Vstop v skrivnost jaslic je pot spreobrnjenja

Vir: Facebook

Prihaja čas, ko se bomo znova lahko ustavili ob jaslicah. Njihova lepota, izvirnost, nemalokrat tudi umetniška veličina bodo po domovih, cerkvah in razstavah nagovarjale odnos do Boga, ki se nam v polnosti izroča. A toplina in mir božičnega časa stojita na surovi realni preizkušnji. Posnetek srečne družine v betlehemski votlini, obdani z radostno množico pastirjev, je lahko primerna kulisa za izrekanje dobrih želja, sveta družina pa sporoča, da gre za postajo na poti odrešenja, ki je hkrati tudi preizkušnja zvestobe in sodelovanja z Božjim odrešenjskim načrtom ne glede na okoliščine. 

Bistvo jaslic je dvojno

Najprej so dogodek odrešenja, ki se v polnosti uresniči s skrivnostjo velike noči. 

Jaslice sporočajo, da je nujen osebni, moj vstop v votlino, v novo življenje, nov vonj, v umazanijo tega sveta, v ranjenost in preizkušnje.

Jaslice in jasličarji upodabljajo učlovečenje, pristen Božji dotik. Mali Bog, Božič se rodi v trpljenju in preizkušnji, da bi bil v vsem enak človeku. Izroči se mu kot otrok, potreben pozornosti in v zvestobi Božjemu načrtu postane pot, resnica in življenje. Kakor v jaslicah v svoji nebogljenosti potrebuje popolno človeško predanost in skrb, tako gre na križu v tej isti popolnosti, predanosti in ljubezni do konca. Marija ta odrešenjski lok sprejme, v svoji notranjosti ohrani in ga skupaj s Kristusom pod križem tudi sklene.

Vstop v odrešenjski načrt

Realnost jaslic je realnost svete družine in srečanja s Kristusom. Od Marijinega “zgodi se” dalje se v Mariji in Jožefu dogaja drama odločitve, oblikovanja odnosov, sprejemanje novosti, proces uglaševanja na Božji načrt, nazadnje tudi pot v Betlehem, zavrnitev skupnosti, po rojstvu celo grožnja s smrtjo. Nobene romantike, miru, doma, možnosti umika v varno, zasebno, svoje. Odrešenjski načrt se uresničuje v zvestobi in sodelovanju, v trpljenju, ki spreminja. Zato jaslice sporočajo, da je nujen osebni, moj vstop v votlino, v novo življenje, nov vonj, v umazanijo tega sveta, v ranjenost in preizkušnje. Bog mi daje izkustvo nebogljenosti, da bi jo znal odkrivati v odnosih, prekritih z nepomembnostmi, in jo darovati. Bog ne osvobaja od trpljenja, da bi v polnosti lahko postal, kar sem. 

Vstop v skrivnost jaslic je torej pot spreobrnjenja. Če to ni, vstopa ni. O tem, kako so jaslice povsem nekaj drugega kot seznanitev z zgodbo svete družine in kvečjemu čustvena naklonjenost, je za naš portal z veseljem delil izkušnjo Drago Kozinc, jasličar iz Radeč, postavljalec razstav in podpredsednik Društva ljubiteljev jaslic.

Molitveni sprehod ob ogledu jaslic

Pripoveduje, da jaslice postavljalca preoblikujejo v novega človeka, ko nastajajo v molitvi in iz molitve, v tišini in iz nje. Skupnost prijateljev ob izdelovanju se poveže v izkustveni bližini Boga, ki odseva v slehernem detajlu pokrajine, figuri in simboliki posameznega predmeta. Z drugimi besedami, biti jasličar pomeni s slehernim delom celote jaslic pokazati na učlovečenega Boga. Vse ostalo, še posebej kadar je v preobilju ali celo večini, sporočilo zamegljuje in postane celo kičasta navlaka, kar se pogosto in rado zgodi. Zato naj jasličar poleg ustvarjanja oznanilo dopolnjuje tudi z navzočnostjo ob jaslicah, pripravljen, da obiskovalca popelje na molitveni sprehod.

Drago Kozinc poda slikovito primerjavo obiskovalca razstave jaslic z višjim cestninarjem Zahejem (Lk 19, 1-10). Jezus ga tako vznemirja in privlači, da ga na vsak način želi videti, še več, srečati. Iskreno iščočemu Zaheju se srečanje resnično zgodi in ga notranje spremeni tako globoko, da vpričo svojih dacarskih kompanjonov in ostalih tajkunskih prijateljev stopi pred Jezusa in pred vsemi konkretno izpove, komu odslej pripada in sledi.

Zaheju podoben v svoji odločitvi naj bo ta, ki stoji pred jaslicami in išče Boga. Ne nujno sličen po svoji neurejeni preteklosti, temveč v hrepenenju po živi vodi, po srečanju, ki nasiti, po resničnem spreobrnjenju.

Splezajmo na smokvo!

Vabilo je na mestu. Privoščimo si sestop s tronov človeškega v Božje jasli. Poklikajmo, kaj se bo letos dogajalo v Veržeju, Vojniku, Ljubljani, Radečah, na Starem trgu, Brezjah … Poglejmo, kam vabi skupina ljubiteljev jaslic na Facebooku in kaj ponuja spletna stran Društva ljubiteljev jaslic. Naj bo letos, malce zahejevsko, iskanje jaslic in duhovnega sporočila v njih naše plezanje na divjo smokvo. Od tam pa v novo leto kot Novi človek.

Blagoslovljeno srečanje s Kristusom!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja