7 pravil, ki jih morajo upoštevati najstniki za varno uporabo socialnih omrežij

Foto: Shutterstock

Najstniki in socialna omrežja so dejstvo. Tega jim ne moremo preprečiti. Lahko pa jih naučimo, kako naj ravnajo, da bo njihovo tovrstno druženje kar se da varno. Vedeti morajo, zakaj zagovarjamo določena pravila in poznati posledice njihovega kršenja.

Najstniki ne razmišljajo o tem, da stvari, ki so sicer izrečene zasebno, v resnici ne ostanejo zasebne in da zapisi na spletu v resnici ne izginejo, tudi če jih izbrišemo. Ena slaba odločitev jih tako lahko zaznamuje za celo življenje.

Spodaj našteta pravila so tako po eni strani pravila za varnost, po drugi pa pomoč za pametno uporabo socialnih omrežij.

  1. Nikoli ne objavi česa, za kar ne želiš, da bi videl kdor koli

Na spletu ni nič zasebnega. Nič. Tudi če nekaj objaviš samo za sekundo, lahko nekdo naredi posnetek in shrani. Tudi, če nekaj pošlješ samo prijatelju, lahko to tvoje sporočilo prepošlje ali pa pokaže na svojem telefonu. Kdorkoli (tudi učitelji in bodoči zaposlovalci) lahko najde kaj neprimernega, kar si poslal nekomu zasebno.

  1. Nikoli ne objavljaj ničesar negativnega o drugih

Če tega ne bi mogel reči osebi v obraz, tega ne objavljaj niti na socialnih omrežjih ali v poslanih sporočilih. Ko je enkrat objavljeno, tega ne moreš več vzeti nazaj, pa čeprav pobrišeš. Če se moraš spihati, raje spihaj svojo jezo v domačem okolju.

  1. Nikoli ne objavljaj ali pošiljaj svojih fotografij, še posebej ne tistih, na katerih si pomanjkljivo oblečen

Najstniki so danes pod velikim pritiskom, kar se tega tiče. Fotografijo lahko objavijo zaradi pritiska vrstnikov, lahko v želji, da bi pritegnili pozornost nekoga, lahko pa zaradi obljubljenega denarja, ki ga nekdo ponudi v zameno za fotografijo.

Naj velja pravilo: če bi ti bilo zaradi fotografije nerodno pred mamo, potem je ne pošlji. Oziroma še bolje, niti je ne posnemi.

  1. Vedno najprej pridobi dovoljenje za objavo fotografij, na katerih so drugi

Ne objavljaj slik prijateljev, zaradi katerih bi se počutili neprijetno. Prepričaj se, da je njim ok. Morda jim ni všeč, kako izgledajo na fotki, kakšno imajo frizuro ali kako so oblečeni.

  1. Ne prepiraj se in ne razčiščuj konfliktov na socialnih omrežjih

Spletna nestrinjanja se redko dobro končajo. Ker ne vidiš telesne govorice in ne slišiš tona glasu, pride pogosto do nesporazumov. Če si z nekom v konfliktu, to rešuj osebno iz oči v oči.

  1. Ne pretvarjaj se, da si nekdo drug

Čeprav se je morda zabavno pretvarjati, da si nekdo drug in uporabiti njegovo ime, pa v resnici ni. Čeprav je bilo mišljeno kot nedolžna šala, je lahko za drugega vse prej kot to. In je lahko zelo boleče.

  1. Ne počni tega, česar ne želiš, da bi drugi počeli tebi

Zlato pravilo. Če ne želiš, da bi drugi nekaj govorili o tebi, ne govori tega o njih. To je najlažji način, da preveriš, ali je nekaj primerno ali ne.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja