5 problematičnih vedenj, ki jih ne smete prezreti

Foto: Shutterstock

Vsak starš se prej ko slej sooči z določenimi težavami v otrokovem vedenju. To je normalno in je del otrokovega razvoja. Tukaj pa predstavljamo šest težav, ki jih starši po mnenju strokovnjakov ne bi smeli prezreti.

1. Otrok nas stalno prekinja

Zakaj ne bi smeli prezreti tega vedenja: Naš otrok je lahko zelo navdušen nad nečim, nam želi nekaj povedati ali nas vprašati. Toda s tem, ko mu dovolimo, da prekine naš pogovor z drugimi, ga učimo, da mu ni treba biti obziren do drugih. Niti mu ne damo priložnosti, da bi se sam zamotil, ko mi nismo na razpolago. »Posledično bo otrok mislil, da je upravičen do pozornosti drugih ljudi, in ne bo mogel prenašati frustracije, ko pozornosti ne bo« pravi psiholog Jerry Wyckoff.

Kako preprečiti to vedenje: Naslednjič, ko se z nekom pogovarjamo po telefonu ali v živo, otroku vnaprej povejmo, naj nas ne prekinja. Zaposlimo ga z neko dejavnostjo ali pa mu pustimo, da se igra s posebno igračo, s katero se ne igra pogosto. Predvsem pa je pomembna vztrajnost.

2. Igra je pregroba

Zakaj ne bi smeli prezreti tega vedenja: Vemo, da moramo posredovati, če naš otrok med igro udari prijatelja, vendar prav tako ne smemo ignorirati subtilnejših dejanj agresije, kot je potiskanje, žaljenje in ščipanje … “Če ne posredujete, lahko nesramno vedenje postane zakoreninjena navada do osmega leta starosti. Poleg tega z ignoriranjem kakršnega koli agresivnega vedenja otroku sporočate, da je raniti druge ljudi sprejemljivo vedenje,” pravi svetovalec Michele Borba.

Kako preprečiti to vedenje: Soočimo se z agresivnim vedenjem na licu mesta. Otroka povlecimo na stran in mu jasno povejmo: “To je prizadelo tvojega prijatelja. Kako bi se počutil, če bi kdo to storil tebi?” Dajmo mu vedeti, da kakršno koli dejanje, ki prizadene drugo osebo, ni dovoljeno. Pred naslednjo igro ga spomnimo, naj se ne igra grobo, in mu pomagajmo vaditi, kako lahko reagira drugače, če se razjezi. Če bo nadaljeval s pregrobim vedenjem, končajmo igro.

3. Pretvarja se, da nas ne sliši

Zakaj ne bi smeli prezreti tega vedenja: Če svojemu otroku velikokrat rečemo, naj naredi nekaj, česar noče, na primer naj gre v avto ali pobere svoje igrače, mu pošiljamo sporočilo, da je v redu, če nas ignorira in da je glavni otrok, ne mi. »Ignoriranje je igra moči in če dovolite takšno vedenje, bo otrok najverjetneje postal kljubovalen in odvisen od nadzora. Če otroka znova in znova spominjate na nekaj, ga samo učite, da počaka na naslednji opomin, namesto da bi bil pozoren na to, kdaj ste nekaj rekli,« pravi psiholog Kevin Leman.

Kako preprečiti to vedenje: Namesto da se z otrokom pogovarjamo z druge strani sobe, stopimo do njega in mu povejmo, kaj naj naredi. Če nismo pripravljeni naročila izpeljati do konca, je bolje, da ga niti ne izrekamo. Vztrajajmo, da nas otrok med govorjenjem pogleda v oči in odgovori.

4. Je predrzen

Zakaj ne bi smeli prezreti tega vedenja: Morda mislite, da vaš otrok ne bo zavijal z očmi ali predrzno odgovarjal, dokler ne vstopi v puberteto, vendar se to predrzno vedenje pogosto začne, ko predšolski otroci posnemajo starejše otroke in tako preizkušajo reakcije svojih staršev. »Nekateri starši to vedenje ignorirajo, saj mislijo, da gre le za prehodno fazo, a če se s tem problemom ne ukvarjaš, lahko končaš z nesramnim šolarjem, ki nima niti trohice spoštovanja, se težko znajde med prijatelji in se ne razume z učitelji in drugimi odraslimi,« pravi dr. Borba.

Kako preprečiti to vedenje: Prepričajte se, da se vaš otrok zaveda svojega vedenja. Recite mu na primer: “Zdi se mi, da ti ni všeč, kar govorim, ko zavijaš z očmi.”  Če se takšno vedenje nadaljuje, lahko zavrnete nadaljnjo komunikacijo in preprosto odidete. Recite mu: “Ne želim te poslušati, ko tako govoriš z mano. Ko boš pripravljen lepo govoriti, te bom poslušal.”

5. Pretirava z resnico

Zakaj ne bi smeli prezreti tega vedenja: Morda se ne zdi nič posebnega, če vaš otrok reče, da je pospravil sobo, v resnici pa je zgolj postlal posteljo. Ali če pove prijatelju, da je bil v Gardalandu, v resnici pa ste bili v Arboretumu. Pomembno, da se soočite s kakršnokoli neiskrenostjo. “Laganje lahko postane samodejno, če se vaš otrok nauči, da je to preprost način, da izpade boljši, da se izogne ​​nečemu, česar ne želi, ali da se izogne ​​težavam zaradi nečesa, kar je že naredil,” pravi dr. Wyckoff.

Kako preprečiti to vedenje:  Ko otrok izkrivlja resnico ali laže mu jasno povejmo: “Bilo bi zabavno iti v Gardaland in morda lahko gremo kdaj, vendar ne govori prijateljem, da si bil tam, če ni res.” Pojasnimo mu, da ljudje ne bodo verjeli temu, kar govori, če ne bo vedno govoril resnice. Preverimo tudi njegovo motivacijo za laganje in poskrbimo, da ne doseže svojega cilja. Na primer, če je rekel, da si je umil zobe, pa si jih ni, vztrajajmo, da si jih umije.

Vir:  miss7mama.24sata.hr

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. “Kadar opazite, da se vaš otrok grdo obnaša, skušajte ugotoviti, s čim se spopada. Veliko se boste naučili ne le o otroku, temveč tudi o sebi. Otroci so v življenju staršev najbolj dragoceni takrat, ko na splošno veljajo za najbolj težavne” (J. Juul)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja