Dobra vaga iskrenim pomaga: Skupaj v podporo družinam, kulturi življenja in domovini

No, slovenski pregovor v resnici pravi, da dobra vaga v nebesa pomaga, a takrat, ko je pregovor nastajal, naša medija še nista obstajala 🙂 Delo za Domovino in iskreni.net mi je dalo močan uvid v to, kako sploh (začeti) delati medij – od ideje, vizije, pa vse do praktične izvedbe. Finance so pri tem eden najpomembnejših delov.

Ko sem ob ustanovitvi medija začela pisati za Domovino, je bilo gorivo projekta entuziazem. Ni se mi izplačalo delati, kot študentka sem tedaj delala za nekje dva evra na uro, kar je urna postavka močno pod zakonsko dovoljeno mejo. A ker sem v življenju nešteto ur prostovoljnega dela vložila in ga še vlagam v stvari, v katere verjamem, mi ni bilo težko – čeprav mi ni bilo povsem jasno, da bo zato drugod za denar potrebno delati več. Domovina tedaj še ni imela obličja, bila je bolj ideja, vizija, cilj, zato je bilo vse skupaj predvsem skok v neznano. Zaupanje je bilo tedaj vezano predvsem na dobro delo in kvaliteto na portalu, ki ga pravkar prebirate.

Vzajemno zaupanje

Danes, ko je moje delo (in delo vseh v ekipi) nekje na minimalnih finančnih standardih, mi je v želji po stabilnosti, gradnji družine in vsaj približni finančni varnosti še kako jasno, kako pomemben faktor pri delovanju medija je finančna stabilnost.

Ob postavitvi Domovine sem močno cenila zaupanje ljudi, ki so podprli zagon medija in skupaj z nami, ki smo ga začeli graditi, verjeli vanj. Čutila sem z ljudmi, ki so se zavedali, da je treba za kvalitetno novinarstvo plačati. Tudi na internetu. In crowdfounding – način financiranja, preko katerega iskreni.net in domovina.je živita in delujeta, ima v tem smislu neštete prednosti.

Kaže nam, da je naš medij, naša vizija in vrednote tisto, kar bralci pogrešate in ste pripravljeni podpreti, da bi živelo in se razvijalo, polnilo praznino v slovenskem medijskem prostoru in inovativno, ne opirajoč se na agencijske novice ali sporočila za javnost, odpiralo vidike dogajanja, ki ga ne pokrije nihče drug. In velik del vas skupaj z nami še verjame, da je neodvisno novinarstvo (oz. novinarstvo, odvisno izključno od bralcev) pomembno. Da ima moč spreminjati miselnost in vplivati na dogodke. In tudi zato smo za vašo redno, tudi finančno, podporo iskreno hvaležni. Ob vašem zaupanju, da boste pri nas našli kakovostne, drugačne, inovativne … vsebine, vam tudi mi vedno znova zaupamo, da jih boste pripravljeni tudi podpreti.

Inovativno, odločno, z roko v roki z bralci

Nikoli ne veš, kaj bo jutri. Ti bo uspelo zbrati dovolj sredstev za delo v prihodnjem letu, si te bo privoščil nek politični ali družbeni veljak, boš storil napako, boš zbolel, pa v krogu množice prekarnih novinarjev, ki jim pisanje ni edini vir preživetja, ne bo nikogar, ki bi te zamenjal? Crowdfounding hkrati daje prostor za inovativno novinarstvo, kjer novinar ni le finančni strošek ali sredstvo za produkcijo, temveč človek s strastjo, ki lahko razvija svoje potenciale na področjih, ki mu ležijo. In tudi to je nekaj, kar kot novinarka in urednica na medijih Zavoda Iskreni močno cenim. Tudi zaradi načina financiranja čutimo novinarji in pisci obeh portalov veliko odgovornost do bralcev (in poslušalcev) in prav zato smo močno zavezani k temu, da smo vedno boljši.

Ob pozivih in konkretnih primerih cenzure konservativnih mnenj, verskih stališč, stališč v podporo družini,  življenju … beseda ostaja naša edina moč, zaradi česar ne smemo pozabiti opozarjati na pomen vrednot svobode izražanja, svobode medijev. In pri tem potrebujemo tudi vašo podporo. Tako pri širjenju teh idej, kot pri jasni podpori svobode v družbi.

Naš način delovanja odpira tudi nove priložnosti za povezovanje z vami, bralci – tako preko komentarjev, elektronske pošte, sodelovanja v anketah, naših programov in dogodkov, preko katerih nas, ustvarjalce, pobližje spoznate … Na ta način sodelujete pri ustvarjanju vsebin, odpirate nove poglede na zapisano, se povezujete z nami in bogatite medija, ki ju ustvarjamo.

Novinar in podjetnik

Ko sem začela urejati iskreni.net, sem uvidela, da se moram kar se da hitro enako udobno kot v vlogi novinarke, počutiti v vlogi podjetnice, ki vodi trajnostno naravnan medij, pri katerem mora biti jasno, kako se bo medij razvijal, ko bodo cilji financiranja izpolnjeni. Vse je del poslovnih načrtov in proračunskih napovedi, zato je treba poslovni model stalno razvijati, izpopolnjevati in prilagajati na eni strani zmožnostim in na drugi strani potrebam ljudi.

Čeprav to sploh ni delo, v katerega želi biti vključen novinar, brez trženja, PR in usmerjanja tudi v »prodajo« vsebin, ni moč uspeti, širiti svojih ideje in izpolniti vizijo. Za to je potrebno digitalno, administrativno znanje in izobraževanje, ki terja veliko, večkrat popolnoma nevidnega dela, ki se nikoli ne konča. In hkrati tudi veliko stane.

Svojevrsten izziv je tudi dejstvo, da nikoli ne veš, kaj bo jutri. Ti bo uspelo zbrati dovolj sredstev za delo v prihodnjem letu, si te bo privoščil nek politični ali družbeni veljak, boš storil napako, boš zbolel pa v krogu množice prekarnih novinarjev, ki jim pisanje ni edini vir preživetja, ne bo nikogar, ki bi te zamenjal?

Podprite ustvarjanje kvalitetnih vsebin – uredite trajnik!

Naše delo ni lahko, a delamo z veseljem, odgovornostjo, pogumom in zagnanostjo. Hkrati pa tudi vas vabimo, da pri tem (p)ostanete naši partnerji. Že podpora v vrednosti ene kave tedensko (= 90 evrov letno) je za nas pomemben del v mozaiku kvalitetnih vsebin prihodnje leto. Tudi dobre vsebine potrebujejo finančni vložek.

Če bi nas lažje podprli v več manjših zneskih, vabljeni, da donacijo preko trajnika razdelite na manjše dele (kliknite tukaj in označite “želim nakazovati v rednih mesečnih obrokih”).

Hvala vam!

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja