Vzemita si čas zase in za Boga!

Foto: Shutterstock

Sta se zadnje čase malce oddaljila? Je vse drugo bolj pomembno kot skupaj preživeti čas, skupen večer? Se vama zmeraj nekam mudi in vaju skrbi tisoč obveznosti? Sta se morda celo skregala in še ne v celoti pobotala?

Pari gredo skozi različne faze v življenju. Za vse faze pa je nujno potrebna bližina, tako fizična kot čustvena in duhovna. Ponujamo vama »izgovor«, da si rezervirata vsaj en večer v tednu od sobote, 20. januarja, do četrtka, 25. januarja 2024, samo zase.

In zakaj ravno v tem času?

Vabimo vaju, da se pridružita Svetopisemskemu maratonu na prav poseben način. Ponujamo vama gradivo za zakonski mini maraton, ki ga lahko izpeljeta kar doma. Medtem ko bo potekalo nenehno žuborenje Božje besede, noč in dan, bralcev iz cele Slovenije preko Zooma; lahko vidva skupaj odpreta Sveto pismo v kuhinji, dnevni, spalnici in se poglobita v vprašanja, ki smo jih skrbno pripravili za vajin pogovor. Odkrivala bosta globine Božjega sporočila in se še nadalje spoznavala med seboj.

Dani in Vilma Siter, avtorja gradiva, opozarjata: “Iz lastnega izkustva veva, da skupno branje Svetega pisma ni lahka naloga. Nekomu, ki ga Sveto pismo imenuje »nasprotnik ali hudič oziroma rjoveči lev« (1Peter 5,8) ni všeč, če se midva odločiva za branje Svetega pisma, saj ta nasprotnik ve, da najina odločitev pomeni odločitev za druženje z Bogom. Ko pa se človek druži z Bogom, postaja podoben Božjemu sinu Jezusu Kristusu, ki ga je s svojo smrtjo in z vstajenjem premagal. Zato lahko vsak, ki se odloči za branje Božje besede, pričakuje nasprotnikovo nagajanje. To nagajanje ima lahko nešteto oblik: utrujenost, zaspanost, slaba volja, malodušje, zamera, ne odpuščanje, pričakovanje, ki ni bilo nikoli izrečeno, pa vendar je rodilo razočaranje…  “

Bog deluje po svoji besedi tudi v najinem odnosu

A skušajta temu kljubovati. Na koledarju si označita zmenek in ne popuščajta. Vsi se srečujemo s preizkušnjami, a v današnjem času so partnerski odnosi še posebej na udaru. Pomembno je, da si vzameta čas zase. Videla bosta, da se vama bo skupaj preživet čas pozlatil. K temu vaju lahko nagovori tudi pomenljivo geslo letošnjega Svetopisemskega maratona: »Gospod preizkusil si me in me poznaš«. Naslov je vzet iz Psalma 139, kjer lahko preberemo, da Bog pozna našo dušo, naše namene, naše mišljenje. On naju oba pozna do obisti. Od vsakega posameznika pa je odvisno, ali Mu zaupa. Svetopisemski maraton nas zbira okoli Knjige knjig, ki nas opogumlja za življenje v duhu krščanskih vrednot, kot posameznike, kot partnerja, družino in širše.

Siterjeva v gradivu za zakonski mini maraton pišeta: “Verjetno ga ni med nami, ki ne bi vedel, da so Psalmi ena izmed knjig Svetega pisma, da gre za neke vrste Božjo poezijo oziroma slavilne pesmi, ki so jih zapisali različni avtorji, čeprav večino psalmov pripisujejo kralju Davidu. Ena takih pesmi je tudi Psalm 139, ki govori o Božji vsevednosti in vsenavzočnosti. Z drugimi besedami to pomeni: Bog ve, iz česa sem, ker me je on »stkal v materinem telesu« in so »moj zarodek videle Njegove oči«. Bog tudi ve, kje sem v tem trenutku, kaj se v meni in z menoj dogaja. On ve, kakšna je pot vzgoje, po kateri me vodi, ve, kaj potrebujem, katerih lekcij se izogibam in jih nočem osvojiti, ve tudi katere so mi ljube. Boga ne morem z ničemer presenetiti, pred Njim ne morem ničesar skriti. Zato kralj David zaključi z mislijo: »Preizkusi me, o Bog, spoznaj moje srce, preizkusi me in spoznaj moje vznemirljive steze! Poglej, ali je pri meni pot krivičnosti, in vodi me po večni poti!« (Psalm 139,23–24)

Maratonski izgovor

Prisrčno vabljena, da ta maratonski »izgovor« izkoristita, si rezervirata večer in ga skupaj preživita ob odprtem Svetem pismu. Skupaj preživeti čas lahko zaključita s poljubom in molitvijo, ki je v sozvočju s Psalmom 139:

»Ti, moj Bog, dobro poznaš mojo situacijo. Veš, kje se trenutno nahajam, kako vznemirljiva je steza, po kateri hodim. Veš, kako turbulentni so časi, v katerih živim in veš, s kakšnimi stiskami in izzivi se trenutno srečujem. Ti poznaš moje misli, želje, pričakovanja (realna ali nerealna, uslišana ali neuslišana …). Ti veš, kako me nagovarjajo psalmistove besede: »Preizkusi me, o Bog, spoznaj moje srce …, vodi me po večni poti.« Prosim te, Gospod, naj ne bo nič skritega v meni, naj vsak kotiček mojega srca – moje misli, želje in hrepenenja presvetli Tvoja ljubezen in Tvoja navzočnost. Ti zavaruj vsak moj korak in prečisti moje motive. Daj, da ne bom mislil le nase, da potencialov (talentov), ki si jih Ti vame položil (vame investiral), ne bom koristil le zase, pač pa bom z njimi bogatil in osrečeval tudi druge. Ti mi pomagaj, da Tvojih besed ne bom le poslušal (prebiral), pač pa jih bom z veseljem uresničeval in s svojim deležem gradil boljši svet. To te prosim po Kristusu, našem Gospodu! Amen.«

Več informacij o mini maratonu na tej SPLETNI POVEZAVI. 

Tanja Povšnar Vrečar  (večletna soorganizatorka maratona)

(gradivo za zakonski mini maraton sta pripravila Dani in Vilma Siter iz gibanja Družina in življenje)

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja