Kako sprejeti otroka, ki je nesramen in kljubovalen

Foto: Canva

Prišli bodo trenutki, prišli bodo dnevi, ko nas bodo otroci razočarali. Morda celo pogosteje kot bi si to želeli. Delali bodo napake, se upirali našim vrednotam in sprejemali slabe odločitve. Morda nas ne bodo spoštovali, morda nam bodo lagali ali bili preprosto nesramni do nas. Upirali se bodo vsemu, v kar verjamemo, kršili vsa naša pravila in delali ravno nasprotno, kot bi si mi želeli.

Takrat bo bolelo. Zelo. In takrat smo v nevarnosti, da se obrnemo stran in zapremo svoje srce, da se izognemo bolečini. Lahko pa ravnamo drugače. Lahko jim pokažemo, da jih imamo radi, da jih sprejemamo tudi, če se ne obnašajo tako, kot bi si mi želeli, in da jim odpuščamo. Hujše napake kot bodo storili, večji izziv bo za nas.

Vsi hrepenimo po ljubezni in sprejetosti. In če nam nekdo pokaže naklonjenost tudi takrat, ko se grozno obnašamo, ko delamo velike napake in si je ne zaslužimo, vemo, da nas ima brezpogojno rad. In ta brezpogojna ljubezen lahko prinese ozdravljenje in otroka usmeri na pravo pot.

Brezpogojna ljubezen ni le stvar odločitve. Je garanje. Pomeni tudi ogromno padcev.

Brezpogojno sprejemanje in brezpogojna ljubezen sta največ, kar lahko damo svojim otrokom. Če se odločimo, da bomo kuhali mulo in jim obrnili hrbet, ko bodo naredili kaj narobe, jim bomo sporočali le, da so vredni ljubezni le takrat, ko naredijo vse prav. Tu torej ne moremo govoriti o ljubezni ampak o nagrajevanju uspešnosti.

Brezpogojna ljubezen pravi: Še vedno te imam rad, ne glede na to, kaj narediš. Je pa tako ljubiti zelo težko, še posebej če smo sami ranjeni in je naše srce strto.

 • Pelje nas proti otroku tudi takrat, ko imamo vse razloge, da bi odkorakali v nasprotno smer.
 • Pomaga nam, da pustimo svoj ponos ob strani in ospremo svoje srce ponižnosti. Tudi mi smo daleč od popolnosti.
 • Opomni nas na naše lastne napake, ko smo v skušnjavi, da bi obsojali druge.
 • Sporoča nam, da smo vredni ljubezni tudi če delamo napake in sprejemamo slabe odločitve.
 • Pomaga nam sprejeti, da je preteklost mimo, in otroku ne mečemo naprej vseh preteklih napak.
 • Pomaga nam, da dejanj otrok ne jemljemo tako osebno.
 • Sporoča, in to zelo jasno, da smo tu za otroka in ga bomo podpirali in sprejemali ne glede na okoliščine.

Brezpogojna ljubezen ni le stvar odločitve. Je garanje. Pomeni tudi ogromno padcev. Velikokrat ne zmoremo sami. Takrat moramo prositi za pomoč. Potrebujemo Boga in potrebujemo prijatelje, da nam dajo moč.

Zelo pomembno pa je, da ločimo med sprejemanjem otroka kot osebe in sprejemanjem njegovih dejanj. To sta dve popolnoma različni stvari. Brezpogojno sprejemanje otroka NE pomeni, da ne postavljamo mej, da odobravamo grdo obnašanje in ne reagiramo.

Pač pa brezpogojna ljubezen …

 • lahko naredi ogromno razliko v našem in otrokovem življenju,
 • ustvari varno zavetje,
 • ni lahka, saj zahteva da dajemo tudi takrat, ko nas boli,
 • neprestano preizkuša naše zmožnosti,
 • je nezaslužen dar, ki nam ga daje Bog, fa lahko širimo dobroto, ljubezen in odpuščanje,
 • sporoča otrokom, da nam je mar zanje in da nam pomenijo največ.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja