Za preprečevanje nasilja sta ključna pogovor in zaupanje

Foto: Unsplash

Epidemija, ki smo ji priča v zadnjem letu in pol, je s sabo prinesla porast nasilja znotraj družinskih zidov in pogosto se vprašamo, kako lahko to nasilje preprečimo. V pogovoru s kliničnim psihologom dr. Christianom Gostečnikom smo skušali poiskati nekaj načinov, ki nam lahko pri tem pomagajo.

Vse dokler o nasilju znotraj odnosov ne bomo spregovorili, je vse ostalo ravnanje brezpredmetno. Nasilje je nujno potrebno poimenovati, kljub temu da gre lahko za najbolj intimne zadeve znotraj družinskega odnosa. Če pa o tem ne govorimo, izgubljamo nadzor nad nasiljem, saj še prepogosto velja rek, da tisto česar ne vemo, ne boli, a kot pravi dr. Gostečnik, je to temeljna zmota, kajti nujno potrebno je jasno povedati, da imamo ničelno toleranco do nasilja.  

Ključno pri pogovoru z žrtvijo nasilnega odnosa je zaupanje. Noben trud in pristop ne bo učinkovit, če žrtev ne bo zaupala, da se o nasilju, ki ga doživlja, lahko zaupno pogovori.

Ob nasilju, katerega porast lahko vidimo tudi pri pregledu uradnih statističnih podatkov, pa pogosto ostaja spregledano nasilje, ki ga običajno sploh ne uvrščamo med nasilje in sicer finančna odvisnost posameznika od delodajalca, partnerja ipd.

Ta vrsta nasilja se ni prvič pojavila v času te epidemije, prav tako je dejstvo, da bo ostala tudi po tem, ko bo trenutna epidemija le še zbledeli spomin. Zato smo v pogovoru z dr. Christianom Gostečnikom ovrednotili pomen takšnega finančnega nasilja in tega, kaj prinaša v naše družine in v našo družbo.

*V pogovoru z dr. Gostečnikom smo predstavili, kako je epidemija COVID – 19 ustvarila pogoje za povečano število nasilnih dejanj znotraj družinskih zidov in kako otroci doživljajo nasilje ter kakšne posledice to pušča na njih.

Projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad: www.eu-skladi.si.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je image-3-750x327.png

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja