Čarobna prva ura po porodu – varujmo jo kot zaklad

Foto: Canva

Ura po rojstvu ni čudežen čas le za starše, ki v rokah držijo novo življenje, ampak je izrednega pomena tudi za novorojenčka. Če želimo razumeti, zakaj je prva ura življenja sveta, moramo vedeti, kaj se takrat dogaja v našem dojenčku, piše Trish Brockway, medicinska sestra, ki sodeluje pri porodih, blogerka in zagovornica ženskih pravic med porodom.

Kaj se dogaja z dojenčkom takoj po rojstvu?

»Vsak porod, pri katerem sodelujem, me spomni, kako popoln je Bog,« pravi Trish. Ko se otrok rodi in prerežemo popkovnico, prvič zadiha sam. Njegova pljuča se razširijo in izločijo tekočino, ki jih napolnjuje med nosečnostjo. Srce začne črpati kri, obogateno s kisikom, po njegovem drobnem telesu. Otrok ni več odvisen od mame.

Vse to se zgodi v nekaj kratkih trenutkih, še preden uspemo svojemu otroku dobro pogledati v oči. »To je začetek prve čarobne ure in ne glede na to, kaj se dogaja, jo morate varovati pred zunanjimi vplivi,« pravi Trish. »Takrat ni čas za motnje, ampak za tiho čudenje!«

Dojenčkova prva neverjetna pot

Če novorojenčka takoj po rojstvu položimo mami na trebuh, se bo sam priplazil do njene dojke in začel sesati. »Ljudje dvomijo o tem, jaz pa lahko rečem le – roke stran in opazujte,« pravi Trish. Kot vsi sesalci tudi novorojenčki uporabijo vsa čutila, da pridejo do materinega mleka. Gre za instinkt, ki jim pomaga preživeti. Dojenček se ravna po maminem vonju, glasu, obrisih obraza in dotiku.

Novorojenček, ki ga takoj po rojstvu položimo materi na trebuh, na njeno kožo prenese nekaj plodovnice. Otrok samodejno sledi temu vonju, hkrati pa sledi tudi naravnemu vonju dojk. Zato je pomembno, da si v prvi uri po rojstvu mama ne umiva dojk.

Trish opozarja, da se mnogim zdravstvenim delavcem zdi opazovanje novorojenčkovega plazenja proti dojki preveč zamudno. »A tukaj ne gre za nas,« opozarja. »Vem, da imamo vsi veliko dela, a naša naloga je, da novorojenčku omogočimo to neverjetno izkušnjo.«

Novorojenček v prvi uri uporabi vsa čutila

Novorojenček vidi predmete na razdalji okrog 20 cm. Najrajši ima premikajoče se stvari, kakršen je obraz. Dojenček bo v prvi uri življenja z očmi našel materin obraz in se zastrmel v njene oči. Pogled med materjo in novorojenim otrokom je premočan, da bi ga besede lahko opisale. Vse v sobi zbledi v čarobnosti prvega pogleda. »Vzemite si čas zanj,« pravi Trish. »In prosite, naj vam čim prej zatemnijo luči, saj otroka moti močna svetloba.«

Poleg vida novorojenček uporablja tudi druga čutila. Mamin glas, ki ga dobro pozna iz maternice, nanj deluje pomirjujoče in domače. »Mame, nežno prigovarjajte svojemu otroku, ko s kožo na koži leži na vas. Povejte mu, kako čudovit je, in da je pri vas na varnem,« piše Trish. Prva ura po porodu je namenjena mirnim in tihim glasovom povezovanja.

Koža in mehak dotik materine oz. očetove roke bosta dojenčku olajšala prehod na ta svet. »Novorojenčku, ki ga položimo na mamino kožo, se običajno umiri dihanje, zaradi česar redkeje pride do medicinskih ukrepov,« pravi Trish. »Kaj ni to krasno?«

Prva ura je namenjena vam in otroku

Pozabite na rutinske preglede, vstopanje zdravstvenega osebja, pošiljanje sporočil po telefonu. Prva ura je namenjena staršem in novorojenčku, čarobnim trenutkom spoznavanja in povezovanja. Okolje naj bo mirno in intimno. Prvo uro se doživi le enkrat v življenju. Naj bo takšna, da bo ostala v najlepšem spominu!

Vir: scarymommy.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja