7 stvari, ki smo se jim morali starši odpovedati

Thumbnail

Starševstvo je vrtinec ljubezni, veselja, občudovanja, hvaležnosti in neskončne nežnosti. Nikoli se mu ne bi mogli odreči! A če smo iskreni, smo se morali po rojstvu otrok marsičemu tudi odpovedati. Od pomembnih stvari, kakršna je spanje, do malenkosti, kot je mirno pitje kave. Starševstvo je resna stvar in ravno zato je tudi – zabavno!

Čemu smo se morali po rojstvu otrok torej odpovedati?

1. Dnevni sobi, ki bi bila videti kot dnevna soba

V resnici je bolj podobna igralnici, križani z garderobno omaro, javno kuhinjo in garažo. Kamor koli stopiš, so kocke, nogavice, drobtine in najrazličnejša prevozna sredstva. Dobrodošli pri družini z majhnimi otroki!

2. Vstajanju pol ure pred odhodom v službo

Se spomnite časov, ko smo lahko zjutraj malo potegnili, nato pa skočili iz postelje, se na hitro uredili in odbrzeli po opravkih? Nič več. Sebe še vedno uredimo presenetljivo hitro, a z otroki celotna jutranja procedura, umivanje, oblačenje, zajtrk, obuvanje, iskanje najljubše igrače, postane podobna odpravi v vesolje. In ko smo končno na vratih, obvezen: »Mamiiii, mene lulaaaat!«

3. Mirnemu obroku brez vstajanja od mize

Mami, a lahko še krompir? Kam je spet padla žlička? Ojoj, kozarec z vodo se je prevrnil!

Kdaj ste nazadnje pojedli kosilo, ne da bi vmes vstali od mize? Tudi jaz se ne spomnim.

4. Sramežljivosti

Vsaj tisti vrsti sramežljivosti, ki se tiče zasebnosti na stranišču, pri tuširanju in oblačenju. Malčki so pač povsod. In človek se vsega navadi, ne?

5. Pitju vročega čaja ali kave

Ko jo nalijemo v skodelice, je seveda vroča. Ampak po čudnem spletu okoliščin je takrat, ko jo uspemo popiti do konca, obvezno hladna. A tudi kava s hladno plavajočo smetano na vrhu ima svoj čar.

6. Gledanju filma v enem samem delu

Otroci končno spijo, posoda je v pomivalnem stroju in nogavice zložene, čas je za sprostitev ob dobrem filmu. A kaj, ko sva oba tako utrujena, da na polovici preprosto zakinkava. Ali pa naju na najbolj napetem delu zmoti kričanje iz spalnice. (Čas za prvi obrok!). Ko se naslednjič usedeva pred televizor, sledi: »Hmmm, kje sva že ostala? Čakaj, kaj sva sploh gledala?!«

7. Spontanim večerom v dvoje

Kje so kino, pijača ali samo sprehod, ki smo si ga privoščili kar tako, ker se nam je ravno »zaluštalo«? Večer v dvoje danes zahteva toliko priprav, iskanja varstva, strahu, da bo kdo tik pred zdajci zbolel in dajanja natančnih navodil o spalni proceduri, da se počutimo, kot da se odpravljamo na pomembno misijo in ne na kratek zmenek z možem. Ampak veste kaj? Zato ga znamo toliko bolj ceniti!