Žrtvovala je življenje za svojega nerojenega otroka

Thumbnail

Zdravniki so ji napovedali, da zaradi raka ne bo mogla imeti otrok. Ko je lansko leto vseeno zanosila, se je zdelo kot čudež, a za ovinkom so se že zbirali črni oblaki.

Elizabeth Joice in njenega moža Maxa so zdravniki postavili pred težko odločitev: ali narediti splav in začeti s kemoterapijo ali njeno življenje izpostaviti velikemu tveganju.

Toda Elizabeth ni potrebovala veliko časa za razmislek. »Imeti otroka je bilo zanjo ena najpomembnejših stvari na svetu,« se spominja Max.

Zaroka s prstanom iz alu folije

Takrat še par je bil skupaj dve leti, ko je preiskava septembra 2010 pokazala, da se je Elizabeth razvil sarkom, rakav tumor na pljučih.

Prva misel dekleta, ki jo njeni bližnji opisujejo kot zelo samostojno in optimistično, je bila, da se z rakom ne bo borila. Raje bi prepotovala svet, dokler je še mogla.

In Maxov odgovor? Šel je v kuhinjo, iz aluminijaste folije naredil prstan in jo zaprosil z besedami: »Nimaš možnosti, da se ne bi borila.« Mesec kasneje sta se poročila.

Elizabeth je v naslednjem obdobju prestala štiri kroge kemoterapij, operacijo in nato še eno kemoterapijo. Rak bi bil odstranjen, toda zdravniki so bili prepričani, da njeno telo ni več zmožno zanositi.

Proti vsem možnostim

Kljub temu se par ni pustil prestrašiti slabim napovedim. V juniju 2013, ko je bilo telo Elizabeth že tri leta brez rakavih celic, se je preselil v večje stanovanje, da bi imel dovolj prostora za morebitnega otroka. In res se je zgodilo nemogoče: v nekaj dneh po selitvi je Elizabeth ugotovila, da je noseča!

A le mesec zatem je prišel srce parajoči izvid: rak se je vrnil.

Zdravniki so z operacijo tumor odstranili, toda niso mogli narediti vseh potrebnih testov, ne da bi ogrozili novo življenje. Niso mogli vedeti, ali se so rakave celice še ostale in se širijo ali ne.

Elizabeth so kot možnost ponudili splav, a ga je zavrnila. Prav tako ni hotela noseča začeti kemoterapije, ki bi nerojenemu otročku gotovo škodila. Odločila se je, da svojega zdravja ne bo postavljala pred nerojenega otroka.

Dojenček naj bi se rodil 4. marca letos, vendar je mamino zdravje vidno pešalo in s kemoterapijo ni bilo več moč odlašati. Takoj ko je bilo varno, so zdravniki napravili carski rez. Mesec in pol prezgodaj, 23. januarja, je na svet tako prijokala mala Lily Anne.

Prognoza za Elizabeth pa na žalost ni bila optimistična. Rak se je do tedaj razširil še na njeno desno pljučno krilo, srce in trebuh.

Max pripoveduje: »Poslovila sva se. Bilo je kot prizor iz filma. Sedala sva tam in jokala. Poskušala sva si pripovedovati zgodbe in govoriti o vseh čudovitih stvareh, [ki so se zgodile].«

»Pet dni po porodu je Liz prišla domov. Tista noč doma je bila vse, kar smo imeli na razpolago.«

Elizabeth je morala spet v bolnišnico na nove kemoterapije. Bližnji so zadnji mesec Lizinega življenja opisali na spletni strani, ki so jo postavili v njen spomin in za zbiranje donacij za Lily in Maxa:

»Liz in Max sta po svojih najboljših močeh poskušala živeti to surrealistično dvojnost: veseliti se in praznovati Lilyjin prihod na svet, medtem ko se hkrati soočati z resničnostjo, da je bila Liz zdaj izjemno bolna. Naslednjih šest tednov se je borila. Zaradi toliko razlogov, za katere bi živela, se je borila močneje kot kdorkoli, ki so ga kdaj videli zdravniki … Proti vsem možnostim je preživela vsaj še en dan z Lily in Maxom. In še enega. Pa še enega.«

A kljub neizmernemu boju je bila bolezen premočna. Umrla je 9. marca.

Nekoč svetnica?

Lizina zgodba je zgled nesebične materine ljubezni do otroka, čeprav še nerojenega. Težko se izognemo vzporednicam z italijansko ginekologinjo Gianno Beretta Molla, ki je leta 1962 na podoben način žrtvovala svoje življenje, da bi rešila svojo nerojeno hčer, in jo je Katoliška cerkev leta 2004 razglasila za svetnico.

»Liz je imela nekaj v sebi,« pripoveduje Max. »Imela je tisto pozitivno energijo, zaradi katere si želel postati najboljša verzija samega sebe. In bila je netolerantna do smiljenja samega sebi

»Lizina čarovnija se je vtisnila tudi v Lily. Čudovita in izredna je. Ona je tista, ki mi daje moč iti skozi vse to

Povzeto po: nypost.com, dailymail.co.uk, lifesitenews.com

V nadaljevanju si lahko ogledate intervju z Elizabeth Joice iz leta 2013, preden je izvedela za nov zagon raka (v angl.).