Želite posaditi drevo? Posadite ga zdaj!

Foto: Canva

Jesensko sajenje dreves ima veliko prednosti pred sajenjem spomladi. Kaj morate vedeti, da bo sajenje uspešno? O tem v nadaljevanju …

Spomladi drevesa cvetijo. Sadje, ki se razvije iz cvetnih brstov je polno semen, iz katerih bodo sčasoma zrasla nova drevesa. Ko v drevesnici kupimo sadike, pa so te večinoma že večletne rastilne, kar pomeni, da bodo kmalu obrodile. Če tako sadiko posadimo spomladi, je potrebno odstranjevati cvetove, da drevo ne usmeri vse energije v razvoj plodov. Če pa sadimo jeseni, teh težav ni in drevo usmeri energijo v ukoreninjanje. Poleg tega drevesa v vročem poletju vlečejo vlago iz korenin, da se lahko z njenim izhlapevanjem z listov hladijo.

Če sadiko posadimo spomladi, ta še ni dobro ukoreninjena, zato je potrebno redno in obilno zalivanje, da preprečimo pregrevanje drevesa. Če se drevesa ne zmorejo dobro hladiti, listi dehidrirajo in odpadejo. Ker ni listov, ne more potekati fotosinteza in tako korenine ne dobijo potrebnih sladkorjev. Rastlina ta primanjkljaj poskuša nadomestiti v jeseni, ko požene nove liste, a lahko se zgodi, da zaloge ne bodo zadoščale za celo zimo in rastlina odmre.

Zakaj je sajenje jeseni boljše?

Jesen je čas, ko drevesa shranijo hrano za zimo. Izkoristijo tudi hladnejše in bolj vlažne razmere v tleh, da lahko poženejo korenine globlje v tla.

Za sajenje izberite samo zdrave sadike. Le sadika, za katero je bilo tekom poletja dobro poskrbljeno, bo naredila dobre zaloge in pognala močne korenine.

Izberite prava drevesa. Sorta naj bo primera za vaše klimatske razmere in tudi vzgojena v podobnih pogojih.

Na kaj je potrebno paziti?

  • Globina sajenja. Ena najpogostejših napak je pregloboko sajenje. Večinoma sadike sadimo enako visoko kot je bila posajenja sadika v kontejnerju. Paziti moramo, da je cepljeno mesto vsaj nekaj centimetrov nad zemljo.
  • Teptanje zemlje po koreninah. Je druga najpogostejša napaka. S teptanjem stisnemo zemljo in s tem upočasnimo rast korenin.
  • Zaščita pred divjadjo in voluharji. Korenine zaščitimo tako, da sadiko posadimo v žičnato košaro. Z mrežo pa zaščitimo nadzemni del sadike.
  • Jeseni ne gnojimo. Z gnojenjem spodbujamo tvorbo listov, mi pa želimo spodbujati rast korenin.
  • Zastirka. Z njo preprečimo izhlapevanje vlage zaradi vetra in suhega zimskega vremena.
  • Zalivanje. Če je suho vreme brez padavin, je tudi jeseni in pozimi potrebno zalivanje.

Torej … kaj še čakate? Lopato v roke in zasadite novo drevo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja