3 skrivnosti o telesni teži, ki jih mora vsaka mama deliti s svojo hčerko

Foto: Shutterstock

Živimo v svetu, ki je obseden s fizičnim izgledom deklet in žensk. Prekomerna telesna teža je danes pogostejši pojav kot kadarkoli, prav tako pa tudi družbena stigmatizacija vsega, kar štrli izza lepotnih meril. Veliko deklet je mnogo preveč obremenjenih s svojo telesno težo in to iz napačnih razlogov. Neprecenljiv je vzgled mame, ki ima zdrav in ljubeč odnos do svojega in njenega telesa.

Katie M. McLaughlin je na svojem blogu zapisala tri pomenljive skrivnosti o teži, ki jih ne oglašujejo niti mediji niti družbena omrežja, vendar bi jih morala poznati prav vsaka ženska.

1. Vsak ima svojo »srečno težo«: Kot ima vsako telo določeno barvo oči in višino, ima vnaprej določeno tudi svojo idealno težo ali bolje razpon teže, ki mu najbolj ustreza, in prizadevalo si bo biti v tem razponu. V območju te teže je naše telo programirano za optimalno delovanje in v tem območju se najbolje počutimo. Ni nam treba omejevati vnosa hrane ali ekstremno telovaditi, da bi jo ohranjali. Vse je udobno in enostavno. Srečno. Ko pa pademo pod ta razpon naše »srečne teže«, se začnemo boriti proti svojemu telesu. Prav tako, ko jo presežemo. Telo nam daje vedeti, da ni srečno.

»Srečna teža« je lahko drugačna za vsako telo in vsa zunanja merila so ustvarjena umetno. Bombardirani pa smo le s podobami enega tipa telesa, ki je predstavljeno kot idealno. Našemu telesu je vseeno, kaj je »in«, kaj pravijo revije, mediji, influenserke, guruji za zdravje … Naše telo teži k svoji »srečni teži«.

To sporočilo je lahko za odraščajoča dekleta (pa tudi številne odrasle ženske) izjemno zdravilno in osvežujoče. Naučila se bodo poslušati svoje telo in merilo bo njihovo telo in njegovo počutje, ne neka influenserka, katere edino delo je trening ritnih mišic.

2. »Srečna teža« se tekom življenja spreminja: V različnih življenjskih obdobjih se teža naravno nekoliko spreminja: puberteta, nosečnost/poporodno obdobje, menopavza itd. Tako je na primer povsem normalno, da se lahko dekletom pred puberteto poveča delež maščobe na telesu. Oblin še ni, tudi menstruacije še ne in morda zmotno mislimo, da se je deklica zredila. Sploh ne, samo telo si je naredilo nekaj zalog, ki jih bo potrebovalo za zagon menstruacije in pubertete. Deklice tako prepogosto dobivajo sporočilo, da so postale »preveč debelušne« – čeprav so v resnici njihova telesa zdrava in delajo natanko tisto, kar jim je namenjeno, da olajšajo svoj naravni menstrualni cikel.

Razumevanje tega preprostega dejstva lahko našim hčerkam pomaga uvideti, da z njihovim spreminjajočim se telesom ni nič narobe. To je močno sporočilo v naši s težo obsedeni družbi!

3. Ni nujno, da je zelo vitka, da bi bila zdrava: Naša družba je v zadnjih letih ali desetletjih zdravje pomešala s suhostjo. Vendar to ni isto. To, kar v naši družbi velja za vitko, dejansko ni zdravo za veliko ljudi. Veliko ljudi, posebno žensk, pretirava z raznimi dietami in so »zdrav« način prehranjevanja in ekstremno ukvarjanje s športom spremenile v religijo ali v beg pred resničnimi težavami.

Vitkost ni enaka sreči. Tudi dober telesni izgled ne. Za mnoge je obsedenost s hrano, treningom in zdravim načinom življenja dejansko bolj podobno sovraštvu do samega sebe in je bolj nasprotje miru in sreče.

Seveda ta zapis nima namena, da bi spodbujal ali normaliziral prekomerno telesno težo, ki je prav tako konkretna težava sodobnega časa. O tem smo pisali v članku Je vaš otrok predebel?. Ima pa namen, da najdemo in si dovolimo zlato sredino. Za nas in za naše otroke. Ko smo pomirjeni in v stiku s sabo, ne potrebujemo »čustvenega hranjenja», ki z leti pusti neizbrisne posledice na našem zdravju in teži. Prav tako pa ne potrebujemo posebne vrste prehranjevanja in ubijalskega treninga, da bi potešili svojo potrebo po biti lep, ljubljen in sprejet.

Vir: www.pickanytwo.net

Če bi se želeli s svojo odraščajočo hčerko še globlje povezati, sta obe lepo vabljeni na delavnico SKRIVNOSTNA LEPOTICA ali ČUDOVITA PRINCESA.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja