5 stvari za katere odrasla hči želi, da bi jih njena mama vedela

Vir: Shutterstock

Vaša hči odrašča. Ali je celo že odrasla. Od dojenčice, preko majhne punčke pa do deklice in zdaj odrasle ženske je prišla tudi z vašo pomočjo. Toliko lepih spominov. Toliko ur, ki ste jih podarili prav njej.

Ko gledamo nazaj, morda kdaj pa kdaj kaj obžalujemo. Naredili smo napake. In to je del življenja. Pomislimo, kako smo se trudili, kolikokrat dali od sebe več kot smo mislili, da bomo lahko. Zdaj, ko je odrasla, je čas, da najin odnos resnično zacveti. Morda je že in z radostjo opazujete sadove svojega dela. Če pa vam še kaj leži na duši, je priložnost, da preberete, kaj bi si odrasla hči želela, da veste.

1. Hčere nase vzamemo več, kot si mislite

Bili ste njena prva učiteljica. Od vas se je naučila, kako ravnati s prijatelji, kako se obnašati do tujcev, kako dojemati moški svet. Od vas se je učila, kako žena ravna z možem in kako naj mož ravna z ženo. Morda ste hoteli nanjo vplivati z besedami, a vaša dejanja so štela največ. Ste odpuščali bližnjim? Kaj pa njej sami?

Naše deklice podzavestno prenašajo naša ravnanja v svoj svet in se od nas učijo. Če ste ji dajali slab zgled, je zdaj čas, da se ji kot mama opravičite.

2. Hčere potrebujemo pogovor kot zrak

Svet je hiter in poln obveznosti. V vsakdanu se mnogokrat zgodi, da je opravilo pred vašo hčerjo, da je služba nujna, medtem ko ona lahko počaka. A vaša hči nujno potrebuje, da ji posvetite nedeljeno pozornost. Da odložite telefon, vsa opravila in jo poslušate. Ji gledate v oči in resnično prisluhnete, kaj vam želi povedati. To večkrat pomeni, da ste poleg nje zgolj tiho in jo razumete. Brez nasvetov, očitanj in napotkov.

Če tega do zdaj še niste uspeli, je kljub temu, da je vaša hči v odraščanju ali celo odrasla, vedno priložnost, da se znova povežete. Vsak dan je priložnost za nov začetek. Naredite prve korake prav vi in ji prisluhnite.

3. Hčere rabimo vašo pohvalo

Ni pomembno, koliko je stara vaša hči, vedno potrebuje vaše spodbudne besede. Pogosto jim ponavljamo, kaj delajo narobe, na pohvalo pa premnogokrat pozabimo. Kolikokrat ste jim povedali, da menite, da so se dobro odrezale? Da so lepe? Da znajo nekaj narediti celo boljše od vas?

Podzavestno prenašajo naša ravnanja v svoj svet in se od nas učijo.

Pohvala (ali pa graja) se zasidra v naša srca. Če bomo radodarni s pohvalami, bodo tudi same verjele vase. V težkih trenutkih bodo pomislile na to, da verjamete vanje in zaupale same sebi. Ni še prepozno, da s pohvalami začnete. Spremenile bodo ne le njo, ampak tudi vajin odnos.

4. Prosim, sprejmi mojega partnerja

Res, včasih je težko sprejeti drugačnost. Ampak komentarji in prikriti namigi bolijo. Hčere si želijo, da bi zaupale njihovim presojam in jih v odločitvah podpirale. Se ne strinjate z njenim izborom? Premislite zakaj. Ni po vaših merilih ali menite, da je zanjo neprimeren?

V primeru, da menite, da resnično dela življenjsko napako, ji to vljudno in spoštljivo povejte. Če pa vas motijo zgolj stvari, ki niso bistvene za dober zakon, pa na njem raje najdite kakšno lepo lastnost. Vaša hči vam bo izjemno hvaležna, če boste sprejeli njenega partnerja.

5. Pusti mi biti jaz

Vsaka mama želi za svojo hči najboljše. Medtem ko odrašča, ima zanjo mnogo načrtov in pričakovanj. Ko je hči odraščala, ste jo lahko oblikovali, ji pomagali, jo usmerjali po svoje. Pa vendar prej ali slej pride dan, ko si vsaka hči začne utirati svoj pot. Ko gre po smeri, ki jo išče sama. Takrat moramo stopiti nazaj in se zavedati, da ni dobro, da jo silimo v nekaj, kar ne želi biti.

Preko zgleda in vzgoje ste ji vnašali merila. A potrebno je spustiti. Pustite ji, da izoblikuje sebe in ji pomagajte, da se bo cenila. Ne skušajte je spreminjati ali oblikovati. Za to ste imeli prvih nekaj let. Zdaj pa sprejmite, kakršna je in jo imejte radi. Konec koncev je to prva naloga vsake mame – ljubiti svojega otroka.

Delno povzeto in prirejeno po: crosswalk.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja