Tina Martinec Selan: Obleka (ne) naredi človeka? (video)

Se je sploh potrebno potruditi, kaj nosimo? Kaj pa takrat, ko na hitro skočimo v trgovino ali ko samo peljemo otroke v šolo? Je mogoče, da si preko obleke podarimo sebi in dnevu, ki je pred nami, nekaj več? In če bi to rade, pa tega ne vemo?

“Obleko moramo razumeti kot komunikacijo s svetom”, pravi osebna stilistka Tina Martinec Selan. “Govorim s svojo prezenco, kako sem oblečena in urejena. In to ob vsaki priložnosti. Kajti s tem, ko izberemo določeno barvo, kroj ali detajl, ki ga morda nek drugi človek ne bi na tak način izbral ali poudaril, nekaj govorimo o sebi.” Kašen je naš okus, kakšna je naša osebnost, smo bolj živahni, bolj umirjeni, zadržani, bolj esktrovertirani. “Ne smemo pa pozabiti,”, še doda Tina, “da nam obleka lahko podari tudi neko notranjo samozavest, nek občutek, da se z določeno situacijo v življenju lažje spoprimemo.”

Nam obleka govori v prid ali ne?

Pa se znamo obleči? Na kaj moramo biti pozorne? Osebna stilistka omeni tri dejavnike: kroj, barve in modni dodatki. Pravi kroj lahko poudari tisto, kar je za poudariti in skrije tisto, kar ni. Podobno je z barvami. “Barve imajo neverjetno moč, da se lahko zlijejo z našim obrazom, ga na tak način dvignejo, poudarijo, obkrožijo z nečemer, kar je obrazu sorodno, tudi če ne nosimo ličil, tudi če nismo spočiti ali v odlični formi …”, pojasni sogovornica. Če pa nosimo napačne barve, nam lahko z obraza “izpijejo oziroma odtegnejo vso barvo”, zaradi česar lahko izgledamo bolj utrujene, kot da bi si vzele življenje z obraza.

Modni dodatki so po besedah Martinec Selančeve dopolnilo našega osebnega sloga, prav tako pa lahko dvigajo ali spuščajo raven elegance. V oddaji izvemo, kako z določenim oblačilom kombinirati šale, torbice, čevlje in celo to, kdaj je nakit lahko uporaben, kdaj pa je samo disktrakcija.

Tina Martinec Selan, ki že več kot desetletje stilsko svetuje različnim klientkam in jim pomaga, da bi zasvetile v svoji najlepši luči, poda zelo praktične nasvete za ženske v različnih življenjskih obdobjih:

  • Kakšna oblačila naj izbere mama, ki ima poporodno postavo?
  • Ženska, ki dela od doma ali ki je doma z otroci. Kako naj izgleda čudovito?
  • Prehod v zrelejša leta. Lahko cvetim tudi takrat?
  • Kako najti svoj osebni stil?
  • Je izbira oblačil vezana na starostno obdobje ali ne?

“Mi ne moremo dati življenja, roditi novega človeškega bitja in imeti enako postavo, kot da se ni nič spremenilo, ko pa je to največja sprememba v našem življenju”, lepo ubesedi sogovornica. Vendar tudi doda: “Ne glede na to, kakšen je naš življenjski stil, se potrudimo, da se zjutraj oblečemo tako, da bo naš dan lepo tekel.”

Prav tako pa jo navdihujejo ženske same: “Kar jaz občudujem, je to, ko ženske znajo v določenem obdobju sprejeti nekaj novega, odpreti vrata in široko in si reči ‘zdaj imam priložnost, da uresničim tudi tiste dele sebe, ki jih do sedaj še nisem mogla in sem jih vedno potiskala na stran’ /…/ in se na novo definirati kot ženska”.

Vabljeni k ogledu oddaje, ki vas bo navdihnila, da bi vsaki dan negovale svojo lepoto in oddajale dar ženstvenosti tudi drugim.

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja osebne rasti, vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in nam omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih vsebin.