Aktualno po porodu: Kako okrepiti medenično dno?

Foto: Shutterstock

Ko s prijateljicami tema nanese na poporodne »cvetke«, se večkrat zgodi, da kakšna vzklikne: »Komaj sem čakala, da bom začela teči, zdaj pa sploh ne morem, se mimogrede kar malo polulam!« Ali pa: »Ne smem se preveč smejati, mi vmes lahko uide.«

Porod je čudovita stvar. Pa vendar je za telo tudi naporna. Če smo svoje telo pripravile že v naprej, je čudovito, če nismo uspele pa naj nam bo to spodbuda: tudi poporodne vadbe so lahko učinkovite.

Po porodu se pojavi mnogo vprašanj

Kdaj je pravi čas, da greste lulat, zakaj so nujno potrebne vaje za mišice medeničnega dna? Kaj narediti, da pridem nazaj v formo? Kako je potrebno delati vaje? Na vsa ta vprašanja si lahko odgovorimo preko poznavanja mišic medeničnega dna. Pridobljeno znanje nam bo pomagalo najprej pri zdravju same sebe, potem pa tudi pri podajanju le tega naprej, našim hčeram.

Z vprašanji smo se obrnili na gospo Anno Bogacz-Udovč, ki je diplomirana fizioterapevtka z dodatnimi znanji iz obporodne obravnave ter obravnave disfunkcij medeničnega dna pri ženskah. Anna vodi delavnice, pomaga in svetuje ženskam ter preko bloga objavlja koristne nasvete. Vodila misel njenega avtorskega unikatnega projekta FizioMama je: „Ženska je neustavljiva, ko uvidi, da ji pripada več“.

Kaj sploh so mišice medeničnega dna?

So mišice, ki ležijo na dnu medenice in potekajo od sramne kosti spredaj do trtice zadaj. Opravljajo vlogo več pomembnih funkcij, med drugimi zadržujejo urin in blato ter pomembno prispevajo k stabilnosti hrbtenice in medenice.

Ohranimo telo zdravo in prožno, saj bomo tako bolj zadovoljne in srečne.

Igrajo pomembno vlogo pri tem, da se lahko varno rekreiramo, živimo zdravo in lepo življenje brez omejitev v gibanju. Tako pri ženskah kot tudi pri moških so pomembne tudi pri doživljanju spolnosti. Te mišice so bile med nosečnostjo zelo obremenjene zaradi večje teže, ki so jo morale prenašati. Med porodom, ko se je skoznje prebijal dojenček, pa so se raztegnile. Ker prispevajo h kakovosti življenja, zato je še toliko bolj pomembno, da jih po porodih ponovno okrepimo in si omogočimo sproščen vsakdan.

Kako jih okrepiti po porodu?

Kaj torej narediti po porodu, da pridemo nazaj v formo? Anna Bogacz-Udovč pravi, da je najlažje, da se v naprej pripravimo na napredujočo nosečnost, porod in poporodno zgodnjo rehabilitacijo. Dobro je, da obiščemo fizioterapevtko zdravja žensk, ki upošteva unikatnost ženskega telesa ter se z njo dobro pripravimo na čas po porodu.

Če to obdobje zamudimo, ni konec sveta. Pomembno je, da spoznamo svoje telo in da okrepimo mišice po porodu. To pomeni, da jih moramo obremeniti in uporabljati v delovanju. Naučiti se moramo določenih vaj, ki nam pri tem pomagajo. Anna poudarja, da so prav vaje naš zaveznik, da ohranimo telo zdravo.

Boljša je ena sama pravilna ponovitev, kot nepravilna izvedba priporočenega režima

Pomembno je, svetuje Anna, da vaje delamo varno. To pomeni, da vadbo mišic medeničnega dna oblikujemo glede na stanje svojega medeničnega dna in jo prilagodimo ciljem, ki jih želimo doseči. Nepravilna vadba vodi le v nestabilnost in neravnovesje.

Vaje lahko prepletemo v vsakdanjimi opravilia. Zelo pomembno je na primer, kako lulamo in kakamo. Anna pove, da to ni le pomembno, ampak včasih je celo pogubno.

Dobro je, da imamo noge višje, na primer na pručki oziroma tako, da so kolena višje od bokov ter, da ne hitimo, ampak v miru izpraznimo ves mehur ali črevo.

Ženske smo čudovite in sposobne vsega

Kaj pa glede dvigovanja otrok, lahko le to povežemo z vajami? Anna nam položi na srce, da se medeničnega dna ne da izvzeti iz prepleta odnosov, saj je namenjeno biti del mnogih sistemov v telesu. Lahko torej rečemo, da je vsako gibanje vaja, oziroma vadba. Tudi dvigovanje otrok. Če pravilno treniramo mišice je to vsakodnevna spodbuda za naše telo.

O tem, ali sploh in kako naj to naredimo na zase optimalen način pa se je najbolje pogovarjati v kontekstu svojega telesa, telesnih dejavnosti in odzivov, zato Anna svetuje posvet s fizioterapevtko zdravja žensk, ki ima znanja iz obravnave medeničnega dna, da program treninga lahko oblikuje individualno ter pravilno izvajanje le-tega preveri.

Naj nam bo poznavanje mišic spodbuda, da ohranimo svoje telo zdravo in prožno, saj bomo tako tudi same bolj zadovoljne in srečne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja