9 stvari, ki bi vam jih vaš otrok z močno voljo rad sporočil

Foto: Canva

Imate doma malčka ali morda že večjega otroka, za katerega se zdi, da svojo voljo uveljavlja vedno in povsod? Ki se ne boji pogosto in glasno izraziti svojih čustev? Ki pogosto cepeta in ga od tega, kar si želi, ne odvrnete zlahka?

To so otroci z močno voljo. Otroci, ki znajo starše pripeljati do roba in ki so trdno odločeni, da bodo zamišljeno izpeljali za vsako ceno. Pogosto jih vidimo kot nevzgojene in trmaste in njihovi starši o njih včasih govorijo z zavijajočimi očmi in obupom nad seboj. Pravzaprav pa se v njih skriva čudovita osebnost in njihova enkratnost, če le zmoremo v vsej svoji utrujenosti in nemoči nanje tako pogledati.

Toda če bi ti otroci znali ubesediti svoje misli in občutja, bi nam gotovo povedali naslednjih devet stvari.

Nista slaba starša

Želim si, da bi to lahko razumela. Nisem takšen, ker me ne bi vzgajala pravilno. Takšen pač sem. Pravzaprav sta najboljša možna starša, ki si jih lahko želim, saj stalno iščeta odgovore, mi želita pomagati in verjameta vame.

Nisem razvajen

Kadar se za nekaj odločim, ne cepetam in ne kričim zaradi tega, ker bi imel doma preveč igrač ali ker bi mi premalokrat rekla ‘ne’. Prosim, razumita, da si v tistem trenutku želim predvsem potrditev svoje neodvisnosti. Tistega si želim zdaj in takoj, nisem pa še odkril najboljšega načina, kako naj vama to povem. Želim si vajine pomoči, da me naučita, kako naj izražam vsa ta čustva, s katerimi želim spremeniti svet.

Nisem težaven otrok

Vidim vaju, kako kdaj eden in kdaj drugi v kakšnem kotu doma z glavo udarja ob zid, ker ne zmore več z mano. Vem, da vaju preizkušam, vem, da iščem vajine meje. Toda ne opisujta me kot težavnega otroka, ker bom morda začel verjeti, da to tudi res sem.

Nisem trmast

Vem, da si želim, da je vse po moje. Toda večinoma je to zato, ker še nisem razvil sposobnosti reševanja težav na moji okolici prijazen način. Želim si, da bi me znala videti kot nekoga, ki stoji za tem, v kar verjame. Pomagajta mi, da se naučim prilagoditi se.

Obožujem in potrebujem rutine

V svojih rokah želim imeti vajeti glede tega, kar se dogaja v mojem življenju. Želim vedeti, kdaj se bo kaj dogajalo in kje. In kaj se bo dogajalo za tem. Vse, česar ne vem, me straši in spravlja v nemir. Če lahko vzpostavita rutino, v kateri se bom počutil varen, bom imel s tem eno stvar manj, ki bi me skrbela. Nujno potrebujem red.

Želim sprejemati svoje odločitve

To o meni gotovo že vesta, kajne? Pripravljen sem se boriti zaradi preprostih stvari. Zaradi tega, da mi ukažeta, kaj naj oblečem. Ali kaj naj jem. Toda naj vama povem skrivnost: dajta mi izbiro (omejeno, obvezno!), in začudena bosta, kako sem pripravljen opustiti boj.

Vedeti moram, da mi zaupata

Vem, da imata veliko več izkušenj s svetom kot jaz. Za vsako stvar vesta, kako se bo izšla, toda želim si, da mi dovolita delati napake. Le tako se bom lahko naučil reševanja problemov in postati neodvisen – kar je moja velika potreba in želja.

Učim se skozi dejanja

Lahko mi ponavljata določene stvari do onemoglosti, toda nobenega učinka ne bo, dokler jih sam ne preizkusim. Dajta mi možnosti izkušenj, da lahko svoje ideje in teorije preizkusim v varnem okolju. Le tako vama bom zares verjel, da je lonec na kuhalni plošči vroč ali da na ledu drsi.

Potrebujem vaju

Bolj kot vse drugo mi morata verjeti, da vaju potrebujem. Vse zgoraj opisano bom izražal na način, ki za vaju ni sprejemljiv. Kričal bom in cepetal, vendar z vsem tem sporočam le eno: potrebujem vaju! Potrebujem vaju, da me razumeta, kaj potrebujem in kako naj to drugače izrazim. Potrebujem vajino razumevanje, da nisem izbirčen, vzkipljiv, naporen, trmast, težaven ali neprilagodljiv. Večino časa se samo ne počutim razumljen v svojem dojemanju sebe in sveta.

Vir: positive-parents.org

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja