« ali »muhe enodnevnice«. In se nato odzvati na ta svet: z deljenjem izkušenj, podporo pri uresničitvi ideje, skupno pustolovščino, skupnim kuhanjem oz. čemerkoli, kar vaju poveže.

Še več: ko bom otroka lahko dojel skozi njegove oči, mu bom znal tudi postaviti mejo na način, preko katerega mu bo predstavljala mojo skrb in občutek varnosti, namesto omejevanja in zatiranja.


Skupina za očete

Očete vabimo, da se pridružite Skupini za očete, kjer bomo spregovorili o sodobnih izzivih očetovanja. S srečanji bomo začeli 3. oktobra 2018. Več informacij in prijava: https://www.iskreni.net/programi/event/ocetje/

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja