Želite pomagati družinam, ki so jih prizadele poplave? Objavljamo seznam zbirnih centrov in humanitarnih organizacij

Foto: osebni arhiv

Kot nam je zelo dobro znano, je te dni veliko število družin ostalo brez najnujnejših stvari. Po državi se odpirajo razni zbirni centri, kamor lahko dostavimo vodo, hrano, higienske pripomočke, lopate, razvlažilce ipd.

Organizacije naprošajo, naj pomoč ne zbiramo in dostavljamo na lastno pest, ampak naj dostavljamo samo tisto, kar na zbirnem mestu tisti trenutek potrebujejo. Dostavljene stvari morajo biti čiste, sveže in uporabne.

Objavljamo seznam zbirnih centrov, kamor lahko dostavite materialno pomoč, seznam humanitarnih organizacij, kamor lahko nakažete finančna sredstva, ter spletno stran, kjer se lahko vpišete, če želite pomagati pri čiščenju. Seznam sproti posodabljamo.

Vsi, ki bi želeli pomagati prizadetim v poplavah, lahko odslej pomoč ponudijo s posebno aplikacijo Poplave 2023. Prostovoljci ali donatorji se morajo najprej prijaviti v sistem, nato pa lahko ponudijo specifične storitve, materialna sredstva ali pa zgolj prostovoljno pomoč.

POTREBE NA TERENU: Obnova po poplavah traja mesece, potrebe na terenu se pri tem spreminjajo: najprej je bilo potrebno grobo čiščenje in odstranjevanje vsega, kar je voda uničila, sledi fino čiščenje zgradb in okolice, razkuževanje, sušenje objektov, ki traja več tednov, šele potem obnova in opremljanje. (Vir)
AKTUALNE MATERIALNE POTREBE NA PRIZADETIH OBMOČJIH: Trenutno so skladišča polna, kar pomeni, da se zbirajo samo specifične donacije, ki so nujno potrebne na terenu. Podatke smo dodali k vsakemu zbirnemu mestu posebej. 

HRANA: NIČ ne prinesite v papirnati embalaži (npr. moke, sladkorja, testenin). Izdelki naj bodo v plastični ali stekleni embalaži  (npr. moka v kozarcih itd). Trenutno je teren še vedno ves razmočen.

Podatke, kam nameniti denarno pomoč prizadetim v poplavah v Črni na Koroškem, Lučah, Dravogradu, Mežici, Prevaljah, Ravnah na Koroškem, Braslovčah najdete na koncu tega članka.
ZBIRNI CENTRI:

1. Mengeš. V Mengšu potrebujejo (16. 8. 2023) nepokvarljivo hrano, čistila, pijačo, vodo. Navedene donacije lahko dostavite v prostore Karitas Mengeš med delovniki v času med 9. in 11. uro ter med 16. in 18. uro. Stvari za poplavljen vrtec se bodo zbirale šele, ko bodo vzpostavljeni suhi in razkuženi pogoji.

2. PGD Moste Komenda sporoča (17. 8. 2023), da bi bila dobrodošla še kakšna donacija razvlažilcev, ostale opreme (lopate, krampi, grablje ipd.) imajo trenutno dovolj. Če imate razpoložljivo opremo, jih kontaktirajte na elektronski naslov [email protected] s pripisom v zadevi KOMENDA STROKOVNO (tako bodo lažje videli vaše sporočilo). Občina Komenda prav tako sporoča, da materialnih donacij ne zbirajo.
3. Zbirna mesta v Pomurju za pomoč Koroški. V Pomurju so zbiranje pomoči za Koroško vzpostavili več zbirnih mest, od katerih je trenutno (17. 8. 2023) načeloma odprto še zbirno mesto v dvorani v Černelavcih (kontakt: predsednik krajevne skupnosti Miran Forjanič, 041 513 157), kjer zbirajo ponudbe donacij in glede na potrebe koordinirajo prevzem. Odprti bodo še do ponedeljka, 21. 8., nato pa bodo glede na potrebe sprejeli odločitev o nadaljnjem delovanju zbirnega centra.

4. Škofja Loka. Iz Občine Škofja Loka sporočajo, da zbirajo ponudbe za materialno pomoč na [email protected]. Prejete ponudbe donacij in potrebe po donacijah medsebojno sproti usklajujejo. Prošnje občank in občanov se trenutno (17. 8. 2023) večinoma nanašajo na povračilo škode, zato potrebujejo finančno pomoč. Prošenj za materialno pomoč je malo, nekaj je takih, ki prosijo za notranjo opremo, televizorje in belo tehniko, večina ostalih prošenj se nanaša na pomoč pri čiščenju (črpanje, kidanje) in odvozu materiala. Z območnega združenja Rdečega Križa v Škofji Loki sporočajo, da imajo trenutno dovolj hrane, oblačil in obutve, zato zbirajo kvečjemu čistila, drugega pa ne. Zaželena je predvsem finančna pomoč.

5. Kamnik. V koordinaciji Centra za socialno delo Kamnik v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik in v enotah v Šmarci, Komendi in Motniku zbirajo šolske potrebščine (zvezke, barvice, svinčnike, ravnila, puščice, šolske torbe ipd.) za učence z območij v kamniški in komendski občini, ki so jih prizadele poplave. Lahko jih tudi pošljete na naslov Knjižnica Kamnik, Za poplave, Ljubljanska 1, 1241 Kamnik. Kaj se zbira: lepila, kolaž papir, ravnila; šolske copate; risalne bloke; šestila, zvezki “tako lahko”; flomastri; geotrikotniki; zemljevidi, atlas sveta. Če le gre, darujte kaj od zgoraj naštetega, saj je zvezkov pravilom preveč. Zbrane potrebščine bodo na Centru za socialno delo Kamnik razdelili pomoči potrebnim. Vsi, ki bi želeli pomagati z neposrednim nakupom, se obrnite na CSD Kamnik.

6. Braslovče. Občina Braslovče prosi, da se v Zbirni center Gomilsko ne prinaša več oblačil, igrač in posteljnine. Še vedno zbirajo razvlaževalce (osuševalne naprave). Obvezno po predhodnem dogovoru na telefonsko številko 070 788 253.

Zbirajo še: belo tehniko (pralni stroji, štedilniki, hladilniki, zamrzovalne skrinje); pohištvo (regali, omare, jedilne mize, stoli, kavči, postelje, jogiji ipd.); gradbeni material (kot so npr.: laminat, keramika, jupol ipd.).

PROSTOVOLJNA POMOČ:

Organizacija Karitas vabi vse, ki lahko in želijo pomagati pri:

  • čiščenju poplavljenih domov.
  • odpravljanju škode, ki so jo povzročila neurja in poplave.
  • oskrbi ljudi s temeljnimi potrebščinami, kot so hrana in oblačila, kjer je to potrebno.

Ekipe prostovoljcev bodo delovale glede na trenutne potrebe in prioritete. Svoje podatke jim lahko posredujete prek spletnega obrazca.

DENARNE DONACIJE:

Ob nakazilu na TRR nujno navedite sklic in namen, tako da bo šla vaša donacija med donacije, ki se zbirajo namensko za pomoč ob poplavah. Pri donacijah pod kodo namena vedno dodajte CHAR.

  • Črna na Koroškem: Denarno pomoč specifično za prizadete v poplavah v Črni na Koroškem lahko nakažete na TRR Občine Črna na Koroškem: Center 101, 2393 Črna na Koroškem, TRR: SI56 0110 0010 0007 227, sklic: 00 2393, koda namena: CHAR.
  • Luče: Če želite finančno pomagati pri sanaciji škode zaradi poplav v Občini Luče, lahko denarno pomoč za prizadete v Lučah nakažete na TRR Občine Luče, podračun številka: SI56 0110 0600 8377 331, namen: Občina Luče – poplave, sklic: SI99. Podpora bo neposredno namenjena tistim, ki so najbolj prizadeti in potrebujejo nujno pomoč.
  • Dravograd: Zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v poplavah v Občini Dravograd poteka prek posebnega bančnega računa Rdečega križa: SI56 6100 0001 9303 056, sklic 00-01-2023, namen: Pomoč družinam v poplavah Dravograd 2023. Zbrana sredstva bodo namenjena izključno prizadetim družinam. Zbiranje bo potekalo do 31. 12. 2023.
  • Mežica: Sredstva za pomoč v Mežici je mogoče nakazati na račun Občinske organizacije Rdečega križa. Podatki za nakazilo: Občinska organizacija RK Mežica, Knapovška ulica 18, 2392 Mežica, SI56 0247 0025 3891 998, namen: Poplave Mežica, sklic: 00-500, koda namena: CHAR. Denarno pomoč za prizadete v Občini Mežica lahko nakažete tudi na TRR občine: SI56 0127 4010 0010 050, namen: Poplave, koda namena: CHAR, sklic: SI 00 2023-08.
  • Prevalje: Občina Prevalje je odprla namenski račun za nakazilo donacij za prizadete v poplavah. TRR: SI56 0137 5600 0000 128, namen: Poplave Prevalje, koda namena: CHAR.
  • Ravne na Koroškem: Denarno pomoč za prizadete v poplavah v občini Ravne na Koroškem lahko nakažete na TRR: SI56 0130 3010 0009 987 (odprt pri Banki Slovenije), sklic: 00 2023-08, namena nakazila: Poplave 2023, BIC banke: BSLJSI2X, koda namena: CHAR.
  • Braslovče: Za pomoč tistim, ki so bili v poplavah prizadeti in so izgubili domove ter premoženje, je Občina Braslovče v okviru svojega transakcijskega računa odprla poseben sklic, kamor lahko nakažete sredstva, če želite pomagati. TRR:  SI56 0110 0010 0015 181, sklic: 00 730100-2023, namen: Pomoč ujma 2023, koda namena: CHAR, BIC SWIFT: BSLJSI2X. Denarno pomoč lahko nakažete tudi tako, da poskenirate QR-kodo na tej povezavi.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja