Čajanka s hčerko – najboljša ideja za pogovor o intimnih temah

Thumbnail

Kako si predstavljate pravo pravcato čajanko? Pogrnjena miza, v lepih skodelicah topel čaj, na mizi simpatični prtički, zraven drobni slastni prigrizki, v vazi nežen cvet …

Lepo, kajne? Pa vendar v tej sliki manjka še nekaj bistvenega. Ženske. Klepet. Sproščenost, zaupnost, bližina. Čajanka v tem času, ko vedno nekam hitimo, pomeni, da si vzamemo čas druga za drugo, da se imamo v družbi lepo. In da se pogovarjamo – o vseh pomembnih (pa seveda tudi manj pomembnih) stvareh.

Biti si blizu

Vse tako zelo potrebujemo bližino, bližino druga druge. Pa naj bodo to prijateljice, sestre, mame … Da lahko v polnosti rastemo v svoji ženskosti, da si lahko izmenjano svoje izkušnje, se opogumljamo … Dekliški oziroma ženski klepet je lahko pravi balzam za nas. Da začutimo sebe, svoje sanje, svoje želje. In spregovorimo o tem. In smo slišane.

To pa poleg mam in žena še kako potrebujejo tudi odraščajoče deklice. Klepet s prijateljicami je pomemben; vendar prijateljice ne morejo dati vsega, kar lahko hčerkam damo mame: vodimo po poti odraščanja, odgovarjamo na vprašanja, pomagamo vzdrževati pravi kompas … Najpomembneje od vsega pa je, da svojim hčerkam povemo, da so lepe in čudovite.

Pravi trenutek za takšen »mama-hčerka« pogovor je čisto vsak. Pa vendar je včasih težko začeti, najti prave besede … Na iskreni.net smo zato oblikovali programa Čudovita princesa, namenjen mamam in njihovim odraščajočim hčerkam. Na delavnici na sproščen, prijeten in letom primeren način spregovorimo o odraščanju, spremembah, čustvih … ter si hkrati vzamemo dovolj časa tudi za klepet med mamo in hčerko.

Na čajanki tudi “čudovite princese”

Za čajanko ne potrebujemo najboljšega porcelana, tudi ne najdražjega čaja. Potrebujemo druga drugo, odprto srce in odprta ušesa. Ni važno, kakšno je okolje, važno je, kako si to okolje – s tistim, kar imamo – ustvarimo same.

In tako je tudi na delavnici Čudovita princesa. Ko dekleta (pa tudi mame!) vprašamo, kateri del jim najbolj ostaja v spominu, jih večina takoj izstreli Čajanka! Na »Čajanki« namreč mame in hčerke skozi delno voden pogovor same poklepetajo o odraščanju – o tem, kaj doživlja hčerka, pa tudi kaj je v takšni starosti doživljala mama. Verjamemo, da marsikatera hčerka sliši kakšna zabavno prigodo iz mamičinega otroštva! 🙂

Na ta način želimo mamam pokazati in jih spodbuditi, da si večkrat vzamejo čas za odnos s hčerko. Tako malo je namreč potrebno, da se vzpostavi malce drugačno vzdušje … ki odpre srce in poveže v intimni domačnosti.

Vabljene!

Mame in hčerke, vabljene na delavnico Čudovita princesa! Namenjena je mamam in hčerkam med 9. in 12. letom. Poleg čajanke boste tam doživele še marsikaj drugega zanimivega!

Vidimo se lahko v Ljubljani (16. februarja), v Celju (5. marca) ali v Novi Gorici (13. aprila). V Ljubljani samo še nekaj prostih mest!