“Če nimamo otrok, lahko pojemo toliko rdečega mesa, kolikor si ga želimo!”

img_20191114_202551

Pretekla številka revije Science Illustrated (št. 119/2019) se loteva tudi problematike izpustov ogljikovega dioksida v ozračje. Podnebju naj bi pomagali s tem, da preidemo na vegansko prehrano in uporabljamo kolo namesto avtomobila.

Največ pa naj bi za okolje po mnenju avtorja članka storili z manjšim številom otrok, saj je »zmanjšanje prebivalstva dolgoročno največ, kar lahko naredimo za podnebje našega planeta«. Imeti enega otroka manj pomeni povprečno zmanjšati letne izpuste ogljikovega dioksida za 58,6 ton. »Znanstveniki« pa svojo tezo razvijejo še naprej: “če nimamo otrok, lahko pojemo toliko rdečega mesa, kolikor si ga želimo” (citirano iz omenjenega članka). Naslovnico revije »krasi« z rdečo barvo prečrtan dojenček, bralci pa so v članku pozvani, naj se odpovedo enemu otroku. Avtor članka je res tujec, a slovenski uredniki bi nedvomno lahko bolje opravili svoje delo. Glede na objavo navedenih neumnosti lahko bralci sklepamo, da jih rodnost Slovencev prav nič ne skrbi, da o strokovnosti in moralno-etičnih zadržkih niti ne govorimo …

Takole nas je na „rešitev“, ki jo predlagajo avtorji omenjene strokovne revije, opozorila bralka ga. Alenka Praper. Težko je verjeti, da bi si revija takšnega kova privoščila tako direkten predlog na dobrobit prihodnosti Zemlje, pa vendar si ga je. Povsem brezobzirno je „enega otroka manj od načrtovanega števila“ postavila ob bok prodaji avtomobila ter Komu je v interesu, da pod krinko rdečega dežnika naproša prebivalstvo, naj se preneha odločati za otroke, pa bo pokazal čas.prehodu na vegansko hrano pri skrbi za bodočnost planeta. Pravzaprav je šla še korak dlje v razvrednotenje človeka: „za nagrado“ ob odpovedi enemu otroku na pladnju ponuja informacijo, da si boste v tem primeru lahko privoščili neomejene količine mesa popolnoma brez slabe vesti za okolje.

Videti je, da je skrb za prihodnost planeta že zdavnaj presegla skrb samo. Kot bi pravljica Pod medvedovim dežnikom dobivala nove razsežnosti. Saj veste, kako je šlo: če je prostora za enega, bo pa še za dva. In tako naprej. Vsak si želi pod dežnikom podnebnih sprememb zagotoviti svoj prostor, od koder bo lahko svetu pošiljal svojo vizijo človeštva: brez mesa, brez avtomobilov, brez naslednikov, brez odpadkov, brez tehnologije, … Vsak, ki pod dežnikom vidi svojo priložnost, doda svoj lonček. In tako se je sedaj našel nekdo, ki vidi vizijo planeta v stilu rajskega samotnega otoka, medtem ko si pod dežnikom skupaj z ostalimi mane roke ob dobičkih tam, kjer dobički za dobro Zemlje sploh nimajo kaj iskati. Teorija o manj otrocih je metanje peska v oči, da navadna raja ne bi videla, da se tisti pod dežnikom močno trudijo ostati na suhem.     

To pa še zdaleč ni edina javna pobuda. A medtem, ko v omenjenem primeru vsaj vemo, da za prispevkom stoji Science Illustrated, se je čisto druga zgodba s podobno vsebino v začetku novembra odvijala v Londonu. Opazili so namreč jumbo plakat, na katerem je pisalo: „Predstavljajte si mesto, kjer bi bilo manj gneče … Opravi svoj del. Steriliziraj se! Juhej!“ Okoli napisa pa so nasmejani (belopolti!) otroci.

Vir: Twitter

Pa se za konec vrnimo nazaj k reviji. Poleg nazornih grafov, ki zelo boleče nakazujejo, da smo živa bitja kot sama največja grožnja Zemlji, pa še posebej v oči zbode naslovnica, na kateri ni prečrtan avtomobil, ni prečrtano varčevanje z energijo niti ne letalo, je pa prečrtano – dete. „Stvar“, ki prihodnosti predstavlja največjo grožnjo. Komu je v interesu, da pod krinko rdečega dežnika naproša prebivalstvo, naj se preneha odločati za otroke, pa bo pokazal čas.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja