Česar vam pri ginekologu niso povedali: zamolčan dejavnik tveganja za raka dojk

Foto: Shutterstock

Oktobru pravijo tudi rožnati oktober. Pa ne zato, ker bi takrat cveteli rožnati tulipani, ampak ker rožnata barva predstavlja ozaveščanje o raku dojk, čemur je posvečen mesec oktober. In čeprav se o raku dojk veliko govori in o njem veliko vemo, se zgodi, da so določeni vidiki nekoliko spregledani. Zato bi se tokrat dotaknila prav enega izmed njih.

Najpogostejši rak

Rak na dojkah je že vrsto let med najpogostejšimi oblikami raka pri ženskah, za katerim v Sloveniji vsako leto zboli več kot 1.300 žensk. Med dejavnike tveganja uvrščajo zgodnjo prvo menstruacijo in pozno menopavzo, dejstvo, da ženska ni rodila ali je prvič rodila po 30. letu starosti, dolgotrajno hormonsko nadomestno zdravljenje v menopavzi, debelost, telesna nedejavnost ter uživanje alkohola, genetske okvare ter rak dojk in/ali jajčnikov v bližnjem sorodstvu.

Že dolgo se ve, da uporaba hormonske kontracepcije poveča tveganje za raka dojk, a se je med dejavniki tveganja ne omenja, omenja se zgolj hormonsko nadomestno zdravljenje.

Hormonsko odvisen

Večina primerov (75 %) raka dojk je hormonsko odvisnih, kar pomeni, da te vrste raka potrebujejo hormone, da rastejo. Hormon, ki ima pomembno vlogo pri raku dojk, je ženski spolni hormon estrogen, ki pospešuje rast in razmnoževanje rakavih celic. Da pa zadeva ne uide izpod nadzora, poskrbi drugi ženski hormon progesteron, ki ga telo tvori po ovulaciji in ki nas varuje pred novotvorbami v dojkah. Medtem ko estrogen spodbuja rast tkiva dojk, ima progesteron ravno nasprotni učinek in drži proliferacijo celic v dojkah pod kontrolo ter tako pomaga preprečiti raka na dojkah. Zato je pomembno, da imamo redne menstrualne cikluse z ovulacijo.

Hormonska kontracepcija

V hormonski kontracepciji se uporabljata estrogen in progestin. Progestin je po strukturi podoben progesteronu, vendar mu ni enak. Zato ga ne smemo zamenjevati s progesteronom.

Ob jemanju kontracepcije sintetični hormoni zasedejo receptorje za estrogen in progesteron ter tako prelisičijo naše telo. To ne ve, da na receptorjih ne sedi naš naravni progesteron.

Z uporabo hormonske kontracepcije, ne glede na njeno obliko (naj si bo to v obliki tabletke, obročka, obliža, implantatov, injekcij ali materničnega vložka), svojemu telesu delamo medvedjo uslugo.

Ker so progestini podobni progesteronu, imajo nekatere enake učinke. In ker zasedejo receptorje, telo misli, da je hormonov dovolj in jih ne tvori več v tolikšni meri. Posledica tega je, da začne primanjkovati telesu lastnih hormonov, ovulacija izostane, sluz se zgosti, maternična sluznica pa se ne zadebeli tako, kot bi se morala.

Ker pa so progestini samo podobni progesteronu in ne enaki, se zgodi, da imajo tudi nekatere učinke, ki so ravno nasprotni učinkom progesterona. Tako lahko progestini pospešijo raka na dojkah ali so celo primarni vzrok zanj, medtem ko ga sam progesteron preprečuje.

Več kot določeno sredstvo vsebuje progestina, večje je tveganje za raka na dojkah. Med oblikami hormonske kontracepcije so tako najbolj problematične hormonske injekcije, ki vsebujejo samo progestin in to v visokih odmerkih.

Z uporabo hormonske kontracepcije, ne glede na njeno obliko (naj si bo to v obliki tabletke, obročka, obliža, implantatov, injekcij ali materničnega vložka), svojemu telesu delamo medvedjo uslugo. Prvič zato, ker svoje telo oropamo koristnih učinkov progesterona, ki se zaradi odsotnosti ovulacij ne tvori v dovoljšni meri. Med temi izgubljenimi koristmi je tudi zaščitna vloga pred rakom dojk. In drugič zato, ker z jemanjem progestinov direktno povečamo tveganje za raka na dojkah.

Zakaj ni med dejavniki tveganja?

Že dolgo se ve, da uporaba hormonske kontracepcije poveča tveganje za raka dojk, a se je med dejavniki tveganja ne omenja, omenja se zgolj hormonsko nadomestno zdravljenje.

Zakaj?

Zasledimo lahko argumente, da je tveganje za raka dojk ob uporabi hormonske kontracepcije le malo povečano in da hormonska kontracepcija prepreči nekatere druge vrste raka. Pa poglejmo, kaj je na tem.

Tveganje za raka dojk je le malo povečano.

Različne študije kažejo različno tveganje: od tega, da tveganja ni, pa do tveganje vse do 20 %.  Na primer, dobro poznana danska študija na 1,8 milijona ženskah starih med 15 in 49 let, ki so jih spremljali 11 let, je pokazala povečano tveganje za raka dojk pri uporabi hormonske kontracepcije v dodatnih 13 primerih raka na dojkah na 100.000 žensk. To se ne zdi velika številka, ki pa vseeno ni tako mala, če podatke pogledamo z drugega zornega kota: na 100.000 žensk, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo, jih na leto zboli za rakom dojk 68, v primerjavi s 55 primeri raka dojk na 100.000 žensk, ki ne uporabljajo hormonske kontracepcije. Dodaten presenetljiv podatek je tudi, da tveganje ne mine s prenehanjem uporabe, ampak je lahko prisotno še do 10 let po koncu jemanja kontracepcije.

Hormonska kontracepcija ščiti pred drugimi vrstami raka.

Drži, da hormonska kontracepcija zmanjša tveganje za raka jajčnikov, endometrijo in kolorektalnega raka. A vendar ne gre spregledati, da hkrati poveča tveganje za raka dojk in raka na materničnem vratu. Če pogledamo pogostost raka, vidimo, da je pri ženskah na prvem mestu rak kože, takoj za njim pa rak dojk, ki predstavlja 20,4 % vseh rakov. Rak na maternici pa 5,1 %, na jajčnikih 2,1 % in kolorektalni rak 7,5 %. Ti podatki so iz leta 2019 in so tudi zadnji uradni podatki, objavljeni v letnem poročilu onkološkega inštituta. V istem dokumentu lahko najdemo predvideno oceno incidence raka za leto 2022, ki znaša: rak dojk 155/100.000 žensk, rak maternice 38/100.000, rak na materničnem vratu 10/100.000, rak na jajčnikih 14/100.000, rak na debelem črevesju 34/100.000, rak na rektumu  15/100.000.

Pojavnost raka na dojkah je toliko večja, da je težko reči, da bi v tem primeru korist v prid zmanjšanju tveganja za ostale oblike raka pretehtala tveganje za večjo obolevnost za rakom dojk. V vsakem primeru pa obstajajo boljši načini za zmanjšanje tveganja za raka, ki nimajo tolikšnih stranskih učinkov in od katerih ima korist celo telo.

Viri:

Sanja Toljan, Čudežna moč hormonov in Ženske v hormonskem ravnovesju

Lara Briden, Period repair manual in Hormone repair manual

Letno poročilo Onkološkega inštituta

Breastcancer.org

Birth Control Pills and Breast Cancer

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja