9 pravil za družinsko spanje

Thumbnail

Kdaj je spanje z otrokom v skupni postelji ne/varno?

Mnogi dojenčki vsaj del noči prespijo v postelji staršev. Nekateri starši spijo z otroki zaradi občutka povezanosti, bližine, najobičajnejši razlog pa je nočno dojenje. Dojenčki potrebujejo dojenje, ne zgolj materino mleko, temveč stik z mamico – podnevi in ponoči.

Pogosto dojenje je normalno. Najbolj se naspijo matere, ki dojijo in imajo otroka v neposredni bližini. Tako se hitro in enostavno odzovejo na otrokove potrebe. Pogosto se zjutraj niti ne spomnijo, da so ali kolikokrat so dojile. Očetje pa navadno sploh ne vedo, da se je kaj dogajalo …

Ne glede na to, ali dojenček spi z vami v postelji redno ali občasno, celo noč ali zgolj nekaj ur – kako zagotoviti, da bo skupno spanje prijetno in obenem varno?

1. ODLOČITE SE!

Najbolj varno spijo tisti dojenčki, katerih starši se zavestno odločijo, kje in kako bodo spali.

2. DOJITE!

Dokazano! Najbolj se naspijo matere, ki dojijo in imajo otroka v neposredni bližini. 

Mamica naj doji brez omejitev – podnevi in ponoči.

Doječe mamice z dojenčki običajno spijo skupaj tako, da so obrnjeni drug proti drugemu ali da z roko in pokrčenimi nogami leže na boku za dojenčka ustvarijo gnezdece – varen prostor. Dojenčki po dojenju pogosto obležijo na hrbtu z rokama vznak in glavico, obrnjeno postrani.

3. NE KADITE!

4. BODITE TREZNI!

Torej ne pod vplivom alkohola ali drugih snovi, ki bi zmanjšale odzivnost.

5. NE SMETE BITI PREKOMERNO:

– debeli,
– utrujeni (tako zelo, da »ne bi vedeli zase«).

 

Najbolj nevarno je, da zaspimo z otrokom, ne da bi nameravali!

6. PREVERITE, KDO JE V POSTELJI!

Hišni ljubljenčki, drugi otroci, (plišaste) igrače ne sodijo v posteljo!
Tudi oseba, ki ni eden od otrokovih bioloških staršev, je lahko manj odzivna na otroka.

7. PAZITE NA DOJENČKA!

Spanje v družinski postelji je priporočljivo za zdrave, donošene otroke, ki jih polagamo na hrbet. Dojenčka nikdar ne povijamo (v t. i. štručko)! Lahko se pregreje in ne more komunicirati s telesom. Poleg tega otrok ne sme biti preveč oblečen ali/in pokrit čez glavo.

8. PREGLEJTE LEŽIŠČE!

Zdrave, donošene otroke dajemo spat na hrbet.

Spimo samo na varni površini: Rjuhe morajo biti dobro napete, ležišče čvrsto, blazine kompaktne, brez težke posteljnine, dodatnih blazin, dolgih trakov, vrvic, rež ali odprtin, v katere bi se otrok lahko prevalil ali ujel. Poskrbeti moramo, da otrok ne more pasti z ležišča.

9. VARNOST MORA BITI NA PRVEM MESTU!

Če niste prepričani, da lahko dojenčku zagotovite varno spanje, naj spi na ločeni površini (lahko tik ob vaši postelji), vsekakor pa v istem prostoru z vami, da ga boste lahko slišali in se odzvali, ko vas bo potreboval.

Kaj je res nevarno?

Najbolj nevarno je, da zaspimo z otrokom, ne da bi nameravali – še posebej npr. na kavču, fotelju, naslanjaču ali po uživanju alkohola. Kjerkoli se znajdemo z dojenčkom v naročju, si predstavljajmo, kako bi bilo, če bi slučajno zaspali. Bi bil otrok ogrožen? Bi nam lahko kam padel, se poškodoval, zadušil? Najbolje je preveriti vse lokacije, da bomo mirni, otrok pa varen, četudi bi nas za hipec ali dva »zmanjkalo«.

Viri:

– McKenna, J.: Sleeping with Your Baby
– La Leche League International: Sweet Sleep
Infant Sleep Information Source

Alenka je mama treh dojenih otrok, svetovalka za dojenje (IBCLC) in nošenje, prevajalka in dula. Poleg podpore doječim mamam, ki iščejo strokovne informacije v zvezi z dojenjem, nošenjem, uvajanjem goste hrane, spanjem ipd., nudi tudi priprave na porod in pomoč po porodu.  

Foto: news.com.au, safesleepforbaby.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja