Zakaj je moj otrok tako jezen?

Foto: Shutterstock

Gotovo se je tudi vam zgodilo, da ste se spraševali, zakaj je vaš otrok jezen ali celo agresiven? Naj vas pomirim, vaš otrok je povsem normalen. Spopad z vzroki, ki vplivajo na takšno obnašanje, pa lahko prispeva k umirjenosti vajinega odnosa.

Ko je otroka težko ljubiti, najbolj potrebuje vašo ljubezen.Vas tepe? Kriči? Je nesramen? Le kdaj je iz sladkega malega otročiča postal tak huligan?

Ste poskusili s time-outom ali kaznovanjem? Vse brez uspeha.

Na srečo je tudi dobra novica: V resnici nimate zlobnega otroka, le z njim se nekaj dogaja.

Razlogi za agresivno vedenje

1. Utrujenost

Pri dojenčkih in malčkih hitro opazimo, da so nenaspani in da je to vzrok njihove “sitnosti”. Podcenjujemo pa nenaspanost pri šolarjih, ki gredo prepozno v posteljo. Otroški možgani se tako intenzivno razvijajo, da ne zmorejo prenesti pomanjkanja spanja v daljšem obdobju. Zato poskrbite, da se bo otrok lahko dobro naspal.

2. Ne zmore predelati čustev in jih izraziti z besedami

Ste tudi sami kdaj tako jezni, da ne morete realno razmišlati in bi najraje kar udarili? Tako se počuti otrok. Predvsem v puberteti, ko nastopi zmešnjava občutkov, ki se hitro menjajo, se otrok šele uči uči njihovega prepoznavanja.

3. Zdravstvene težave

To je pogosto spregledan vzrok težav. Če menite, da je otrok bolj jezen, kot je normalno, se posvetujte z zdravnikom.

4. Nemoč

Otrokom dajemo veliko navodil, pogosto pa pozabimo na možnost izbire. Čeprav je nam staršem lažje, da otrokom samo povemo, kaj naj naredijo, pa je za otroka lahko zelo frustrirajoče, če se pri tem počuti, da nima nobenega vpliva. Kjer se da, ponudite otroku možnost izbire. Tako bo dobil občutek, da lahko sam soodloča in bo manj razlogov za jezo.

5. Prenesena jeza

Lahko ima otrok težave z vrstniki, pa svojo jezo prenaša na domače. Šele ko ugotovite glavni problem, se bodo zadeve umirile. Otrok mora vedeti, da ni sam in da se v stiski lahko zanese na vas.

Otrok vas opazuje

To je lahko kruta resnica. Pomislite za trenutek, kako se obnašate …

… ko vam nekaj ne gre tako, kot ste si zamislili,

… ko vas nekdo izsili na cesti,

… ko imate slab dan,

… ko ste utrujeni …

Otroci nas opazujejo in se s tem največ naučijo. Jeza sama po sebi ni nič slabega. Je eno od čustev. Naj vas otroci vidijo jezne. Vendar premislite, preden v jezi reagirate. Ker boste morda enako reakcijo opazili čez kakšen teden pri svojem otroku.

Kako odragirati ob jezi?

Ko otroka prevevajo močna čustva, kar jeza zagotovo je, je najmanj, kar potrebuje, da se še vi jezite nanj. Potrebuje vas, da ga umirite in mu pomagate predelati to jezo na konstruktiven način.

Najprej se umirite sami. Če boste pristopili z jezo, se bo situacija le poslabšala.

Pomagajte otroku, da se umiri. Povejte mu, da ni nič narobe, če je jezen, vendar pa agresivno obnašanje, ki izvira iz jeze, ni primerno.

Dajte mu par predlogov, ki mu lahko pomagajo pri umiritvi, npr. globoko dihanje, stiskanje žoge, tek okoli hiše.

Bodite ob njem.

Če ne zmorete sami, poiščite pomoč.

Vem, da je vse to lažje reči kot storiti. Tudi sama se večkrat počutim nemočna ob izbruhih jeze svojih otrok. In teh ni malo. Izbruhov jeze namreč 🙂 Ampak če uspem zdržati ob otroku v tem silnem vrtincu močnih občutkov, se umiri, prej ali slej. Priznam pa, da mi je to velikokrat zelo zelo težko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja