Družinsko branje Svetega pisma? Poskusite, ne bo vam žal.

Thumbnail

Ste ena izmed družin, ki vse radi počnete skupaj? Uživate v družbi drug drugega, ne glede na to, ali gre za izlet v naravo, skupno gledanje televizije ali igranje družabnih iger? Poskusite tokrat nekaj novega – skupaj berite Sveto pismo.

Se vam ob predlogu nekoliko zatakne v grlu? Niste edini. Kljub temu da je branje Svetega pisma opravilo, ki v naša življenja prinese svobodo in mir, z njim velikokrat odlašamo. Le kako in kje naj se ga lotimo? Celo z otroki?

Naša družina je v nedavno minulem adventnem času prišla do preprostega, a bistvenega spoznanja: če se potrudimo brati Sveto pismo, to obrodi lepe sadove.

Presenečenje – otroci si želijo brati Sveto pismo

Ko sem pred adventom razmišljala, kako bi otroke (stari so med 3 in 9 let) spodbudila k dobri pripravi na božič, sem pomislila skoraj na vse: plakat s potjo do Jezusa, kamor vsak dan rišejo svoje korake, ko opravijo kakšno dobro delo. Zvezdice, ko ne jezikajo. Zbiranje in petje ob adventnem venčku. Zbiranje ovčk …

Ko sem si nekaj dni belila glavo, sem se, roko na srce, zaradi pomanjkanja časa, odločila za stvar, ki potrebuje najmanj priprave: ob venčku bomo vsak dan brali Sveto pismo.

Mož je sprva podvomil o tem, da bi brali kar standardni prevod, namesto kakšne otroške različice. A ker sva slišala veliko lepih odzivov s strani katehetov, sva vseeno poskusila. Medtem ko je eden od naju bral Sveto pismo, so otroci zgodbo spremljali s slik otroškega Svetega pisma.

Presenečena sva bila nad odzivom: otroci so uživali. Zavzeto so sledili zgodbam in s svojimi razmišljanji presenetili oba. Toliko zanimivih vprašanj, lepih pogovorov in iskrenih misli!

Ko se je advent končal, je hči vzkliknila: »Prosim, lahko nadaljujemo z branjem Svetega pisma vsak dan?«

Nekaj idej za mini družinski svetopisemski maraton

Pred nami je nedelja Svetega pisma, ko smo še posebej hvaležni za zapisano živo Besedo. V Ljubljani bo od sobote, 27. januarja, do sobote, 3. februarja, potekal deseti Svetopisemski maraton, po Sloveniji pa več kot 50 mini maratonov.

Tudi vaša družina je lahko del tega: pripravite mini maraton kar doma.

Da se boste branja lažje lotili, smo za vas pripravili predloge. Ki seveda vzamejo nekoliko več časa kot samo branje Svetega pisma. Pa vendar vam bodo predloge pomagale, da se boste branja lažje lotili.

Za družine z otroki starimi od 0-5 let

Predviden čas: 30 minut

5 minut: Skupaj z otroki pripravimo prostor, kjer se bomo lahko svobodno gibali. Vsakega otroka povabimo, da prinese nekaj, kar ga spominja na Jezusa (če se ne more odločiti kaj, ga spodbudimo: križ, roža, fotografija…). To položimo na tla.

5 minut: Posedemo se okrog zbranih predmetov. Primemo se za roke in zapojmo pesem Mi se mamo radi (z dodatki, Jezusa imamo radi, Sveto pismo imamo radi…). Lahko tudi zaplešemo v krogu.

10 minut: Listamo po zgodbah Svetega pisma in otrokom pripovedujemo, kako nas ima Jezus rad. Če so otroci zmožni prisluhniti, izberemo eno izmed zgodb in jo preberemo ali obnovimo s svojimi besedami (primerna je recimo prilika o izgubljeni ovci; Lk 15,1-7).

5 minut: Pogovor – otroke vprašajmo, kaj so si zapomnili, kaj jim je bilo najbolj všeč …

5 minut: Vsak nariše risbico za Boga. Obesimo jo na vidno mesto.

Za družine z otroki starimi med 5-10 let

Predviden čas: okoli 1h

5 minut: Skupaj se sedemo okoli mize oziroma tja, kjer se bomo dobro počutili. Prižgemo svečko in prinesemo križ ter fotografijo družine, ki jo položimo poleg križa.

5 minut: Starša povesta zgodbo o tem, kako sta spoznala Jezusa, kdaj sta sprejela osebno odločitev, da bosta sledila Kristusu.

15 minut: Prisluhnemo Lk 15 do Lk 18. Na povezavi najdemo tudi prevod, primernejši za otroke. Če otroci berejo, naj tudi sami sodelujejo z branjem, vsak nekaj minut.

10 minut: Pogovor – kaj nam Bog preko zgodbe sporoča, kaj to pomeni za moje življenje. Tudi starša naj prispevata svoj pogled. Otroke povabimo, naj postavijo vprašanja, če česa niso razumel.

5 minut: Vsak pove, zakaj je hvaležen Bogu. Zapojmo pesem Hvala Jezus.

10 minut: Skupaj pobarvamo fotografijo.

Za družine z najstniki

Predviden čas: 1,5h

10 minut: Zberemo se za mizo ali na kavču. Starša spregovorita o pomembnosti Svetega pisma v vsakdanjem življenju, o tem, kako ga doživljata.

(5 minut: Če radi pojemo ali igramo instrumente lahko naredimo kratek glasbeni uvod.)

10 minut: Vsak član pove, kdaj ga je nazadnje nagovorila Božja Beseda. Kaj ga je nagovorilo, kaj presunilo.

50 minut: Beremo Lukov evangelij, poglavja 4 do 11. Predlagamo, da ga prebirate iz prevoda za mlade, ki ga lahko najdete na povezavi. Branje bo preprostejše in najstnikom razumljivejše.

15 minut: Narišite ogromno srce. Vanj vsak član družine napiše, kako se je pripravljen v družini potruditi služiti drugim. Nato spregovorite o veri: kaj vam pomeni, kaj pomeni za moje življenje, za našo družino, kako sem jaz pripravljen služiti Bogu, kje vidim ovire …

5 minut: Krog zahval – vsak pove eno od svojih dobrih lastnosti in se zanjo zahvali Gospodu.

Izziv za starše

Morda je mini družinski maraton prvi korak k rednemu skupnemu družinskemu branju. Družinsko branje Svetega pisma na več načinov vpliva pozitivno; ne samo, da otroku sporočate, da vam je Sveto pismo pomembno, da vanj verjamete in da v njem najdete smernice za življenje, ampak ob tem otroka učite tudi, da je Gospodovo sporočilo namenjeno vsakemu: staršem in otrokom. Da je aktualno v vseh časih. In da v njem lahko vedno poiščejo odgovore na vsako vprašanje, ki ga bodo imeli.

Zbirate pogum, da bi sami začeli Sveto pismo brati vsak dan? Ne veste kako bi se lotili? Če vam branje Svetega pisma od začetka do konca ne ustreza, vam ponujamo nekaj predlogov:

Seveda je to zgolj začetek. A že v tridesetih dneh boste opazili, kako bo branje Svetega pisma postala vaša navada.

Iščite in boste našli, trkajte in se vam bo odprlo (Mt 7,7). Dajte priložnost. Sebi in živi Besedi, da vas napolni in preobrazi.