Kaj lahko kot mama podarite hčerki, preden odraste?

Thumbnail

Kot mama se večkrat vprašam, kako naj pristopam do svoje hčerke, da bo vedela, da je vredna, posebna in da jo imam rada takšno, kakršna je. Kmalu bo razpela svoja krila in odletela iz gnezda. Do takrat pa ji lahko pomagam odkrivati, kdo sploh je.

Izkušnje z mojima hčerama mi kažejo, da največ izvem o njima, ko nekaj počneva ali počnemo skupaj. Takrat se lahko poveževa, hkrati pa jo tudi »vzgajam«. In to brez godrnjanja, na naraven, nevsiljiv in ljubeč način.

Namesto nasvetov vam ponujam nekaj idej za skupno preživljanje časa. Morda kakšno od njih izkoristite tudi v prazničnih dneh.

Skupno branje knjig

Lahko vi berete njej ali ona bere vam. Da sta le skupaj. Če se ob tem lahko usede v vaše naročje, se bo počutila še posebej ljubljeno.

O svojih hčekah največ izvem, ko nekaj počneva ali počnemo skupaj.

Kuhanje in ustvarjanje novih receptov

Kuhanje nas nauči veliko praktičnega, celo matematike in znanosti. Npr. pretvarjanje merskih enot, razumevanje ulomkov. Pa tudi veliko življenjskega, recimo to, da napake niso nič strašnega. Če se večerja ponesreči, pa kaj zato. Skupaj lahko poiščeta način, kako jo lahko popravita.

Izlet v naravo

V naravi najdemo poseben mir. Podarite hčerki darilo svežega zraka in čas brez nepotrebnih motenj. Ležita na gozdni jasi ali pa uživajta v prekrasnih razgledih.

Uživajta v umetnosti

Pojdita na koncert, obiščita gledališče ali si oglejta baletno predstavo. Nekaj, kar bo za vajino dušo. Pa tudi doma večkrat ustvarjajta skupaj. Dajte ji izzive, da se preizkusi v glasbi, risanju, ustvarjanju.

Skupaj se smejta

Včasih ni toliko pomembno, kaj sploh počneta, kot to, kako se imata. Veliko se smejta in skupaj počnita zabavne reči. Sigurno bosta našli nekaj, kar bo dovolj vajino in ravno prav »odbito«, da se bosta dodobra nasmejali.

Skupaj jokajta

Jok ni znak šibkosti, pač pa znak sočutja in razumevanja. Naj hči vidi, da tudi vi jočete.

Pišita si sporočilca

Lahko so to besede opravičila, lahko besede potrditve, spodbude. Predstavljajte si, kakšno moč bo imel preprost stavek, ki ji ga pustite zjutraj, ko je pred njo težak dan.

Naj hči vidi, da ima tudi mama uspehe in padce.

Ustvarjajta tradicijo

Nekaj, kar ji bo oz. kar bo vsem vam predstavljajo dom. Lahko so to palačinke na nedeljsko jutro, petkovi večeri igranja iger, sobotno razvajanje …

Postavljate si izzive

Prav je, da vas hči vidi tako pri stvareh, ki jih obvladate, kot pri stvareh, ki so vam v izziv. Lahko se preizkusite v športu, ki ga še nikoli niste poizkusili. Naj hči vidi, da imate tudi vi uspehe in padce.

Skupna hišna opravila

Čiščenje, obešanje perila, okopavanje vrta ali pometanje je veliko zabavneje, če to počnemo skupaj. Poleg tega se učimo sodelovanja, pogovarjanja in iskanja rešitev. Hkrati pa je tudi dober način ozaveščanja o našem odnosu do okolja in stvari.