Veliko oblačil, pa ničesar za obleči? Tukaj je rešitev …

Foto: Shutterstock

»Česar nisi oblekel v zadnjih dveh letih, tudi v prihodnjih dveh ne boš,« je bil stavek, ki me je pred dobrim desetletjem pošteno prizemljil in mi omogočil, da sem se končno poslovila od določenih oblačil, ki so mi v omari zavzemale le še prostor.

Ni pa me ta moder stavek povsem odrešil od nadaljnjih nepremišljenih nakupov, občutka, da »nimam nič za obleči«, in nezadovoljstva, da je moja garderoba precej dolgočasna in za moje potrebe neuporabna. Če potegnem črto, nisem vedela, kaj vse sploh imam, še manj, kaj mi pristoji … Vse do letošnje jeseni, ko sem se trdno odločila, da bom zadevi naredila konec.

Rešitev? Kapsulna omara.

Kapsulna kaj?

Foto: Instagram

Imeti kapsulno omaro (ang. capsule wardrobe) pomeni, da imaš na sezono med približno 30 in 40 kosov oblačil (lahko več, lahko manj, zgornjo mejo si določiš sam), mednje pa ne spadajo modni dodatki (rute, nakit, torbice, kape, pasovi), čevlji, spodnje perilo ali športna oblačila.

Gre za nabor premišljeno izbranih kvalitetnih oblačil (plašči, jakne, suknjiči, hlače, kavbojke, puloverji, bluze, majice, krila, obleke), s katerimi lahko ustvariš tudi do 100 različnih kombinacij. Končni rezultat kapsulne omare je za vsako žensko (in tudi moškega) nadvse razbremenjujoč: olajša ti jutranjo odločanje: »Kaj obleči?«, vsak kos oblačila ti je všeč in povrhu še prav, kombiniranje oblačil pa postane precej enostavno.

Najtežji del celotnega procesa je t.i. »izločanje«, ki ga naredite v tednu (tednih) pred tem. A ni nekaj nemogočega.

Kje sploh začeti?

Če vas ideja o omari s tako omejenim številom oblačil plaši, za začetek vzemite to kot nekaj poizkusnega. Vsa oblačila iz drugih letnih časov spravite na stran (naj bodo izven vašega vidnega mesta) in se osredotočite na dotično sezono. Oblačila iz aktualne sezone položite na posteljo in vsak kos posebej ocenite glede na naslednje tri kategorije:

  •  Mi je všeč in bi ga takoj nosil/a.
  • Mi je všeč, vendar ne vem točno, zakaj ga ne nosim več. (Takšne vrste oblačil zložite v škatlo in jih pospravite nekam, kjer bodo lahko dostopna. Če jih ne boste oblekli do konca sezone, je to dober pokazatelj, da jih nekomu podarite.)
  • Ni mi všeč. Tukaj dodatna obrazložitev ni potrebna. ?

In kako nadaljevati?

Enkrat, ko imate pred seboj vsa oblačila, ki so vam všeč (in prav), pričnite sestavljati svojo garderobo. K najljubšim hlačam poiščite ustrezne zgornje dele (majice, bluze, puloverje …) in čevlje. Podobno storite s krilom, obleko in kavbojkami. Zelo hitro boste ugotovili, da vseh možnih kombinacij le ni tako malo.

Če pa vam vseeno zmanjkuje idej, kaj k čemu najbolje gre, vam je lahko v pomoč aplikacija Pinterest, ki vam ponuja vse možne kombinacije glede na določeno oblačilo. Za kavbojke recimo vtipkajte »jeans outfit« in zlahka boste našli zanimive outfite, ki bodo popestrili vašo podobo.

Gre za nabor premišljeno izbranih kvalitetnih oblačil, s katerimi boste lahko ustvarili tudi do 100 različnih kombinacij.

Zgledujete se … po sebi!

Pri ustvarjanju kapsulne omare se je treba zavedati, da popolna garderoba ne obstaja. Morda boste tekom sezone ugotovili, da vam kakšen kos manjka. Kupite ga. Ali da si želite kaj bolj trendovskega. Lahko boste tudi opazili kakšen kos, ki ga ne nosite tako pogosto in ga boste iz svoje omare odstranili. Prav tako ne obstaja univerzalna kapsulna omara, ki bi veljala za vse. Vse druge njene različice so vam lahko v pomoč, vendar je vaša garderoba le vaša, osebna, edinstvena.

Se morda bojite, da se boste teh nekaj oblačil naveličali? Modni svetovalci pravijo, da si sprememb želimo nekje po treh mesecih, kar ravno sovpada z letnimi časi. Nič pa ni narobe, če si sami določite, kako dolgo boste »zdržali« z izbranimi kosi oblačil. Gradnja kapsulne omare je navsezadnje učenje – o sebi, o svojih navadah, preferencah, stilu in o tem, v čem zares izgledamo čudovito. In z vsako sezono vam bo šlo bolje.

Gradnja kapsulne omare je navsezadnje učenje – o sebi, o svojih navadah, preferencah, stilu in o tem, v čem zares izgledamo čudovito.

Še nekaj pozitivnih »stranskih učinkov« kapsulne omare

  • Končno boste vedeli, kaj vse imate v vaši omari.
  • Vnaprej boste lahko predvidevali, kaj boste ob kateri priložnosti oblekli.
  • Prihranili boste čas in denar, saj bo vaše nadaljnje nakupovanje bolj premišljeno.
  • Postali boste veliko bolj ustvarjalni pri sestavljanju oblačil in dodajanju dodatkov.
  • To vas bo navdihnilo, da boste poenostavili tudi druga področja vašega življenja (najprej v lastni hiši).
Vir: Shutterstock

Vaša omara, sestavljena iz vaših najljubših kosov, ki jih boste med seboj lahko skorajda neomejeno kombinirali, ne bo več kraj kaosa, nemira, slabe volje in obupa, ampak kraj ustvarjalnosti in zadovoljstva.

Zelo dobro je tudi, če veste, kateri barvni tip ste: ali vam bolje pristojijo hladne ali tople barve. Če poznate svojo temeljno barvo, lahko okoli nje (z)gradite garderobo s približno tremi bolj živimi barvami, ki se jih da med sabo dobro kombinirati.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja