»Še vsaka je rodila, pa bom tudi jaz«

Foto: Canva

Porod je v naši družbi še zmeraj velik tabu. Ženske misel nanj odrivajo vse do nosečnosti in pogosto celo do poroda. A porod je doživetje v telesu, ki ga je ženska zmožna ne »pretrpeti«, ampak doživeti v vsej svoji lepoti. Porod je izjemen ples mame in otroka na poti prvega srečanja. S tem zapisom vas želim spodbuditi, da odnos do poroda in do priprav na porod začnete dojemati kot nekaj prijetnega in koristnega.

Podcenjevanje zahtevnosti poroda

Pri svojem delu kot obporodna spremljevalka oz. dula opažam, da mnogo prvorodk podcenjuje zahtevnost poroda. Nosečnice zaupajo, da bodo »nekako že«, tako kot so mnoge pred njimi, ali pa jih hromi pretiran strah. Največ pozornosti namenjajo prav bolečini med porodom. Še vedno velja, da so farmakološka protibolečinska sredstva, ki jih ponujajo v porodnišnicah, edini način za učinkovito lajšanje bolečin. Bolečina sproža ogromno strahu in strah posledično sproža bolečino. Gre za začaran krog.

Porodna izkušnja je pomembna in žensko zaznamuje za vse življenje.

Strah je velika ovira. Številne nosečnice se bojijo, da če bodo vedele več, jih bo še bolj strah. Pa ni tako, ampak ravno nasprotno. Ženske po porodu rade povedo, da jim je poglobljena priprava na porod dala mnogo koristnih informacij, da so se po pripravah poroda bolj veselile ter da so večinoma zelo zadovoljne z izkušnjo. Vse to vpliva tudi na lažje okrevanje po porodu ter hitrejše in prijetnejše povezovanje novonastale družinice.

Nekatere nosečnice so prepričane, da s pripravo niso začele »pravočasno« in da je že prepozno, zato misel na porod še bolj odrivajo. Pogosto naletim tudi na nosečnice, ki menijo, da je bolje, če o porodu ne vedo ničesar in se pustijo presenetiti. Vsaka je že rodila, bodo pa še one. Celo ideja, da priprava na porod pomeni kompliciranje, ni nič nevsakdanjega.

Še vedno velja, da so farmakološka protibolečinska sredstva, ki jih ponujajo v porodnišnicah, edini način za učinkovito lajšanje bolečin.

Dobra priprava na porod ne pomeni »kompliciranja«

Opažam, da se nosečnice zavajajo z idejami, češ da imajo druge ženske slabe porodne izkušnje, ker je porod večinoma v glavi. Vse prepogosto mislijo, da so imele druge ženske slabo porodno izkušnjo zato, ker komplicirajo. Večkrat slišim sodbe v slogu: »Saj ne greš v hotel, ampak v porodnišnico,« ali »Saj je šla rodit, ne pa v wellness, kaj je pa pričakovala,« ali celo »Druge preveč zahtevajo, pri meni bo drugače, ker ne kompliciram.«

To so posplošene sodbe. Ko delam z mamicami po porodu, sem priča precej drugačnim zgodbam. Zgodbam neslišanosti, nespoštovanja, nemoči, strahu, obupa … Vsem tem zgodbam je skupno pomanjkanje informacij. Ne pravim, da to velja za čisto vsako izkušnjo, je pa prevečkrat resnica, s katero morajo ženske živeti. Slepo, nekritično zaupanje, da drugi vedo več in bolje o tem, kaj je najboljše zate in za tvojega otroka, se prevečkrat izkaže za nezanesljivo. Kot bi bil porod proces, ki ga ni mogoče razumeti, se nanj kakorkoli pripraviti, če pa že, so potrebna leta študija. Vendar ni tako. Dobra priprava na porod lahko naredi razliko tako v izidu kot tudi v občutju. Včasih je že malo dovolj. Včasih je potrebno več. Temeljita priprava na porod nikakor ne osiromaši, ampak obogati.

Slepo, nekritično zaupanje, da drugi vedo več in bolje o tem, kaj je najboljše zate in za tvojega otroka, se prevečkrat izkaže za nezanesljivo.

Porod je neverjetna transformacija. Je ogenj in moč in eksplozija ljubezni. Svetost poroda nikoli ne bi smela biti prezrta. Ko v vsej tej moči in vrtincu občutkov na svet priveka novo bitje, popolno, nedolžno, prelepo. Rodi se otrok in rodita se mama in oče. Rodi pa se tudi ljubezen popolnega zaupanja.

Vlaganje v pripravo na porod in starševstvo je vredno časa in truda

Mama ve, kaj novorojenček potrebuje, mama zna, zmore. Če poslušaš sebe, je vse preprosto. Pa je res? Resničnost ponavadi ni tako romantična. Kar ne pomeni, da ni pristna in polna ljubezni. Ne pomeni, da ni čarobna in lepa. Zahtevno in izpolnjujoče sta občutja, ki gresta z roko v roki. V svojem bistvu sta porod in starševstvo neprecenljivo, neponovljivo in nezamenljivo izkustvo, vredno vsakega vložka energije. To velja tudi za pripravo, ki bi morala postati logični sestavni del vsake nosečnosti. Priprave na porod, ki jih izvajamo dule, niso enake kot priprave na starševstvo, ki jih vodijo v porodnišnicah in zdravstvenih domovih. Dule na pripravah na porod predamo strokovne informacije ter poglobljene izkušnje, ki si jih nabiramo v praksi. Te priprave niso strašne, ampak opogumljajoče, niso dolgočasne, ampak gre za posvečen čas, ki bodočega očeta in mamo na globlji način poveže s tem, kar ju čaka. Njihov namen je uvid o tem, kaj vse je mogoče, in ne predajanje suhoparnih podatkov ter navodil, kako naj bi ženska rodila in kaj naj bi bilo »pravilno«.

Porod je neverjetna transformacija. Je ogenj in moč in eksplozija ljubezni. Svetost poroda nikoli ne bi smela biti prezrta.

Nikoli ni prezgodaj, da začnemo raziskovati del sebe, ki se mu reče porod, pa tudi prepozno ne. Porodna izkušnja je pomembna in žensko zaznamuje za vse življenje. Ne glede na to, kakšno zgodbo bo porod pisal, bo izkušnja mogočna, lahko pa je tudi globoko izpolnjujoča. Želim si, da bi več parov v pričakovanju imelo priložnost uvideti vrednost tovrstnih priprav na porod in se opolnomočeno ter z zaupanjem spustiti v porodni proces.

 

Kdo sem

Sem Ana Angela Kumer, žena, mama dvema navihanima fantoma, dula in svetovalka za dojenje.
Na pot dule sem stopila leta 2018, ko sem začutila močan notranji klic k temu poslanstvu. Od takrat se izobražujem, spremljam nosečnice v času nosečnosti, med porodom in po njem ter ažurno spremljam aktualno dogajanje s tega področja.

 

Kdo je dula? 

Dula je strokovno usposobljena oseba, ki podpira družino v času nosečnosti, med porodom in po njem. Nudi čustveno podporo in preverjene informacije na področju poroda, kar pripomore, da se lahko bodoča starša informirano odločata na podlagi strokovnih dognanj, empiričnih dokazov ter lastnih vrednot in verovanj.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Vsak porod je drugačen in vsaka ženska je drugačna. Vedno sem šla rodit brez strahu, sproščeno, vendar s prepričanjem, da bo treba to pač dati skozi, brez romantičnih iluzij. Porod je trdo delo. Nanj nisi nikoli dovolj pripravljena, ker se nikoli ne ve, kako se bo porod odvijal. Lahko se otročiček na koncu obrne, se kaj zakomplicira ali se porodnica preprosto ne odpira in je potreben urgenten carski rez, ali pa vakuumski ali kleščni porod. Pri tem nobena priprava ne pomaga!
    Moja generacija je preživela porode brez partnerjev in brez dul. Nekatere babice so bile dobre in prijazne, druge pa odrezave in nesramne. Ne spomnim se, da bi kateri lajšali porodne bolečine z analgetiki. Ženske, ki so rodile ponoči in so bile rezane ali raztrgane, so šivali največkrat šele dopoldan! Kako je moralo to boleti!
    Hvala Bogu, danes so drugačni časi. Porodnice imajo ob sebi moža ali partnerja, nekatere še porodno spremljevalke, babice so v glavne prijazne. Prav je, da je tako! Matere si zaslužimo to!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja