5 stvari, ki jih moramo narediti mamice skupaj s hčerjo, preden odraste

Vir: Shutterstock

Odnos med materjo in hčerko je poseben. Vez med njima je ena najbolj trdnih in močnih. Resnično vrednost tega odnosa lahko razumeta le mati in hči, ki skupaj delita občutke veselja ter žalosti, lepe in težke trenutke ter spleteta odnos, ki jima ostane za vedno.

Star pregovor pravi: »Največji zaklad matere je njena hči.« A ta zaklad moramo oblikovati že od samega začetka. Vaša hči potrebuje, da ji pomagate odkriti, kdo je. In da to storite, ko je še mlada. Najlažje spoznavamo, kdo smo, in se oblikujemo prav preko skupnih trenutkov in aktivnosti. Spodnji predlogi vam lahko pomagajo oblikovati svojo hči in medtem krepiti vezi z njo.

1. Pripovedujte ji o svojih spominih na prvo menstruacijo, na prvega fanta, kako ste doživljali sebe kot najstnico

Morda vam bo malo nerodno. In verjetno bo nerodno tudi njej. A vaju bo povezalo. Vzemite si čas le zanjo, pojdita v slaščičarno ali na sprehod in povejte ji o vaših spominih. O lepoti ženskega telesa in njegovi neprecenljivosti.

Povejte ji, s kakšnimi strahovi ste se soočali sami in kaj vam je všeč na vašem telesu. Vaša hči potrebuje zaščitnico. In vi ste njen največji vzor. Ko se boste odprli sami, se bo odprla tudi ona. In vajin odnos bo bogatejši.

2. Zjočita se skupaj

Jokanje ni znak slabosti. Pomeni le, da zmorete razumeti svoja čustva in čutite empatijo do drugega. Naj hčerka ve, da tudi mame jokajo in da s tem ni nič narobe. Izmenjava težkih trenutkov bo ustvarila bolj odprt odnos. In ob tem sploh ni nujno, da kaj govorita. Pustita si biti ranljivi in to pokazati druga drugi.

3. Napišita vajin recept

Malo domišljije in skupaj lahko ustvarita nekaj čudovitega. Skupno kuhanje vama bo omogočilo priložnost za pogovore in smeh. Ob skupnem kuhanju se bo vaša hči sprostila in se počutila pomembno – tudi od nje bo odvisno, kakšno jed bosta ustvarili. Vaša hči potrebuje, da ji pomagate odkriti, kdo je. In da to storite, ko je še mlada.

Ko bo odmerjala količine, bo vedela, da je ona tista, ki lahko naredi dobro jed. Opazila bo svoje (in vaše) napake in spoznala, da ni nič zastrašujočega, če se kdaj pa kdaj zmotimo. Če bo večerja slabo uspela, ji pokažite, da se znate smejati tudi na svoj račun.

4. Poiščita nekoga ali nekaj, kjer lahko skupaj pomagata

Hvaležnost je predpogoj za srečo. Če boste znali v svoji hčeri vzbuditi hvaležnost, ji boste omogočili, da bo na svet gledala z očmi sreče. Najlažji način, kako vzbuditi hvaležnost je, da naredimo nekaj lepega za drugega.

To so lahko preproste stvari: obiščita ostarele v domu, pomagajta brezdomcem razdeliti hrano, vzemita si čas in obiščita osamljeno sosedo … Najdite priložnosti, ko skupaj lahko nekomu polepšata dan. To bo ustvarjalo povezanost med vama, hčer učilo sočutja in ji pomagalo, da bo znala opaziti druge. Učite jo, da je naša dolžnost v življenju skrbeti za to, da ni lepo samo njej, ampak tudi drugim.

5. Ustvarita skupno tradicijo

Vsako soboto dopoldne mož pripravi zajtrk. Jajčka na tisoč in en način. Vsi vemo, da bo takrat pekel ati in da bo vsak izbral tistega, ki si ga najbolj želi. Na oko, trdo kuhanega, umešanega … Te navade se otroci veselijo in jo pričakujejo. To ni ne vem kakšna umetnost. Je zelo preprosta stvar, ki je postala naš običaj.

Hči hitro odrašča in ko bo odhajala v svet, ji bodo lepi trenutki ostali v spominu in jih bo ponesla s seboj. Pletenje kitk pred šolo, petminutni objemi pred spanjem, skupno branje pravljic … Vse to so najbolj preproste stvari, ki pa ostanejo v spominu. Skupaj s hčerko si ustvarita tradicijo, ki bo ostala le vama. In se jo bosta obe spominjali tudi, ko ne bosta več pod isto streho.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja