Oče in hči, ki sta skupaj izdelala križev pot

Foto: Anže Skok

Gospod Janez Škrlj in njegova hči Vanja Boštjančič, sta se pred 14 leti odločila, da skupaj izdelata križev pot. To je bil prvi tovrsten projekt, ki ju je povezal tudi v želji, da bi prispevala k še lepši in bogatejši cerkvi v domači vasi.

Vsaka postaja je izdelana iz približno 70 koščkov barvnega stekla in 100  koščkov predvsem orehovega lesa. Za sestavo je bilo uporabljeno 10 kg cinka. Roka je iz lipovega lesa, ki je simbol slovenskih cerkva. Streha je narejena iz posebnega rožnega lesa, ki nas z imenom spominjala na žalostni del rožnega venca. Na strehi hiše križevega pota je poleg malih križev še osrednji križ Odrešenika. Ta se sklanja k človeku, ki skesan išče Rešitelja. Pred stavbo je izpostavljeno tudi stilizirano srce. Vsako postajo podpira simbolno telo, ki v roki drži osrednji žebelj.

Foto: Petra Skok

Za Križev pot, ki danes stoji v cerkvi na Dolnjem Zemonu pri Ilirski Bistrici, se je Škrlj odločil že leta 2008, ko je narisal načrt in začel z zbiranjem lesa. Dve leti kasneje je pričel postopno z izdelavo lesenega dela. Hčerka Vanja Boštjančič je medtem risala prizore. Slike križevega pota sta sestavila iz barvnega stekla v tehniki Vitraž tiffany.

Postaje imajo vgrajene kamenčke romarskih cerkva iz Slovenije in tujine: Strunjan, Sveta Gora, Višarje, Brezje, Trsat, Lurška Mati Božja Brestanica, Kurešček, Gospa Sveta Koroška, Camino, Palestina, Lurd, Zasavska Sveta Gora, Zaplaz, Ptujska Sveta Gora, Međugorje, Nova štifta.

Janezu Škrlju smo posredovali nekaj vprašanj o delu in pomenu križevega pota, ki sta ga izdelala.

Križev pot sta izdelovala dolgih 14 let. Kako je potekalo delo?

Sam zelo rad ustvarjam z lesom, najpogosteje lesene kravate, katerih model sem tudi zaščitil. Hči občasno riše, a bolj za svoje veselje, svoj dom in družino, ko ji čas dopušča. Izdelava tega križevega pota je bila za oba nova izkušnja, preizkus vztrajnosti in potrpežljivosti. Sprva je bilo potrebno narisati načrt. Najprej sem nabavil les, kasneje steklo. Barvno steklo sem kupil tudi na Češkem, ponj sem se odpeljal celo na Slovaško, saj vsega pri nas ni bilo mogoče dobiti. Nato je bilo potrebno vseh 1500 kosov lesa izrezati. Veliko je bilo merjenja, brušenja in sestavljanja. Hiša je bila polna škatel z različnimi deli, veliko je bilo tudi prahu in ropotanja. Rezal in barval sem ob vsakem prostem času, največ ob večerih pod domačim nadstreškom, v hladnejših dneh pa sva sestavljala vitraž. Kar nekaj kosov stekla je v procesu izdelovanja vitraža počilo ali jih je bilo potrebno izrezati ponovno, da so se lahko združila v celoto. Prva je bila narisana in dokončana postaja, kjer Jezus sreča svojo Mater. Z ženo sva se pogosto odpeljala tudi v romarska središča po kamenčke, ki so vgrajeni v celotne križev pot. Nekaj so jih prinesli tudi prijatelji in znanci.

Vitraž poleg zgodovinskih prizorov nosi tudi skrita simbolna sporočila. Kaj nam sporoča?

Ob samem križevem potu sva z Vanjo razmišljala predvsem o naših družinah ter o Jezusu, ki se daruje za vse nas tudi danes. Vsak vitraž križevega pota je postavljen v notranjost lesenega ohišja – stavbe, pred katerim je stopnišče in prepad. Postaje so prispodoba Kristusovega trpljenja v današnjih družinah.

Kar nekaj simbolike sva vpletla v izdelavo. Vemo, da Jezus tolaži Jeruzalemske žene z besedami: »Ne jočite nad menoj, ampak nad svojim zarodom.« Spraševala sva se ali je Jezus ob teh besedah mislil tudi na slovenske žene in današnji rod. Matere sva zato oblekla v barve slovenske zastave.

Foto: Anže Skok

Na vitražih križevega pota je upodobljenih tudi veliko zidov iz kamenja, ki ponazarjajo obzidja in stene domov, v katere se včasih preveč zapiramo. Križi, ki jih vidimo v vitražih, so si med seboj različni, s čimer sva hotela poudariti, da so tudi v naših družinah številni različni križi in tegobe. Dva križa pa sta si nekoliko podobna, ker smo si v posameznih težavah tudi podobni ali so te težave ponavljajoče (odvisnosti od alkohola, računalniških iger in podobno).

Foto: Anže Skok

V vseh podobah je hčerka skušala zamrzniti Jezusovo bolečino, ki se v izrazu njegovega obraza vedno prepleta z ljubeznijo, tudi ko ga udarjamo z bičem, pljuvamo in v njegovo roko zabijamo žeblje.

V razmišljanju ob postajah se lahko vsak vpraša, kolikokrat si mi umijemo roke ob krivičnih obsodbah nedolžnih, godrnjamo ob težavah ali jih celo prevalimo na druge? Pomagamo tudi mi bližnjim, brezdomcem, invalidom? Komu smo mi zadnjič obrisali potni obraz? Obiskujemo bolnike, ki so obležali? Kdaj držimo v rokah kladivo?

Foto: Anže Skok

Zakaj petnajsta postaja? To ni povsem običajno.

Res je. Le redki križevi poti imajo petnajsto postajo. Križevemu potu sva dodala dodatno sliko, ki pa nima številke 15, temveč znak Omega. To je vstajenje.

Nekateri še vedno menijo, da smo ljudje le materije, narejeni iz atomov, in to po čudnem naključju. Verni verjamemo, da je poleg materije tudi duša, ki je kot trdi disk in črna skrinjica – neuničljiva in zapisana za življenje v drugi obliki. Vstajenje je za kristjane upanje, veselje. Vse, kar je ali ni, pade, če vstajenja ni. To je pot v novo življenje. Veselimo se lahko, če smo v življenju hodili vsaj malo po poti Kristusa, ki je trpel in bil križan, da bi nas odrešil iz sveta teme ali iz objema negativne energije.

Foto: Anže Skok

Vstali Kristus nudi iztegnjeno roko in nas sprašuje ali jo bomo sprejeli, da bi zaživeli novo življenje. V Jezusu ne vidimo niti kančka zamere, niti kapljice jeze. Odpuščanje drugim prinaša mir.

Družinske rane se bodo zacelile, ko usmerimo pogled k vstalemu Kristusu. Takrat v srce pride zlata SVETLOBA.

Molitev družin ob blagoslovu križevega pota na Dolnjem Zemonu:    

 1. Postaja: Jezus, bil si nedolžen, pa se to obsodili. Usmili se nas, ko smo opravljani ali opravljamo.
 2. Postaja: Jezus, na rame si vzel svoj križ. Pomagaj nam nositi križe življenja.
 3. Postaja: Jezus, prvič si padel pod križem. Usmili se tistih, ki padejo v zakonski zvestobi in čistosti.
 4. Postaja: Jezus, srečal si svojo mater. Prosimo te, blagoslovi naše mame.
 5. Postaja: Jezus, sprejel si pomoč Simona iz Cirene. Odpri naše oči, srca in roke za pomoč drugim.
 6. Postaja: Jezus, Veronika ti je obrisala utrujeni obraz. Blagoslovi vse, ki drugim poklicno ali kot prostovoljci lajšajo stiske.
 7. Postaja: Jezus, drugič si padel pod križem. Usmili se tistih, ki padejo v poštenosti.
 8. Postaja: Jezus, potolažil si jeruzalemske žene. Potolaži duše tistih, ki ne vidijo smisla življenja.
 9. Postaja: Jezus, tretjič si padel pod križem. Usmili se duhovnikov, ki niso več zmogli svoje poti.
 10. Postaja: Jezus, slekli so te. Usmili se tistih, ki ne zmorejo urejati svojih strasti.
 11. Postaja: Jezus, pribili so te na križ. Usmili se nas, kadar človeku ob sebi ne damo nove možnosti za poboljšanje.
 12. Postaja: Jezus, umrl si na križu. Bodi z nami v naši smrtni uri.
 13. Postaja: Jezus, mrtvega so te položili v naročje Materi. Usmili vseh žalujočih.
 14. Postaja: Jezus, pokopali so te v grob. Pomagaj nam, da se bomo dostojno poslovili od naših rajnih.
 15. Omega: Jezus, vstal si od mrtvih in premagal smrt. Hvala, ker si nas odrešil in nam daješ večno življenje.

Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.

 

Ko se za ogled domače cerkve in križevega pota najavi kakšna skupina, podobe tudi podrobneje predstavimo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja