Zmanjkalo je Calpola. Je panika upravičena?

calpol2

Konec januarja je v Sloveniji zavladala panika, saj je v lekarnah pošlja zaloga sirupa Calpol, ki ga starši otrok poznamo kot zdravilo za zbijanje vročine in lajšanje bolečin. To ne bilo nič hudega, če se ne bi znašli ravno sredi največjega vala obolevnosti.

Sredi zime je zbolelo ogromno otrok. Številke so res velike, saj so šole odpovedovale smučanja, združevale razrede, nič kaj drugačna slika pa ni bila v vrtcih. Popadali niso le otroci, temveč tudi precej zaposlenih. In kaj je hujšega kot priti v lekarno po odrešilno bilko, tam pa ostaneš praznih rok. Med starši je zavladala panika. Pa ne zato, ker bi bil njihov otrok na smrt bolan. Pač pa zato, ker je Calpol malo da ne edino zdravilo, ki ga poznajo. 

Če smo se iz tega lahko kaj naučili, je zagotovo to, da se ne moremo zanašati na eno samo zdravilo. In na srečo imamo na voljo druge možnosti, ki se jih lahko poslužimo.

Kaj sploh je Calpol?

Calpol je sirup, ki vsebuje paracetamol. Učinkovino, ki jo najdemo v številnih zdravilih.

Calpol je na voljo v 2 različicah:

  • roza Calpol 120 mg/5ml za otroke do 6 let z okusom po jagodah

  • oranžen Calpol 250 mg/5ml za otroke nad 6 let z okusom po pomarančah

Če zmanjka enega izmed sirupov (tokrat je zmanjkalo oranžnega), si lahko pomagate tudi z drugim, samo malo preračunavanja je potrebnega. Za vas sem to storila jaz.

 

Starost

Odmerek

Količina roza sirupa (120mg/5ml)

Količina oranžnega sirupa (250 mg/5ml)

od 3 do 12 mesecev

60 – 120 mg

2,5 – 5 ml

1,2 – 2,4 ml

1 – 6 let

120 – 240 mg

5 – 10 ml

2,4 – 4,8 ml

6 – 12 let

250 – 500 mg

10,4 – 20,8 ml

5 – 10 ml

nad 12 let

500 – 1000 mg

20,8 – 41,6 ml

10 – 20 ml

 

Če zmanjka oranžnega, še zmeraj lahko uporabite roza in obratno. Tabelica pride prav tudi, če imate več otrok. V tem primeru vam ni potrebno imeti na zalogi obeh sirupov, ampak lahko istega uporabite za vse. 

Kaj pa če Calpola ni?

Calpol ni edino zdravilo, ki deluje protibolečinsko in znižuje vročino. Poslužite se lahko tudi drugih zdravil.

Daleron prav tako vsebuje paracetamol in ga dobite tudi v obliki sirupa. Na voljo je v različici 120mg/5ml z okusom po ananasu.

Obstaja tudi sirup Brufen z okusom po jagodah, s podobnim delovanjem kot Calpol, le da vsebuje učinkovino ibuprofen.

Če nimate sirupa, si lahko pomagate s tabletami. Obstajajo tablete Daleron in Lekadol, ki vsebujejo NIKAR pa za otroke mlajše od 12 let ne uporabite Aspirina, saj je zanje lahko nevaren!500 mg paracetamola. Otroku glede na starost oz. težo odmerite primerno količino (polovičko za otroke nad 6 let, četrtino za mlajše od 6 let). Če je še ne more pogoltniti z vodo, jo zdrobite med dvema žlicami, nato pa naj prah spije zmešan z vodo ali sokom (najlažje je, če na prah v žlički kanete nekaj vode ali soka). Za otroke, ki so pripravljeni tako popiti zdravilo, je to veliko boljša izbira kot sirup, saj sirup vsebuje polno sladkorja in drugih dodatkov za boljši okus.

Na voljo so tudi svečke s paracetamolom, tudi te so v različnih jakostih (60 mg, 120 mg in 500 mg). V kolikor bi recimo potrebovali 250 mg, vzemite 500 mg svečko in jo po dolžini prerežite na pol in uporabite polovico svečke. 

NIKAR pa za otroke mlajše od 12 let ne uporabite Aspirina, saj je zanje lahko nevaren! 

Ali je Calpol sploh potreben?

Kot vidite, je možnost za lajšanje bolečin in zniževanje vročine precej. Bi se pa bilo potrebno vprašati, ali je tolikšna poraba omenjenih sredstev res smiselna. Verjetno nas ima veliko izkušnjo, da smo v kompletu s cepljenjem v roke dobili tudi recept za Calpol (ali kakšno drugo varianto), seveda za vsak slučaj. Čeprav je vedno več opozoril, naj se vročine ne bojimo, saj je to mehanizem telesa, ki pomaga ozdraviti, je strah še vedno močnejši. In tako že ob najmanjšem porastu telesne temperature pridno zbijamo vročino, pa čeprav za to ni potrebe. Iz lastne izkušnje lahko povem, da odkar se vročine ne bojimo več in je ne zbijamo, pa tudi merimo ne, otroci zelo hitro okrevajo.

Pazljivost pri Calpolu in ostalih paracetamolih

Čeprav je paracetamol tako široko uporabljan, pa velja za konec opozoriti na tveganja ob njegovem jemanju. Paracetamol je namreč zelo nevaren za jetra (je najpogostejši razlog akutne jetrne odpovedi kot posledice jemanja zdravil), povzroči pa lahko tudi poškodbe ledvic in srca. Ob rednejšem jemanju je tudi večja verjetnost za nastanek astme. In nenazadnje Kalifornija celo razmišlja, da bi ga razglasila za kancerogeno snov. 

Zato naslednjič, ko boste na tem, da posežete po odrešilni steklenički, dobro premislite, ali to otrok res potrebuje. Morda boste presenečeno ugotovili, da zmorete tudi brez in da je lahko mamino naročje veliko bolj zdravilno.