Zmanjšaj tveganje za raka na dojkah

Foto: Shutterstock

Rak na dojkah je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Veliko se govori o zgodnjem odkrivanju rakavih sprememb, veliko manj pa o preventivi. Čeprav ne poznamo vseh vzrokov za nastanek raka na dojkah, pa lahko z zdravimi življenjskimi navadami zmanjšamo verjetnost zanj.

Telesna teža po menopavzi

Ženske, ki so pretežke, ko pridejo v meno, imajo večje tveganje za raka dojk, prav tako je za tiste, ki so že bile zdravljene za rakom dojk, večje tveganje za ponovitev. Po menopavzi se estrogen pretežno tvori v maščobnem tkivu in ne na jajčnikih, kot je bilo to v rodnem obdobju, zato imajo pretežke ženske v primerjavi z ženskami z normalno težo višje nivoje estrogena.

Velika teža pred menopavzo naj ne bi povzročala podobnega tveganja. Vendar pa se nabrani kilogrami zlahka prenesejo v meno, zato je smiselno že prej skrbeti za zdravo telesno težo.

Telesna aktivnost

Redna telesna aktivnost zmanjša tako tveganje za razvoj raka dojk kot tudi tveganje za njegovo ponovitev. Že 3-4 ure aktivnosti na teden lahko zmanjšajo tveganje za 20-30%. Redna vadba poveča tudi zadovoljstvo, zmanjša stres, pomaga pri dobrem spancu in izboljša kakovost življenja.

Če se težko udeležite organizirane vadbe ali si vzamete čas zanjo, lahko svojo aktivnost povečate z naslednjimi dnevnimi aktivnostmi:

  • namesto vožnje z avtom pojdite peš ali s kolesom

  • namesto dvigala uporabite stopnice

  • parkirajte malo dlje in pojdite peš

  • med odmorom (malice) pojdite na kratek sprehod

Alkohol

Pitje alkohola je tudi dejavnik tveganja, saj alkohol spremeni presnovo estrogena, zato naraste nivo estrogena v krvi. Več kot pijete, večje je tveganje.

Hormonska nadomestna terapija

Ženske, ki jemljejo tako estrogen kot progesteron, imajo povečano tveganje za raka na dojkah še 5 let po koncu jemanja nadomestne terapije. Dlje kot jo jemljejo, večje je tveganje. Pred odločitvijo za nadomestno terapijo, pretehtajte koristi in tveganja. Priporočila so, da se hormonska nadomestna terapija jemlje v najnižjih odmerkih in najkrajši možni čas.

Hormonska kontracepcija

Tveganje za razvoj raka na dojkah je večje pri ženskah, ki jemljejo ali so jemale hormonsko kontracepcijo v primerjavi z ženskami, ki je niso nikoli uporabljale. Tveganje se poveča z daljšim obdobjem uporabe.

Odločitev za otroke

Če ste brez otrok ali če imate prvega otroka po 30. letu, imate večje tveganje za raka na dojkah. Odločitev za otroke v mlajših letih ali večje število otrok zmanjša tveganje za raka, prav tako tudi dojenje, še posebej, če ste neprekinjeno dojili vsaj eno leto.

 

Opozoriti velja, da čeprav porodi zmanjšajo življenjsko tveganje za raka na dojkah, pa obstaja kratkoročno večje tveganje zanj 2-5 let po porodu. Zato bodite pozorne na morebitne spremembe v dojkah in jih vzemite resno.

Spanje

Motnje cirkadialnega ritma in s tem vzorca spanja tudi povečajo tveganje. Vzroki so lahko v spremembah hormonov, imunskega sistema in bioloških procesov. Motnje cirkadialnega ritma so ponavadi povezane z delom v turnusih, kratkem spanju in izpostavljenosti svetlobi ponoči.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja