52 stvari, ki jih otroci potrebujejo od mame

Thumbnail

Po svoji delni vrnitvi s porodniške na delo sem močno hrepenela po dobri knjigi, ki bi me napolnila in opolnomočila za nadaljnjo materinstvo. In dobila sem jo.

Otroci vedno postavljajo izzive in v kopici dela se hitro zavrtiš v začaranem krogu misli, kako so naporni in zahtevni ter kako nimaš dovolj časa. Kmalu se lahko začneš pogrezati v občutke krivde, da si slaba mati in celotno vzdušje v družini se negativno nastroji.

Ob branju knjige »52 stvari, ki jih otroci potrebujejo od mam«, pa sem se umirila in tudi aktivirala na področjih, ki so v meni nekaj časa spala. Dobila sem navdihe kako vzpostaviti pozitivno, povezujoče vzdušje v svojem domu, kakor je zapisana obljuba na platnici knjige. Založnik ne obljublja preveč.

Ni receptov, je pa spodbuda vsak dan živeti v polnosti

Avtorica knjige Angela Thomas je mati štirih otrok in vsebina knjige resnično izžareva toplino ljubezni v dejanjih in odnosu, ki jo kot izkušena mati daje svojim otrokom.

Branje je navdihujoče in osvobajajoče, saj v knjigi ni receptov, kako naj bomo najboljše matere, niti ne opisovanja določene vzgojne metode. Vsebina nagovarja k temu, da bi se kot matere opogumile živeti vsak dan v polnosti in srčni ljubezni do svojih otrok, sebe, moža in bi klicale tudi Božje varstvo.

Vsekakor dobi bralec zelo celosten vpogled v Angelino materinstvo, če prebere vseh 52 idej. Hkrati pa je vsako od poglavij samostojna in zaključena celota, ki je podkrepljena s konkretno izkušnjo, ki se ji je v teh letih zgodila. Kjer je le mogoče, avtorica v poglavje vplete tudi svetopisemske citate, iz katerih je črpala navdih za svoja dejanja.

Nekateri od primerov so zapisani zelo ganljivo in so me nežno pobožali; tudi tako zelo, da so se mi v očeh kar solze zalesketale.

Odvežite se postati popolna, »supermama«, ki vedno dela vse prav

Mogoče se tudi vam dogaja, da uvod v knjigo najraje preskočite. Vsekakor zelo priporočam, da ga pri knjigi »52 stvari, ki jih otroci potrebujejo od mame«, preberete.

Tudi, če boste prebrali samo določena poglavja, preberite uvod v knjigo. Mene je namreč zelo razbremenil težnje, da bom sedaj, ko sem knjigo prebrala, postala čisto drugačna in »popolna«, »supermama«, ki vedno dela vse prav.

Knjiga namreč ni samo nabor avtoričinih pozitivnih izkušenj. Mnogo modrosti nam avtorica razkrije ravno v svoji ranljivosti in ranjenosti. Angela je bila namreč kar 8 let mama samohranilka in ravno v tem najtežjem obdobju življenja je doživela dotik Božjega usmiljenja in ljubljenost, ki jo lahko da samo Oče.

V tem času hude stiske jo je prešinilo vprašanje, kako lahko kljub temu, da se ji je sesul svet in »se počuti kot da je »uradno diskvalificirana iz življenja«, živi v Božjo slavo. Več mesecev je trdno delala na sebi, molila, stopila v stik z ljudmi in prišla do dragocenih spoznanj.

Kakšne mame postajamo, je stvar naše odločitve

Mene se je zelo dotaknil sledeči citat:  »Prazna ženska nima kaj dati in iz svoje praznine nehote zadaja rane, namesto da bi dajala ljubezen.«

Zelo spodbudna je tudi misel, da je za otroke pomembno, da vidijo mamo v nastajanju, kakšne mame postajamo, pa je stvar naše odločitve.

Thomasova nas vsekakor ves čas vabi, da se spoznamo in tudi zaradi ljubezni do otrok poskrbimo tako za svojo fizično kondicijo kot tudi redno molitev ter posvečamo čas svojemu možu. Naši otroci namreč ves čas opazujejo in zapisujejo naša dejanja in odnose.

Seveda so določena poglavja v knjigi tipično ameriška, a z malo truda se jih da prevesti v naš kulturni kontekst.

S kakšnim poglavjem se tudi nisem mogla čisto strinjati ali pa bi jim dala vsaj drugačne naslove, saj vse naše odločitve pač niso dobre za naše otroke.

Mogoče pa bom do teh spoznaj šele prišla, saj je Angela Thomas knjigo napisala šele, ko so vsi njeni otroci bili že najstniki, moji pa so komaj začeli hoditi v šolo ali pa še lezejo iz pleničk.


Knjigo lahko kupite tudi v naši spletni trgovini ali v prodajalni Iskreni na Nazorjevi ulici v Ljubljani. 

Foto: whattoexpect.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja