9 nasvetov, kako v družini prihraniti denar

Thumbnail

Skrb za družino prinaša kar nekaj finančnih stroškov. O tem ni dvoma! Otroci veliko pojedo, obleke so tako hitro premajhne, šola in druge dejavnosti prav tako zahtevajo svoje. Kaj je torej mogoče storiti?

Naslednjih 9 drobnih nasvetov so odkrile in na portalu Parentdish predstavile različne britanske mame:

1. Obroke je smiselno načrtovati

Včasih sem bila vajena preprosto oditi v supermarket in kupiti vse, kar se mi je v tistem trenutku zdelo, da bi doma potrebovali. In neredko se je zgodilo, da se mi je hrana v hladilniku pokvarila in morala sem jo vreči stran. Sedaj pa se vsako soboto zjutraj usedem, napišem jedilnik za cel teden, nakupim pa samo tisto, kar tudi potrebujemo (vključeni so seveda dodatki, kot npr. jogurti, ki pri nas izginejo v nanosekundi). Vsekakor je opazna razlika. Porabim manj denarja, obenem pa tudi veliko manj hrane zmečemo stran.

2. Izmenjave med starši

To velja zlasti za otroške obleke. Vsi vemo, kako hitro rastejo naši otroci. In zakaj si ne bi med seboj posojali oblek, ki so jih naši otroci prerasli, nekomu drugemu pa so ravno prav. Tega smo vajeni pri oblekah za dojenčke, pred časom pa je ena od mojih prijateljic organizirala posebno »zabavo«, kjer je vsak lahko prinesel vse tisto, kar je ohranjeno in česar ne potrebujejo več, odnesel pa tisto, kar je našel uporabnega za svojo družino. Tako smo si izmenjali veliko prisrčnih otroških oblek, knjig in učbenikov, da ne pozabim na dragocene izkušnje, ki odtehtajo marsikateri denar.

3. Klubske kartice

Večina trgovin ima danes klubske in druge kartice, ki nudijo popuste. In čeprav nam gredo hitro »na živce«, se vendarle splača. Sama sem prihranila kar nekaj denarja zlasti pri otroških oblačilih in igračah.

4. Izogibanje izdelkom priznanih znamk

Vsi smo pri določenih izdelkih absolutno občutljivi, zato sprejemamo le najbolj priznane znamke. In za določene stvari je prav tako, marsikje pa se da veliko prihraniti prav z izbiro manj poznane a enako kvalitetne znamke. Prav je ločevati, kje slabša znamka pomeni tudi nesprejemljivo kakovost, kje pa gre le za znamko, ki smo je bili vedno vajeni in se ji težko odpovemo.

5. Preverjanje računov in stroškov

Vseskozi sem se temu izogibala, ker sem vedela, da se je neskončno moreče prebijati skozi položnice, zavarovalne police, kreditne kartice, porabo elektrike … Vendar sem to storila. Ocenila sem račune, ki so previsoki in bi se jih po mojem mnenju dalo znižati. In res, v naslednjih mesecih smo kar nekaj prihranili pri elektriki, zamenjala sem zavarovalno polico svojega avta, ugotovila pa sem tudi, v katerem času je mogoče telefonske klice opraviti veliko ceneje.

6. Odvečne igrače

Saj imate pred seboj sliko otroka, ki ob vsaki polici milo izreče: »Mami, jaz bi to tudi imel«? Svojemu 5-letnemu otroku sem tako pogosto kupila odvečne in res nepotrebne igrače. Sčasoma sem se naučila svojega otroka zamotiti s stvarmi, ki jih že ima, veliko več sem se z njim pogovarjala in zdi se, da marsikatera novost sploh ni bila več tako zanimiva.

7. Na izlete vzamemo hrano

Radi si privoščimo celodnevne družinske izlete. Sem pa naveličana zapravljati velike vsote denarja v restavracijah na poti, kjer otroci običajno tako ali tako pustijo kar veliko hrane. Sedaj s seboj vzamemo dovolj hrane, ob uri kosila si poiščemo prijeten prostor in zdi se, da nas »piknik« veliko bolj poveže in umiri kot restavracije.

8. Združevanje poti

Rezervoar v avtu vedno bolj postaja nenasitna »črna luknja«, obveznim potem pa se preprosto ne moremo izogniti. Včasih se vožnjo z avtomobilom da nadomestiti s kolesom ali hojo, ko pa to ni mogoče, je smiselno pomisliti na skupno vožnjo s tistimi, ki odhajajo v iste smeri. Stroški se tako lahko bistveno zmanjšajo.

9. Nepotrebne kazni

Vam je kaj znana jeza ob tem, ko so vas nepričakovano ustavili policisti ali pa vas je na vašem avtomobilu čakalo obvestilo redarstva? In v trenutku ste v roki držali položnico, ki je zahtevala veliko večji znesek, kot marsikateri prihranek. Zlasti večja mesta so znana po kroničnem pomanjkanju parkirnih prostorov in vendar je vseeno smiselno poiskati dovolj varen prostor, ki ne bo tarča redarjev. Po drugi strani pa je prav, da ceste tudi z vidika varnosti niso več prostor, kjer bi s hitro vožnjo varčevali na času.

Kako pa varčujete v vaši družini? Imate kak zanimiv in uporaben nasvet tudi za druge?

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja