Je porod doma lahko tako varen kot v porodnišnici?

Foto: Canva

Varen porod je temelj dobre porodne izkušnje. Ženska, ki se med porodom počuti varno, da je lahko, kdor je, se počuti videno, slišano in razumljeno. Kadar so strahovi, dvomi in pomisleki ženske pred, med in po porodu slišani in primerno naslovljeni, je vzpostavljen temelj dobrega sodelovanja med materjo in strokovno usposobljenim osebjem.

Občutki ženske, ki rojeva, so pomembni

Ko se ženski zagotovi okolje, v katerem se počuti varno, ji je omogočeno, da se znotraj nje vzpostavi optimalno hormonsko ravnovesje. Dobro hormonsko ravnovesje pa je nujno za dober telesni odziv in za to, da se porod lahko spontano odvije.

Varnost ni pogojena le z izbiro porodnega okolja, temveč tudi s samim pristopom k porodu. Slednjega prepoznavam kot bistvenega pri zagotavljanju tako fizične varnosti kot tudi občutka varnosti. Biti fizično varen je enako pomembno, kot je pomembno to, da se tudi počutimo varno. Odsotnost občutka varnosti sproži telesni odziv, enak tistemu, ki se zgodi, ko smo izpostavljeni fizični nevarnosti.

Porod je več kot le fizična izločitev otroka iz telesa. Je preporod ženske v mater, je doživetje, potovanje.

V Sloveniji imamo štirinajst različnih porodnišnic in prav toliko različnih praks

Čeprav je porod, kot ga poznamo danes, najbolj varen v vsej zgodovini človeštva, ostaja vprašanje: “Katera od porodnišničnih praks je najboljša?”. Kaj je tisto res najbolj varno? Mnenja so deljena. Popolne gotovosti žal ni. To je dejstvo.

To, kaj je varno, je odvisno od kraja, kulture, virov, s katerimi razpolagamo, in časa, v katerem živimo. Vsemu medicinskemu napredku navkljub marsikaj o porodnem procesu in delovanju ženskega telesa med porodom še ni znano. 

Prav zato je to, kaj varen porod je, še zmeraj tudi v procesu raziskovanja. Kot družba moramo biti ves čas odprti tudi za nove, optimalnejše rešitve. Želimo si takšnih praks, ki temeljijo na najboljših izidih, osebnem pristopu in celostni obravnavi. Ker smo si različni in ker gotovosti ni, je tudi zaželeno, da so nam na razpolago različne možnosti. Izbrano okolje, pristop k porodu in vsak poseg v porodni proces nosi določena tveganja tako za mamo kot otroka. Kdo je tisti, ki je najprimernejši za to, da odloča, katero tveganje je za porodnico najbolj sprejemljivo?

Kdo odloča, kaj je zame in za mojega otroka najbolje?

Jaz osebno čutim in želim, da je končna odločitev o tem, kaj je najboljše zame in za mojega otroka, prepuščena meni. Ne glede na to, ali bom sledila trenutno uveljavljeni doktrini ali pa bom izbrala alternativno možnost. Na koncu bom s posledicami odločitve živela jaz. 

Ne glede na to, kdo nosi odgovornost, s posledicami živi oseba, ki jo tveganje zadeva. Njena pravica je, da se samostojno odloči za katerokoli izmed možnosti, ki so ji na razpolago, ali pa izbiro prepusti drugi osebi (strokovnemu osebju, bližnjemu itd.).

Porod na domu, v kolikor poteka ob strokovno usposobljeni osebi, ki ima vsa potrebna dovoljenja za opravljanje babiške dejavnosti in delo opravlja vestno, ni na splošno bolj ali manj varen kot porod v porodnišnici.

Prezrti dejavniki, ki močno vplivajo na potek poroda

Mnogi dejavniki, ne le izbira okolja, vplivajo na to, kako bo porod potekal in kako bo poskrbljeno za varnost. Nekateri dejavniki, ki jih pogosto prezremo in močno vplivajo na porodni proces, so:

 • zaupanje porodnice v svoje telo in svoje zmožnosti;
 • strahovi, s katerimi se ženska v tem času sooča;
 • pričakovanje rojevajoče ženske glede obravnave o tem, kako porod poteka in kako se občuti;
 • občutek, da je slišana in spoštovana v svojih potrebah in željah med porodom;
 • spodbuda, ki jo prejme iz okolja;
 • dejanska usposobljenost strokovnega osebja, ki porod spremlja, za presojanje, kateri porod potrebuje dodatno medicinsko pomoč in kdaj na primer samo opazovati in čakati, da se porod odvije po svoji poti;
 • opazovanje porodnice in znakov, ki jih instrumenti ne morejo zaznati;
 • ter še mnogi drugi merljivi in nemerljivi dejavniki.

Porod je več kot le fizična izločitev otroka iz telesa. Je preporod ženske v mater, je doživetje, potovanje. Porod zaznamuje tako mamo kot tudi otroka. Pomemben ni le iz telesnega vidika, pač pa tudi iz čustvenega, duševnega, duhovnega. Vsakdo porod doživlja drugače in to individualnost je vedno potrebno upoštevati in spoštovati, ko načrtujemo porod in okolje v katerem se bo slednji odvil.

Porod na domu sam na sebi ni sporen

Porod na domu, v kolikor poteka ob strokovno usposobljeni osebi, ki ima vsa potrebna dovoljenja za opravljanje babiške dejavnosti in delo opravlja vestno, ni na splošno bolj ali manj varen kot porod v porodnišnici. Je možna izbira, ki nudi svojevrstne prednosti, kot je poznano okolje, osebni pristop, čustvena podpora in aktivno sodelovanje porodnice s porodno babico od začetka nosečnosti pa do prvih dni v materinstvu.

V Sloveniji so porodi na domu del porodne prakse in imamo zanje izdane tudi strokovne usmeritve. Porod doma je varen za nizko rizične nosečnice; v osnovi so to ženske, ki so zdrave in katerih nosečnost poteka po pričakovanjih; ki bodo rodile enega donošenega otroka v glavični vstavi.

Sem proti ustvarjanju splošnega družbenega strahu glede izbire porodnega okolja. Vsako porodno okolje ima svoje prednosti in tveganja. Pomembno je, da se nosečnicam omogoči dostop do z dokazi podprtih informacij, na podlagi katerih lahko ženska, bodoča mama, sprejme informirano in pravo odločitev zanjo in za njenega otroka.

Viri: 

https://www.gov.si/teme/kakovost-zdravstvenega-varstva/#e54513

https://www.gov.si/assets/ministrstva/MZ/DOKUMENTI/Dostopnost-in-varnost-zdravstvenega-varstva/Varnost/Strokovne-usmeritve-za-nacrtovani-porod-doma.docx

Ana Angela Kumer je žena, mama, doula in svetovalka za dojenje.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Porod je naravni dogodek, ki se v večini primerov konča srečno. Žal pa ni vedno tako. Lahko gre kaj narobe doma, lahko pa tudi v bolnišnici. Tudi, če je nosečnost zdrava, otrok v pravilni legi, se lahko zgodi kaj nepredvidenega in pride do zapletov. Kje bo pomoč takojšnja in v trenutku? Mislim, da v porodnišnici. Doma še tako izkušena babica nima pri roki vseh pripomočkov, kot jih imajo v porodnišnici.
  Koliko mater in otrok je nekoč umrlo na porodu? Zapustile so družino, moža, majhne otroke. Mož se je ponovno poročil in naštepal še eno gručo otrok, otroci iz prvega zakona pa so bili veliki revčki, ki so odšli za hlapce in dekle! To je bila preteklost!
  Včasih so ženske neznosno trpele in rojevale doma. Koliko težkih porodov je bilo! Danes ženske rojevajo doma, ker imajo to možnost. Ne bom rekla, da iz čistega kaprica, ker nimam te pravice. Na youtube kanalu je polno žensk, ki rojevajo doma in potem to objavljajo. V bazenih, sredi dnevne sobe. Največkrat so pri porodu prisotni tudi otroci. Meni je to neprimerno.
  Konec koncev – v Sloveniji smo ženske lahko srečne, da gremo v porodnišnico. Porod je brezplačen, ženska je vsaj tri dni v bolnici, da si lahko malo odpočije. Dobi skuhano hrano. Če rodi doma, mora imeti ustrezno pomoč. Najbrž je treba tudi plačati babico in doulo. Nekdo mora po porodu tudi vse počistiti. To so čisto življenjska vprašanja, ki se mi pri tem pojavljajo.
  Sicer pa – če gre vse v redu in se srečno konča, hvala Bogu. Žal pa ni vedno tako.

  1. Načrtovan porod na domu z registrirano izbrano babico ni isto kot porod na domu z vaško babico pred 90 leti.
   Za porod na domu lahko babica sprejme zgolj nosečnice z nizkim tveganjem – kjer ni vnaprej tveganj za zaplete. S seboj mora imeti tudi opremo za ukrepanje ob morebitnih zapletih – pripelje ne zgolj operacijske, inkubatorja in transfuzij. Glede Sintocina nisem prepričana. Ostalo opremo in pripomočke ima na voljo. Ob manjših zapletih mora biti usposobljena učinkovito ukrepati, ob večjih pa organizirati premestitev v najbližjo porodnišnico.
   Porod z izbrano babico na domu je cenovno okvirno primerljiv s spontanim vaginalnim porodom brez zapletov v porodnišnici, ga pa pri nas ne krije zdravstveno zavarovanje in je plačljiv. Dom po porodu očisti babica. Za pomoč pa se mora ženska dogovoriti sama – bodisi s kakšno prijateljico ali sorodnico ali najame poporodno doulo. Cenovno torej ni za vse enako dostopen, to je res. Je pa kljub temu to danes drugačna oskrba, kot si mogoče predstavljamo iz pripovedi naših babic – z vročo vodo. milom, nekaj brisačami in eno torbo.

   1. Gre za riziko, ki je ob porodu doma značilno višji kot ob porodu v porodnišnici. In nikoli ne vemo zagotovo v kaj se porod razplete. Bi se dalo še globlje filozofirat, … o odporu do sodobne medicine, generiranem s trenutno družbeno klimo, o nekakšni ‘modi’, pa tudi o razumljivem klicu k vrnitvi v bolj naravo življenje . Če želimo izkusiti vse te izpolnjujoče občutke (in ne, občutek varnosti ni enakovreden dejanski varnosti, tako enostavno pa to ni), tvegamo res veliko, za moje pojme preveliko. Na tej podlagi se je smiselno odločati.

 2. https://www.24ur.com/novice/slovenija/poskodbe-okuzbe-in-doule-ki-racunajo-malo-premozenje.html

  Vsak si lahko tole prebere, mislim pa da se iskreni.net želi opravičiti in povedati, da je to res redek primer. Sprašujem, koliko stane porod na domu, koliko računajo doule, ali so vse usposobljene, kdo je poleg mame, ki rojeva, prisoten kot strokovno usposobljen pri porodu na domu? In da bo jasno, sem za različne možnosti, vendar da se karkoli prikriva tako pri porodih v porodnišnici, kot pri porodih doma.
  Je v zadnjih letih bilo kar nekaj smrti ob porodih doma.

  1. Kar se tiče članka, so podatki prirejeni in zavajajoči.
   https://www.facebook.com/babicaninaradin/posts/pfbid0VLHjYVyz9aDE11eSumSdy8ob17221HXCup6TxaXG3hYteU4SaSgPhNK9fYpp7iB3l
   Kar pa se tiče doul, nimajo prav nobene veze z (ne)varnostjo poroda na domu – ali kjerkoli drugje, če smo natančni. Doule – obporodne spremljevalke – ponujajo spremljanje in podporo nosečnici (in njenemu partnerju), da se lahko dodatno informirata o fiziološkem poteku poroda ter o možnostih pred, med in po porodu. Doula (bodočo) mamo ali par spremlja, odgovarja na vprašanja in posreduje informacije. Njena glavna vloga je nuditi čustveno in fizično podporo ter občutek varnosti, ki je potreben za nemoten porod. Doula NI in ne more biti odgovorna za potek poroda in za zdravstveno oskrbo porodnice ali otroka! Zato etični kodeks doul določa, da sme doula spremljati zgolj nosečnice, ki imajo zagotovljeno ustrezno strokovno pomoč – registrirano izbrano babico z dovoljenjem za delo za porod na domu ali pa rodijo v porodni hiši ali porodnišnici.
   Glede cen poroda na domu se lahko pozanimate pri babicah s samostojno babiško dejavnostjo. Pred petimi leti je bila cena skupaj s spremljanjem v nosečnosti in nekaj poporodnimi obiski primerljiva znesku spontanega vaginalnega poroda brez zapletov v porodnišnici, vendar je ne krije zdravstveno zavarovanje. Storitve doule se obračunajo posebej.
   Bi pa prosila za konkretne informacije glede namigovanih številnih smrti ob porodih na domu. Govorite po občutku ali imate preverjene informacije? Govorite za Slovenijo ali na splošno po spominu novic s celega sveta? Kolikor je meni znano, je to prvi tak primer pri nas. Se pa strinjam, da se nepravilnosti razkrije in ustrezno ukrepa, da se prepreči nadaljne tragične izide, ne glede na to, kje se dogajajo.

 3. Je bil en porod, povsem normalen, brez rizika v naprej. Pa ni šlo. Več jih je staknilo glave, celo zdravnica. Na koncu je prišla mimo najstarejša in takoj povedala, da tole ne bo šlo. Če bi to bilo doma, pred 50 leti, bi imeli pogreb. Ker je bilo v porodnišnici, kjer so ukrepali hitro, je bil le carski rez. Otrok pa z obsegom glave večjim kot je medenična odprtina – 42 cm! Samo zamislim si lahko kako bi to poronico od ne vem kje vozili z rešilcem v porodnišnico, z glavico otroka zataknjeno v medenici. Krasno bi bilo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja