Plodnost med dojenjem

Thumbnail

Verjetno ste slišali, da je polno dojenje precej dobra “zaščita”. Za nekatere ženske je ovira za zanositev celo kakršno koli dojenje.

Zanositev je lahko izziv. Ko pa je nosečnost za vami in v rokah pestujete dojenčka, se hitro znajdete v situaciji, ko še dojite in razmišljate o možnosti zanositve. Morda si želite ponovno zanositi in bi želeli vedeti, ali ste sploh plodni, morda pa se zanositvi želite izogniti in bi bili radi sigurni, da se plodnim dnem “izognete”.

Čeprav ste v prvo morda brez težav zanosili, pa ni rečeno, da bo enako tudi v drugo, še posebej, če še dojite. Razlog je v hormonih. Ti so med dojenjem drugačni.

Kaj se dogaja med dojenjem?

Med dojenjem glavno vlogo igra hormon prolaktin, ki zaviralno vpliva na estrogen, zato težko pride do ovulacije.

Med dojenjem glavno vlogo igra hormon prolaktin, ki je odgovoren za tvorbo mleka. Vpliva na hormona estrogen in progesteron, ki sta nujno potrebna za zanositev. Prolaktin zaviralno vpliva na estrogen, zato težko pride do ovulacije. In če ni ovulacije, ne more priti do zanositve.

Prav tako je nivo progesterona v drugi fazi ciklusa lahko prenizek, kar pomeni, da je podpora nosečnosti slaba (progesteron je ključen za ohranjanje nosečnosti) ali celo da je lutealna faza (faza med ovulacijo in menstruacijo) prekratka, da bi se zarodek lahko ugnezdil. Zato je polno dojenje lahko tako učinkovita »zaščita« pred zanositvijo.

Četudi so se vam ciklusi povrnili, lahko ti še niso normalni in redni, zato je težje predvideti, kdaj ste plodni. Najbolje je, da se začnete opazovati in beležiti sluz materničnega vratu. Ta in še drugi znaki, npr. bazalna telesna temperatura, bolečina, počutje …,  vam sporočajo, kaj se v telesu dogaja. Ko to veste, potem tudi veste, kako ravnati glede na vaše želje o zanositvi.

Kaj naj stori ženska, ki si želi zanositi?

Pogoji za zanositev v času dojenja niso najbolj optimalni. Ko dojenček raste in se ne doji več tako pogosto (še posebej, ko prespi noč ali vsaj večino noči), se bo plodnost pričela vračati.

K normalizaciji ciklusov vam lahko pomaga uravnotežena prehrana.

Največja verjetnost za zanositev je, ko imate sluz najboljše kakovosti . Če si merite telesno temperaturo, boste zaznali skok temperature za vsaj 0,2 stopinji PO ovulaciji. Ko ta skok prvič opazite, vam to ne bo pomagalo zanositi, ker je za ta ciklus že prepozno, vendar vam z veliko verjetnostjo potrjuje, da ste imeli ovulacijo. Novo priložnost boste imeli v naslednjem ciklusu.

Če ovulacij še nimate, počakajte nekaj ciklusov, da se stanje normalizira. Pri tem vam lahko pomaga uravnotežena prehrana (dovolj dobrih maščob in izločitev prečiščene moke, sladkorja) in konopljika (ki pomaga normalizirati hormone, spodbujati ovulacijo, stabilizirati lutealno fazo). 

Čeprav je trenutno stanje morda ena velika zmeda, se stanje bo znormaliziralo.

Kaj pa, če si ne želimo zanositi?

Z načeli ekološkega dojenja lahko podaljšate čas do prve menstruacije po porodu.

Dojenje zavira plodnost, vendar to še ne pomeni, da v času dojenja ne morete zanositi. Z načeli ekološkega dojenja, ki vključujejo dojenje na otrokovo zahtevo, potešitev vseh otrokovih potreb po sesanju na dojki, telesni stik z otrokom (skupno spanje, nošenje), lahko podaljšate čas do prve menstruacije po porodu.  Vendar pa zgolj na podlagi dojenja ne morete predvideti, kdaj se bo plodnost povrnila.

Za zanesljivo prepoznavanje plodnosti tudi v času, ko ciklusi niso vzpostavljeni, je priporočljivo, da uporabljate preverjene naravne metode. Ker je stanje v tem obdobju precej zmedeno, je pomoč ustrezno usposobljenega svetovalca izjemnega pomena. Čeprav velja splošno prepričanje, da se da naravne metode uporabljati le v času “ciklusov”, pa so nekatere metode, npr. FertilityCare, zelo zanesljive in uporabne tudi v tem obdobju. Ker ženska opazuje sluz, ki naznanja vračanje plodnosti, lahko zlahka prepozna plodne dneve.