11 stavkov, ki jih mora najstnica slišati od mame

Foto: Canva

Vijuganje skozi najstniška leta je naporno. Vse se spreminja z veliko hitrostjo: telo, življenje, prijatelji. Prijateljstva so bolj naporna, šola je bolj zahtevna, doma zahtevamo več odgovornosti. Kar velika teža za dekle.

Tudi za starše ni lahko. Tudi mi se učimo in delamo napake. Vendar pa je najpomembnejše, kar lahko damo svojim hčerkam, ljubezen in spodbuda, saj to od nas najbolj potrebujejo. Morajo pa od nas slišati tudi naslednje: (ja verjetno bodo res zavijale z očmi, pa vendarle)

 1. Oprosti

Tako preprosta beseda, pa tako težko jo izgovorimo. Vendar če se nikoli ne opravičimo in nikoli ne priznamo svoje napake, je to najboljši način, da uničimo odnos.

 1. Rada te imam

Morda se bo delala, da ji je to brez veze. Morda ne bo verjela našim besedam. Še vedno pa jih mora slišati. To lahko pokažemo na različne načine: z objemom, s sporočilcem na vratih, tako da ji skuhamo najljubše kosilo ali da ji preprosto rečemo: »Rada te imam«.

 1. Bodi to, kar si

Gotovo bo kdaj počela kakšne stvari samo zato, da bo pripadala določeni skupini. Zato je še toliko bolj pomembno, da ji damo vedeti, kako ponosni smo nanjo, ko je res to, kar je. Potrdimo jo takrat, ko vidimo, da je zvesta sama sebi.

 1. Dovolj si takšna, kot si

Naj začuti, da se ji ni treba primerjati ali tekmovati z drugimi. Da je dovolj takšna, kot je. Pa kakršna koli že je.

 1. Oprosti si

Delala bo napake. Sprejemala napačne odločitve. Ne glede na to, kakšne bodo, se mora naučiti, da oprosti drugim in da oprosti tudi sama sebi, kar je velikokrat še težje.

 1. Zmoreš

Dvomi v svoje sposobnosti lahko ohromijo vsakega. Zavedanje, da zaupamo vanjo, pa daje neverjetno moč. Včasih je dovolj že skrito sporočilo v peresnici, ki ga bo zagledala, ko bo pričela z reševanjem testa.

 1. Nisi sama

Naj ve, da se v težavah lahko obrne na nas ali koga drugega. Tu smo zanjo, da ji stojimo ob strani in ji pomagamo. In to ne glede na to, ali potrebuje tolažbo ali pa konkretno pomoč.

 1. Kako ti lahko pomagam?

Ponujanje rešitev ni vedno najboljša izbira. Ko je razburjena, je zelo malo verjetno, da nas bo poslušala, ker je itak »ne razumemo«. S tem preprostim vprašanjem pa bo še enkrat premislila in tako lažje prišla do rešitve. Morda bo pri tem potrebovala našo pomoč ali pa tudi ne, vendar je dovolj že to, da ve, da smo ji na voljo.

 1. Hvaležna sem zate

Naj ve, da smo hvaležni zanjo, za njene sposobnosti, njene talente, njeno edinstvenost. Povejmo ji, kako veliko nam pomeni.

 1. Zaupam ti

Pridobiti si zaupanje je velika čast. Zlahka ga pa izgubimo. Tudi njej se bo gotovo kdaj zgodilo, da ga bo polomila. Naj čuti, da jo imamo kljub temu radi in naj bo to priložnost za učenje in rast ter tudi prevzemanje odgovornosti in posledic.

 1. Ponosna sem nate

Poiščimo način, da ji to čim večkrat povemo. Bodimo ponosni na to, kar je, na to, kar počne, in na to, kako razmišlja. Pojdimo na njene nastope, tekme, navijajmo zanjo in ji povejmo, kako ponosni smo nanjo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja