Čudovita princesa – zelo pozitivna izkušnja za naju obe

Thumbnail

Imam hčerko, ki je že zakorakala v najstniška leta in zadnji dve leti sem preživela »v pripravljenost« na pravi trenutek, da ji razložim tiste stvari, ki bi jih vsaka deklica na pragu pubertete morala izvedeti.

Moram priznati, da me je kar precej skrbelo. Sem namreč precej »filozofsko« naravnana oseba, ki z lahkoto govori o smislu življenja in globlji naravi človeka. Razlaga o tem, zakaj imamo ženske menstruacijo, pa mi je pomenila pravi izziv.

La kako naj ji razložim spremembe, ki se dogajajo v njej, na primeren način? Zelo sem si namreč želela, da bi hčeri razložila, da je vse kar se z njo v tem času dogaja, naravno. Predvsem pa, da je ženskost, ki se bo v njej počasi razvila, nekaj dragocenega in celo svetega.

Pred nekaj tedni sem na svoji FB časovnici zasledila oglas za delavnico Čudovita princesa. »Evo,« sem pomislila, »točno to potrebujem.« Takoj sem naju prijavila.

 

Vame so se vtisnili predvsem naslednji trije momenti:

  1. Voditeljici sta deklicam na preprost in jasen način opisali telesne spremembe, s katerimi bodo soočene v prihodnjih nekaj letih. Sam proces menstruacijskega cikla sta prikazali zelo konkretno: z velikansko maternico, sešito iz mehkih materialov, in vsem, kar sodi zraven, od jajčec in semenčic, do posteljice, v katero se ugnezdil otroček, če pride do spočetja.
  2. Ženskost, ki jo bodo v prihodnjih letih deklice razvile, sta voditeljici povezali z materinskostjo. S tem sta menstruacijo in, vsaj za moj občutek, posredno tudi spolnost (ki je sicer nista omenili niti z besedo), umestili v primeren kontekst: te spremembe se dogajajo zato, da bodo deklice nekoč postale mame. Po mojem mnenju se danes povezava med ženskostjo in materinstvom čisto premalo poudarja.
  3. Kljub temu da sta o spremembah deklicam razlagali voditeljici (kar naj bi ob idealnih pogojih sicer storile mame), je v središču vseeno ostal odnos med nami, mamami in našimi hčerkami. Mame in hčerke smo dobile namreč priložnost, da se v zasebnosti – mama in hči – pogovorimo o vsebini, ki smo jo pravkar slišale, in o naših izkušnjah z odraščanjem.

 

Najbolj pa se me je dotaknil odnos voditeljic do teme ženskosti. Njuna predstavitev je izražala veliko spoštovanje do odraščanja, ženskosti in materinstva, česar po mojem mnenju v naši družbi močno primanjkuje. Nasploh sem vzdušje na delavnici doživljala kot zelo prijetno – umirjeno, a hkrati vedro. Skratka, zame je bila to zelo pozitivna izkušnja.

 

Tudi hči je bila navdušena. Na poti domov, je ves čas veselo čebljala o tem, kaj je novega spoznala. Največji vtis je nanjo seveda napravila tista ogromna, mehka maternica in način, kako sta voditeljici govorili o puberteti. Kot da je to najbolj normalna stvar na svetu.

Na koncu je hčerka dejala, da bo svoji najboljši prijateljici svetovala, naj se z mamo udeležita delavnice Čudovita princesa. Pod nujno in pika.

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja