Zanesljivost naravnih metod

Thumbnail

Po neki nemški anketi je med merilih za izbiro načina uravnavanja rojstev večina parov na prvo mesto postavila zanesljivost, na drugem mestu pa je bila zahteva, da metoda nima za zdravje škodljivih stranskih učinkov.

NND izpolnjuje oba pogoja. Ob dosledni in pravilni uporabi je Billingsova metoda zanesljiva nad 97%, simptotermalna metoda in metoda FertilityCare pa več kot 99%.

V študiji univerze v Heidelbergu* je bil odstotek nenačrtovanih nosečnosti pri ženskah, ki so pravilno uporabljale NND, le 0,4 %, kar pomeni, da se je na 250 žensk v enem letu pojavila 1 nenačrtovana nosečnost. To zanesljivost brez težav primerjamo z zanesljivostjo hormonskih kontracepcijskih tabletk.

Zanimivo si je prebrati članek, ki je bil objavljen v Oxford Journals. (vir: http://www.oxfordjournals.org/)

Podobne ugotovitve prihajajo iz študijskega centra za NND na univerzi v Düsseldorfu, kjer že dve desetletji zbirajo cikluse tisočih žensk, ki jih skupina strokovnjakov analizira in dopolnjuje z novimi ugotovitvami.

Pearlov indeks

Ko govorimo o učinkovitosti posameznih metod, za ocenjevanje najpogosteje uporabljamo t. i. Pearlov indeks. Ta nam pove, koliko od 100 plodnih žensk jih v obdobju enega leta pri uporabi te metode (ali sredstva) zanosi. Običajno smo pozorni na dve številki:

  • učinkovitost metode: pokaže Pearlov indeks v idealnih pogojih.
  • uporabniška učinkovitost: nam pokaže Pearlov indeks v tipičnih (realnih) pogojih.

Primerjalna tabela

Metoda/sredtsvoP.I učink. uporabniški P.I. učink. metode
Sterilizacija (ženske)0.50.5
Maternični vložek0.80.6
Simpotermalna metoda1.80.4
FertilityCare3.20.5
Hormonski obliži1-21
Kontracepcijske tabletke (kombinirane)80.3
Kondom152
Prekinjen spolni odnos194
Diafragma in spremicid206
Billingsova ovulacijska metoda3-200-2.9
Koledarska metoda10-209
Brez uporabe metode/sredstev8585

P.I učink. uporabniški = Pearlov indeks uporabniške učinkovitosti ( % nosečnosti)

P.I.učink. metoda = Peralov indeks učinkovitosti same metode (% nosečnosti)

Pearlov indeks, ki temelji na številnih raziskavah o uporabi določene metode, torej kaže, da so naravne metode načrtovanja družine med najzanesljivejšimi.

* Strokovna skupina pod vodstvom dr. Petre Frank-Hermann z ginekološke klinike na univerzi v Heidelbergu je raziskovala učinkovitost simptotermalne metode med letoma 1985 in 2005. Sodelovalo je več kot 900 žena, dokumentirali so 17.638 ciklusov. Od 900 žena jih je 322 uporabljalo izključno simptotermalno metodo, 509 jih je uporabljalo v kombinaciji s kondomi, 69 žena ni navedlo svojega spolnega vedenja. Od žena, ki so se v plodnih dneh vzdržale spolnih odnosov, kar je idealna uporaba, je Pearlov indeks znašal 0,4, torej 1 nosečnosti na 250 žena na leto (13 ciklusov). Pri ženah, ki so v plodnih dneh uporabljale kondom, je Pearlov indeks znašal 0,6, pri tistih, ki se v plodnih dneh niso vzdržale spolnih odnosov, se je dvignil na 7,5.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja