Želite prenehati s kričanjem na otroka? Poskusite s tem!

Thumbnail

Starši ne delamo samo novoletnih zaobljub. Ena takšnih, ki se pojavlja pogosto preko celega leta, je tudi ta, da na otroka ne bomo več kričali. Od jutri dalje nikoli več!

In potem se zgodi. Spet in spet. Ker smo utrujeni, ker izgubljamo nadzor, ker (spet) zamujamo. Ker znajo ta ljubka mala bitja iz nas izvabiti najslabše. Ker je videti, da prav uživajo v tem, ko preverjajo, kolikokrat bomo mirno ponovili, preden bomo glasno zahtevali.

Toda noben plan in nobena obljuba o »nekričanju« na otroka ne pomaga, dokler se ne zavemo naslednjega: ne moremo živeti v mirnem domu in biti svetel zgled prijaznosti, če smo tako zaposleni z dokazovanjem svojega prav preko kričanja.

Kako začeti?

Kot prvo je potrebno ponotranjiti naslednje dejstvo: v vsaki situaciji bi morali odreagirati tako, da se do otroka vedemo na način, kot bi želeli, da se drugi vedejo do nas takrat, kadar zamočimo.

Zrel odrasel človek se nikoli ne bo drl na drugega odraslega človeka, kadar ta razbije kozarec. Ali polije juho. Ali … No, nekaj takšnih situacij iz svojega doma lahko vsak strese iz rokava.

Kot prvo je potrebno ponotranjiti naslednje dejstvo: v vsaki situaciji bi morali odreagirati tako, da se do otroka vedemo na način, kot bi želeli, da se drugi vedejo do nas takrat, kadar zamočimo.

Če torej želimo prenehati s kričanjem, potrebujemo v trenutkih, ko nam odnaša pokrov, alternativo. In prijaznost je ena boljših zamenjav za kričanje takrat, ko se nad glavo nabirajo črni oblaki, polni strel.

Spodbudne misli, ki usmerjajo k prijaznosti

Seveda ni samoumevno, da bi takrat, ko bi se najraje po levje drli na otroka, ki (že spet in kot vedno) nič ne sliši, izbrali prijaznost. Toda postopoma bo le-ta nadomestila burne odzive, če si bomo večkrat ponovili naslednje spodbudne misli:

  • Moj otrok se še vedno uči in želim mu biti zgled v prijaznosti.
  • Kot odrasel človek v tem domu želim izbrati prijaznost pred vsem drugim.
  • Danes bom izbral prijaznost pred jezo.
  • Naj bo danes dan, v katerem bo prostor samo za prijaznost in ljubezen.
  • Danes bom do vseh prijazen in s tem zgled svojim otrokom, naj počnejo isto.
  • Naj bodo vse moje besede danes prijazne in nežne.
  • Oprostim si za včeraj, za danes pa bom izbral prijaznost.
  • Danes bom prijazen na vseh področjih svojega življenja.
  • Zaupam vase, da bom znal izbrati prijaznost, in ne dejstvo, da moram imeti prav.
  • Bolj kot sem prijazen, bolj bo prijazen svet okoli mene.

Dobro je, da imamo te namige napisane povsod, kjer jih lahko večkrat dnevno preberemo. Na delovni mizi, v zgornjem kotu kopalniškega ogledala, na hladilniku, na steni …

Večkrat, kot jih bomo prebrali, bolj se bodo vtisnile v spomin in velika verjetnost je, da bodo delovale v kočljivih trenutkih. Vredno je vsaj poskusiti – konec koncev si vsi želimo živeti v mirnem domu brez kričanja, mar ne?

Foto: tesetturgiyim.com