»Da bi si bili dobri sopotniki na poti v prihodnost«

Foto: Canva

Smo v Tednu za življenje, ki ga vsako leto v okviru društva Gibanje za življenje pripravljajo sestre iz skupnosti Loyola. Letošnji teden za življenje nosi naslov »Da bi si bili dobri sopotniki na poti v prihodnost« (dr. Aljzij Šuštar). Geslo je zelo na mestu, saj je od časa ustanovitve društva Gibanje za življenje do danes na področju zavzemanja za življenje zraslo še veliko podobnih pobud v prizadevanju za življenje. In le skupaj vsak na svoj način lahko gledamo hodimo naproti prihodnosti, kjer bo vsako življenje cenjeno.

Poznamo Gibanje za življenje?

Gibanje za življenje se je začelo leta 1994, na pobudo takratnega ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja. Ob opazovanju usihanja notranje življenjske moči naroda, kar se je kazalo z upadom števila rojstev, visokim številom splavov, samomorov, ločitev, različnih starih in novih oblik zasvojenosti in samouničevanja v Gibanju za življenje želijo »vsem ljudem – še posebej pa mladim – pomagati, da bi cenili življenje, se ga veselili in zanj skrbeli v odgovornosti in z življenjskim pogumom.« Njihovo delovanje se kaže v njihovem vsakodnevnem življenju, najbolj vidno pa je v Tednu za življenje.

Letošnji teden nekoliko drugačen

Vsem ljudem, posebej pa mladim, želijo pomagati, da bi cenili življenje, se ga veselili in zanj skrbeli v odgovornosti in z življenjskim pogumom.Letošnji Teden za življenje nas vabi »Da bi si bili dobri sopotniki na poti v prihodnost«. S tem nas vabijo, da »bi cenili drug drugega in spoštovali življenje in človeško dostojanstvo vsakega«. Poleg tega, da nas s tem vabijo k spoštovanju in razumevanju drug drugega, odpuščanju, priznanju svojih napak, poudarjajo tudi, »da bi znali skrbeti za druge, še posebej za tiste med nami, ki so najbolj ranljivi, predvsem na začetku in na koncu zemeljske poti.«

Zaradi razmer v tem času, ki ga je letos zaznamoval korona virus, za razliko od prejšnjih let ne organizirajo dogodkov, tudi maša na Brezjah je bila v manjšem krogu ljudi, zato pa so pripravili spodbude na temo letošnjega gesla, ki si jih lahko preberete na povezavah tukaj in tukaj.

Druge pobude za življenje v tem tednu

Ko se boste vozili po Sloveniji v teh dneh, boste lahko na nekaterih plakatih zagledali plakat s sporočilom za življenje. Zavod ŽIV!M je ponovno pripravil plakatno akcijo. Ne enem je nasmejan otrok z downovim sindromom in ob njem napis: »Rad živim!«. Drugi želi ozaveščati o možnosti posvojitve in ima na sliki nosečnico in pripis: »Posvojitev je plemenita odločitev«. Tretji pa nagovarja nosečnice v stiski ob sliki s testom nosečnosti je pripis: »Nosečnost. Stiska. Splav. Nisi sama.« 

 

Poleg tega je ravno pred tednom za življenje, v soboto 3. 10. 2020, v Ljubljani, potekal Pohod za življenje. Na njem je okoli 300 podpornikov življenja s pisanimi transparenti pokazalo, da se s splavom ne strinjajo.

Kja teden sporoča vsakemu izmed nas?

Kot je spodbudila Urša Cankar Soares na Pohodu za življenje, je prav vsak od nas poklican, da v svojem okolju širi sporočilo o življenju. Nekdo lahko ustanovi molitveno skupino v župniji, organizira srečanja in predavanja za mlade, organizira pomoč, širi sporočilo o vrednosti življenja med svojimi sodelavci, prijatelji … Vsekakor veliko dela in da bo prihodnost za naslednje generacije lepša in da sploh bo, je dobro, da smo si v naših prizadevanjih »dobri sopotniki v prihodnost«!

 

Viri: gibanjezazivljenje.si, facebook.com/pohodzazivljenje, facebook.com/zavodzivim, katoliska-cerkev.si/teden-za-zivljenje-2020

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja