5 načinov, kako se povezati s svojim najstnikom (s pomočjo telefona!)

Foto: Shutterstock

Mladi so popolnoma prevzeti od možnosti, ki jih nudi sodobna tehnologija. Odpira jim nove svetove. Na družbenih omrežjih raziskujejo trende, se skušajo povezovati in zabavati. Je lahko to veliko zanimanje za tehnologijo priložnost tudi za starše, da se z njeno pomočjo bolje povežejo s svojimi sinovi in hčerami?

Najstnikom je potrebno povedati, da ima življenje pravi okus, vonj, širino in toplino šele takrat, ko izklopimo ekrane. Kljub temu lahko izkoristimo priložnosti tehnologije, ko nismo doma ali pa so otroci daleč za zaprtimi vrati svoje sobe, v dijaškem in študentskem domu ali na počitnicah. Predstavljamo pet načinov.

Najstniki vsekakor potrebujejo mejo v virtualnem svetu, potrebujejo pa tudi razumevajoče in čuječe starše. Zato poiščimo mlade na mestu, kjer so v tem trenutku.

  1. Pošljimo jim lepo misel, sliko ali posnetek

Vedno mi je toplo pri srcu, ko se spomnim na moja mladostna leta, ko mi je mama na kuhinjski mizi puščala na roko napisana sporočila za lepši dan ali z navodili za opravke tistega dne. Podobna sporočila tudi sama občasno na skrivaj dodam v potovalni kovček, enkrat sem jih zavila celo v par nogavic, ki jih je sin obul čez nekaj dni v dijaškem domu. Tehnologija nam danes omogoča, da pošljemo svojim otrokom sporočilo, srček ali povezavo do priljubljene pesmi morda prav v trenutku, ko potrebujejo naš objem in podporo. Otroci in tudi odrasli se včasih tudi lažje odpremo, če misel sprva zapišemo in se šele kasneje pogovorimo. Posredujemo jim lahko tudi povezavo do zanimivih in poučnih misli, filmov ali podkastov, da tako podpremo naše trditve ali razširimo teme pogovora, ko se ponovno srečamo.

Sporočil ni potrebno vedno tipkati, lahko jih posnamemo kot glasovno sporočilo na telefonu in posredujemo prek SMS. Mladi bodo tako začutili tudi naše razpoloženje, slišali naš glas. Lahko jim pošljemo tudi posnetke, ki nas navdušijo na TikToku, Instagramu, Facebooku ali Pinterestu. Vsebine naj bodo izobraževalne, predvsem pa naj mladim govorijo o lepoti, veselju in dobroti.

  1. Ustvarimo skupino na družbenem omrežju

Veselje in sreča se pomnoži, če jo delimo z drugimi, zakaj torej ne z najbližjimi. Na Messengerju ali Vibru lahko ustvarimo skupino, v katero so vključeni vsi družinski člani, morda v eno od skupin vključimo tudi babice in dedke, botre ter tete in strice. V skupini, kjer bodo objave vidne samo izbranim, lahko objavimo fotografije pomembnih dogodkov in praznovanj, voščila ali povabila na skupno kosilo in družinski izlet. Člani domače ali razširjene družine lahko oddajo tudi komentarje, pohvale in svoje predloge. Skupaj pa rastemo v še bolj povezano skupnost.

  1. Zabavajmo se v igrah in spletnih vsebinah

S hčerko sva nekoč skoraj dobro uro plesali pod veliko krošnjo jablane nedaleč od doma, ko sva snemali plesno koreografijo za TikTok. Prizadevali sva si za usklajenost, se smejali in snemanja ponavljali, dokler nisva bili obe zadovoljni s posnetkom. Ob koncu sva se dogovorili, da ga deliva le v skupini prijateljev. Da bi se povezovali, ni potrebno vedno plesati in deliti objav v javnosti. Ustvarimo lahko tudi spomine, ki so le za osebni ali družinski arhiv.

Tudi družabne igre, kot npr. Človek ne jezi se, Domine in Črni Peter, pri katerih smo nekoč sodelovali vsi družinski člani, so v mnogih družinah zamenjale računalniške igre navidezne realnosti, v katerih se mladi igralci povezujejo s sošolci, prijatelji in tudi z neznanci iz vsega sveta. Če vaš otrok rad preživlja svoj prosti čas v igranju iger na X-BOX, Play Stationu, Nintendu, Wii ali na domačem računalniku preko trgovin za igre kot so Steam, Origin in EpicGames – je to morda prav tako priložnost, da se mu pridružimo v eni od iger. Z njim lahko tekmujemo ali ga vsaj opazujemo. Poglejmo na svet skozi otrokove oči. Povežimo se z njimi s pomočjo igre, zabave in smeha.

  1. Naj postanejo mladi naši mentorji

Tudi naši otroci imajo radi priložnost, da nas naučijo nekaj novega. Nove tehnologije in družbena omrežja mnogi obvladajo veliko bolje in hitreje kot številni odrasli, znanje srkajo skoraj s svetlobno hitrostjo. Poleg tehničnih navodil glede uporabe telefona, aplikacij, fotoaparata in družbenih omrežij, so lahko naše teme pogovora tudi priložnosti za njihovo uporabo. Mladi se na spletišču počutijo domače in se z lahkoto izražajo. Poslušajmo njihove nasvete kako ustvariti dobro fotografijo, galerijo slik ali zmontiramo video. Postavljajmo jim vprašanja, tudi o pravilih in varnosti. V mislih imejmo glavni cilj, ki je njihova rast in povezovanje med nami.

  1. Sodelujmo v pridobivanju novih znanj

Povežimo se v skupnih interesih in se skupaj naučimo česa novega. Tehnologija nam omogoča lažji dostop do znanja iz vsega sveta. Mlade lahko usmerimo na izobraževalne vsebine, ki so prikazane na inovativen način. Galerije in muzeje lahko obiščemo tudi virtualno (npr. Narodna galerija Slovenije) in se o najdenem nato pogovorimo kar v domačem naslanjaču. Na platformi MasterClass lahko študentje dostopajo do vaj in predavanj, ki so jih vnaprej posneli strokovnjaki z različnih področij. Lahko ustvarimo lastno knjižnico znanj in z najstnikom posnamemo serijo modrosti domačega družinskega debla ter tako ohranimo modrosti in znanja dedkov in babic, ki se lahko prenašajo iz roda v rok (pletenje košar, recept za potico in drugo). Shranimo jih lahko v skupne mape na GoogleDrive. Lahko si delimo tudi sezname glasbe (Spotify) ali se povežemo v skupnem prebiranju ter premišljevanju ob Svetem pismu (YouVersion).

Naj ta stik staršev in mladih, ki se začne v digitalnem svetu, poglobi naše odnose v realnem življenju.

Poiščimo mlade na mestu, kjer so v tem trenutku

Uporaba sodobne digitalne tehnologije lahko pozitivno vpliva na odnose med družinskimi člani, če jo uporabljamo zmerno. Namen članka ni promocija še pogostejše uporabe telefona in računalnika, ravno obratno. Digitalna tehnologija je že v vseh porah našega življenja. Mnogi so se zaradi ugodja, ki jo nudi, pretirano oddaljili od realnega sveta. Bistveno je, da tehnologija služi našim ciljem, ne pa da smo sami njeni sužnji, piše tudi Cal Newport v knjigi Digitalni minimalizem.

Najstniki vsekakor potrebujejo mejo v virtualnem svetu, potrebujejo pa tudi razumevajoče in čuječe starše. Zato poiščimo mlade na mestu, kjer so v tem trenutku. Razmislimo o tem ali razumemo njihov svet in ali govorimo isti jezik. Naj ta stik staršev in mladih, ki se začne v digitalnem svetu, poglobi naše odnose v realnem življenju.

 

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja