Dobre video igre za otroke?

Thumbnail

Poznamo video igre vseh vrst – od nasilnih in drugače škodljivih do tistih, ob katerih se lahko otrok uči in ki lahko pozitivno popestrijo družinsko popoldne. A kako se znajti med cello množico najrazličnejših iger?

Video igre so stvarnost, s katero se otroci danes prej ali slej srečajo. Če ne drugače, ob pogovorih s sovrstniki ali na obisku pri njih doma. Seveda niso vse igre dobre – navadno so najpopularnejše ravno najnasilnejše ali drugače škodljive. Mnogi starši zato kar vse igre vržejo v isti koš slabe otroške zabave. Posledično jih otrokom prepovedujejo ali nanje gledajo kot na nujno zlo. Druga skrajnost so starši, ki so do iger brezskrbni in so morda po tihem veseli, da se otrok “zamoti” z video igrami. Le redki pa se zavestno odločijo vanje poglobiti in približati svojim otrokom prav preko sveta iger.

Toda o odgovornem odnosu do računalniških iger, ki jih igra naš otrok, in o nekaterih njihovih pasteh smo že pisali. Tokrat se osredotočamo na dejstva, ki nam lahko pomagajo izbrati najprimernejšo igro za našega otroka. 

Napisati seznam za otroke najprimernejših iger, ki jih najdemo na prodajnih policah, ni najlažja naloga. Že igralnih konzol poznamo več vrst – od navadnega osebnega računalnika do različnih igralnih konzol podjetij Nintendo, Xbox in Playstation. Lahko pa naštejemo nekaj kriterijev za izbiranje dobrih iger in primerov dobrih otroških video iger.

Igra naj bo za vso družino

Ne glede na vrsto igre je dobro, da izbiramo igro, pri kateri lahko na takšen ali drugačen sodeluje več igralcev. Igra naj bo torej za vso družino. Na ta način bo to eden izmed priložnosti za sproščeno druženje, ne pa pripraven izgovor za izoliranje drug od drugega.

Tudi če je igra namenjena enemu igralcu, pa je dobro, da smo starši vključeni v otrokov proces igranja. Kot pri drugih dejavnostih se zanj in za njegovo doživljanje igre zanimajmo ter se o njej pogovarjajmo.

Ne glede na vrsto igre je dobro, da izbiramo igro, pri kateri lahko na takšen ali drugačen sodeluje več igralcev.

Drugo najpomembnejše načelo pri nakupu video igre je, da se o njej podrobno pozanimamo. Pomembno je, za katero starost je igra namenjena, kakšna  sporočila vsebuje, ali vsebuje nasilje, neprimerne besede, namigovanja na spolnost ali druge neprimerne vsebine.

Nekaj teh informacij nudi že sama igra oz. njena embalaža, a še več (iskrenejših) informacij bomo našli na različnih spletnih straneh in forumih. Eden izmed uporabnih spletnih pripomočkov je na primer spletna stran commonsensemedia.org, ki nudi opise mnogih iger za otroke in med drugim tudi to, kaj se otroci ob njih lahko naučijo.

Sodobne video igre lahko spodbujajo gibanje

Med različno opremo oz. znamkami konzol za igranje video iger v odnosu do njihove primernosti za otroke načeloma ni velikih razlik. Največjo spremembo in nove možnosti igranja so v zadnjih letih prinesle gibalne igralne konzole, kakršna je Nintendo Wii. Le-te ne zaznavajo le naših pritiskov na gumbe, ampak tudi premikanje našega telesa. Igranje iger so torej pretvorile iz nepremičnega sedenja pred ekranom v fizično aktivno igro ali že kar v obliko telesne vadbe.

Wii in podobne konzole so torej lahko dobrodošel pripomoček družini, da se skupaj zabava in je telesno aktivna kar doma, tudi v hladnih deževnih dneh. Na voljo so najrazličnejše igre, med katerimi prednjačijo športne igre. Če imamo pri hiši takšno konzolo, je nadvse primeren nakup katera izmed zbirk iger, kakršni sta »Game Party Champions WiiU« ali »Wii Sports Resort«.

Tudi gibalne video igre v nobenem primeru ne morejo nadomestiti prave fizične aktivnosti otrok in gotovo niso boljše od sprehoda in igre v naravi.

Podobne igre, za katere potrebujemo dodatno igralno opremo, so glasbene in plesne igre. Glasbene igre lahko potekajo v obliki karaok ali igranja preprostih instrumentov, za plesne pa potrebujemo posebno podlago, ki zaznava, ali je igralec stopil na pravilno polje ali ne.

Kljub napisanemu pa se je potrebno zavedati, da takšne igre v nobenem primeru ne morejo nadomestiti prave fizične aktivnosti otrok in gotovo niso boljše od sprehoda in igre v naravi. Prav tako raziskave kažejo, da se otrok zaradi njih ne bo začel več ukvarjati s športom. Zato je kot do vseh ostalih tudi do teh iger potrebno vzpostaviti zdrav odnos.  

Vrste za otroke primernih iger

Ostale za otroke primerne ali celo koristne igre bomo poskušali razvrstiti v nekaj kategorij in pri vsaki navesti kakšen primer, ki ga lahko najdemo tudi na prodajnih policah v Sloveniji.

Igre za najmlajše:

Nekatere igre so namenjene že otrokom od 3. ali 4. leta starosti. Na trgu so tako takšne, ki otroka začenjajo navajati na črke in mu sporočajo, da je branje zabavno, kot tiste, ki ga učijo pozitivnih življenjskih vrednot in sodelovanja. Primer: Sesame Street: Once Upon a Monster.

Avtomobilske dirke:

Dirkaške igre v otrocih spodbujajo razvoj koordinacije in hitrih refleksov. Na trgu lahko najdemo na stotine takšnih iger, ki se med seboj seveda zelo razlikujejo po zahtevnosti in morebitnih spremljevalnih zgodbah, ki lahko za otroke niso primerne. Najmlajši bodo gotovo navdušeni, če bodo na primer dirkali s svojimi junaki iz priljubljene risanke Avtomobili, starejšim otrokom pa so bližje vedno bolj realistične dirkaške igre. Dobro je izbrati takšno, ki omogoča tudi igro več igralcev naenkrat.

Športne igre:

Tudi športne igre navadno lahko igra več igralcev. Najbolj znane so pri nas tiste iz serij NHL (hokej), FIFA (nogomet) in NBA (košarka). V njih igralec prevzame skrb za eno izmed moštev v ligi izbranega športa. To navadno vključuje tako samo igro kot nekaj upravljanja moštev, kot so menjave in odkupi igralcev itd.

Igre za možgančke:

Bistvena komponenta teh iger so takšne ali drugačen uganke in sestavljanke. Ob njih se otrok uči abstraktnega razmišljanja in reševanja problemov. Vse skupaj je še bolj privlačno, če jih spremlja napeta zgodba. Primeri: seriji iger Nancy Drew in Professor Layton, Portal 2, Big Brain Academy.

Strateške igre:

Tudi strateške igre otroka spodbujajo, da poskuša najti več načinov reševanja problemov. Največ strateških iger sicer vsebuje upravljanje vojska v različnih spopadih in je zato namenjenih šele najstnikom, a nasilje v njih ni tako eksplicitno kot pri tistih, ki jih igramo prvoosebno. Mnogo jih je postavljenih v resnično zgodovino, zato se lahko mladostniki ob njih naučijo marsikatero zgodovinsko dejstvo in povezavo. Primer: Sid Meier’s Civilization V.

Pustolovske igre:

Te igre igralca popeljejo v zanimivo in vznemirljivo zgodbo, v kateri zasede vlogo protagonista. Mnoge pustolovske igre so namenjene tudi odraslim, zato je potrebno biti pozoren na morebitno nasilje in druge neprimerne vsebine. Primera: serija iger The Legend of Zelda, Super Mario 3D World.

Svetopisemske igre:

Iger, ki bi otroke učile s pomočjo zgodb iz Svetega pisma ali kako drugače omogočale spoznavanje krščanskih vsebin, na slovenskem trgu še ni veliko. Ena izmed izjem je slovenska igra Noe, namenjena otrokom od 5. leta starosti.