4 vprašanja, ki si jih morate zastaviti, preden začnete pospravljati

Vir: Shutterstock

V tem času, ko prehajamo iz zimskega časa na spomladanskega, se spreminja tudi naša garderoba. Zimske čevlje in plašče pospravljamo nazaj v omaro, enako tudi kape, šale, rokavice in še kaj. Ko že stojimo pred odprto omaro in gledamo, kam bi vse to stlačili, nas pogosto tudi prešine misel: »Ali res vse to potrebujem?«

Pri tem nam lahko pomaga slavni nasvet strokovnjakinje za pospravljanje, Marie Kondo, ki pravi, naj vsak predmet (oblačilo, modni dodatek ali karkoli, kar bi želeli pospraviti itd.) vzamemo v roke in se vprašamo, ali nam prinese iskrico veselja. Če ne, se od njega poslovimo.

To se sicer sliši zelo enostavno, toda v praksi smo veliko bolj navezani na stvari, kot si mislimo. Če se osredotočimo samo na naše omare, si lahko iskreno priznano, da v njih »ležijo« tudi takšna oblačila, ki nam niso več prav, ki nam niso več lepa ali pa, ki smo jih od nekoga dobili in jih nismo niti nikoli oblekli.

Da bi bil proces pospravljanja učinkovitejši in hitrejši – pa naj bo to pospravljanje omare, kuhinje ali kopalnice – vam znajo priti prav spodnja vprašanja.

Ali sem ta predmet uporabljal v zadnjem letu?

Se lahko spomnite, kdaj ste ga nazadnje uporabljali ali nosili? Če ga v zadnjih 12 mesecih niste nosili, uporabljali ali cenili, je to dober pokazatelj, da verjetno lahko živite brez njega.

Bom ta predmet uporabljal v prihodnjem letu?

Ob tem vprašanju po navadi pride do zagate, saj začnemo razmišljati o vseh načinih, kako bi ta predmet »lahko« uporabili. Namesto tega si zastavite bolj konkretno vprašanje: “Ali ga bom dejansko uporabil?” Če se vam zdi, da oklevati ali nimate resnične potrebe ali načrta, kaj bi z njim storili, je odgovor “ne”.

Če bi ravno sedaj nakupoval, bi ga spet kupil?

To vprašanje je zelo zanimivo, kajti mnogi nanj odgovorimo z “ne” … kar nas nato prisili, da razmislimo, zakaj smo ta artikel sploh kupili. Ali zadeva še deluje? Ali mi dobro pristaja? Ali imam kaj drugega, kar opravlja isto delo ali celo boljše? Poskusite biti čim bolj objektivni, hkrati pa upoštevajte svoje trenutne potrebe in prednostne naloge.

Bi ta predmet obdržal, če bi se preselil?

Bi še ga vedno želeli imeti, če bi ga morali zapakirati, premakniti in razpakirati v novem stanovanju? Ob selitvi iz enega doma v drugega, smo lahko nekoliko bolj neusmiljeni in pošteni do sebe glede tega, kaj ostane in odide.

Kaj storiti?

Za začetek premislite o zgornjih nasvetih in se vprašajte, ali vam dovolj pomagajo. Če ne, si poskusite ustvariti svoja lastna “pravila”. Pomembno je, da nekje začnete. Če bo to pri omari, je dobro, da si tudi pomagate z metodo Marie Kondo, ki narekuje, da vsa oblačila najprej položite na posteljo, nato eno po eno vzamete v roko in se vprašate, ali vam prinese iskrico veselja. Na podlagi vašega odgovora, se boste odločili, kaj boste z njo: jo boste obdržali, dali vstran ali jo komu podarili. Če boste uspešni pri omari, je zelo verjetno, da boste uspešni tudi v drugih delih hiše.

Vir: delno povzeto po verilymag.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Spadam med tiste ljudi, ki se tudi na oblačila, na predmete, celo na določeno “šaro” čustveno navežejo. V omari imam recimo skodelice, ki jih nikoli ne uporabljam, kristalne kozarce, ki jih tudi ne uporabljam. Ampak predstavljajo mi spomin in spoštovanje na nekoga, ki mi je to podaril. V omari imam npr. bel šal, ki sem ga dobila za Miklavža pred 50. leti!
  Zelo težko nekaj vržem stran. Če je treba nekomu nekaj podariti, ni problema. Če vem, da bodo nekomu te stvari prišle prav.
  Ampak – komu podariti še dobra oblačila (ki so npr. preširoka, preozka, so ven iz mode ipr.), ko pa vemo, da je vsepovsod ogromno oblačil. Živimo namreč v dobi preobilja. Slišala sem, da italijanska Karitas v Gorici sploh več ne zbira oblačil, ker ima vsa skladišča polna.
  Zelo lahko je dajati nasvete. Najbolj enostavno je zmetati vse v kontejner, kar ne potrebujemo. Ampak jaz tega enostavno ne morem!

  1. Odgovor za go. Natalijo.

   Če imate doma še vedno oblačila, stvari, pripomočke, ki ne veste kam jih dati/podariti… Jih lahko podarite Društvu Ozara.

   Vam je poznano? Gre za društvo, kjer se v dnevne ali bivalne centre vključujejo ljudje po večini po psihiatričnem zdravljenju.

   Zaradi duševne bolezni, jemanja tablet, daljšega zdravljenja (stiske, dolgotrajen stres, zlorabe, odvisnost od alkohola, drog, depresija, shizofrenija, ipd.), se jim je zmanjšala kvaliteta življenja.
   Veliko njih živi s starši, kljub temu, da so odrasli. Veliko jih nima več družine, ali je tudi niso ustvarili, ker se za to ne čutijo sposobni. Veliko njih živijo sami, z nizkimi prihodki po odločbi o invalidnosti, ali trajni nezmožnosti za delo.
   Glede na to, da se bivanjski stroški povišujejo, prav tako pa cene hrane, bodo prav gotovo v vam najbližji Ozari veseli vašega klica, da želite vaše ohranjene stvari podariti/donirati.
   Predvsem pa vam bodo srčno hvaležni prav ti, člani, vključeni v njihove programe.
   Lp, Rebeka
   (sedaj ravno 1leto bila zaposlena v društvu).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja