Če dojim – lahko zanosim?

Thumbnail

»Veš, da, če dojiš, še vedno lahko zanosiš?« se spomnim stavka iz otroštva. Čeprav ni bil namenjen meni in čeprav povezave med dojenjem in nosečnostjo sploh nisem poznala, mi je bila ta zanimiva in se mi je kot otroku vtisnila v spomin.

To je bil stavek mlade mamice, ki je z nekajmesečnim dojenčkom v stiski povedala, da je znova noseča.

Podobne trditve sem tudi v zadnjem času slišala že nekajkrat. »Na šoli za starše so nam rekli, da šest mesecev po porodu ženska ne more zanositi,« je bil denimo stavek ene mamice, katere drugorojenec je le dobro leto mlajši od prvorojenca.

Kot svetovalka FertilityCare se z vračanjem plodnosti po porodu pogosto srečujem. Res je, da se menstruacija ob polnem dojenju pogosto vrne šele nekaj mesecev po porodu, saj dojenje zavira ovulacijo in menstruacijo, vendar nikoli ne moremo napovedati, kdaj se bo to zgodilo.

Vračanje plodnosti po porodu

Kdaj se po porodu vrne menstruacija, je odvisno predvsem od tega, če ženska (polno) doji, pa tudi od njenih genetskih predispozicij.

Torej več kot dojenček sesa, večja verjetnost je, da bo do prve menstruacije prišlo pozneje. V primeru, da ženska polno doji (samo v tem primeru), je prvih osem tednov po porodu po metodi FertilityCare neplodnih, nato pa se plodnost lahko začne vračati (razen v primeru, če ženska že prej dobi menstruacijo).

Ko ženska polno doji, v približno tretjini primerov lahko do ovulacije pride že pred prvo menstruacijo. V tem primeru bi tako do nosečnosti lahko prišlo že pred prvo menstruacijo. Drugače pa do prve ovulacije po porodu pride šele po menstruaciji.

Vračanje plodnosti je pogosto povezano z začetkom uvajanja goste hrane. Pri približno polovici doječih mamic se menstruacija vrne po tem, ko so začele uvajati gosto hrano (ali celo po tem, ko so popolnoma zaključile z dojenjem). To pomeni, da ko dojenček zaužije toliko goste hrane, da je dojenja nekoliko manj, to vpliva na mamo in njen cikel.

Prvi menstrualni cikli po porodu so pogosto zelo neredni. V teh prvih menstrualnih ciklih po porodu telo vzpostavlja nazaj hormonsko ravnovesje, kot je bilo pred menstruacijo. Vendar ni nujno, da je na koncu menstrualni cikel enak, kot je bil pred nosečnostjo (na primer dolžina cikla, kakovost sluzi).

Kaj pa dudica ali sesanje prstka?

Otrok, ki se pocrklja ali potolaži na maminih prsih, tudi s tem spodbuja prolaktin. Predvsem izkušnje mamic pa kažejo na to, da če otrok namesto tega sesa dudico ali prstek, obstaja nekoliko večja verjetnost, da se bo plodnost vrnila prej. Mamino telo namreč lahko to dejansko zazna kot manj dojenja in se temu ustrezno odzove.

Torej je spremljanje plodnosti po porodu loterija?

Sploh ne. Kljub temu, da vračanja plodnosti ne moremo napovedati, lahko opazujemo, kaj nam sporoča telo. S tem, ko se v maminem telesu spreminjajo hormonska ravnovesja in s tem vrača plodnost, se znova začne tvoriti sluz materničnega vratu, ki kaže na to, da je ženska plodna. Tako da tudi doječa mamica lahko brez težav spremlja, kateri dnevi so plodni in kateri ne – ne glede na to, kdaj se bo plodnost dejansko vrnila.

 

Če vas zanima več, vabljeni na naslednje brezplačno uvodno predstavitveno srečanje FertilityCare programa (zadnje pred poletjem!), ki bo 18. aprila ob 18.00. Prijavite se lahko TUKAJ.

 

Petra Lukan je svetovalka FertilityCare v okviru FertilityCare centra, ki deluje znotraj Zavoda iskreni.net.

Foto: daddysos.com