Kam z otroki na enodnevni zimski izlet?

Vir: Shutterstock

V prazničnem času staršem in otrokom največ pomeni, da lahko čas preživijo skupaj – pa naj bo to ob toplem ob čaju in družabnih igrah ali pa zunaj na kakšnem skupnem doživetju ali ogledu. Da bi teh skupnih trenutkov bilo čim več, smo za vas zbrali nekaj priložnosti, kjer si boste kot družina lahko ustvarili čudovite spomine.

“Lučke”

Božična bajka Slovenije – ogled 1,7 milijona lučk v Mozirskem gaju. Od 2. decembra 2023 do 7. januarja 2024 je v parku cvetja na voljo ogled edinstvene postavitve lučk: lučke v številnih barvah, obešene čez grmovnice, drevesa, hiške, igrala, etnološke objekte in druge eksponate. Letošnja novost so labodi in lokvanji iz lučk, ki se svetijo na ribniku, ter druge zimske živali, ki so skrite po parku. Za sprehod si morate vzeti nekje uro do uro in pol, prav tako pa se za to tudi toplo obleči. Lučke si lahko ogledate vsak dan od 16.00 do 21.00.

Večerni sprehod med lučkami – Arboretum Volčji potok. Do 7. januarja 2024 si lahko večer popestrite s sprehodom med lučkami. Sprehod je zasnovan kot enosmerna, nekaj kilometrov dolga pot, ki jo razsvetljuje kar 27 kilometrov prazničnih luči. Ob sprehodu vas bo pričakalo več tematskih sklopov, med njimi kristalni tuneli, osvetljena sončna ura, reka luči v rozariju, mogočen slap nad Velikim jezerom, Božiček z jelenčki, slikoviti vodni odsevi na treh jezerih, osvetljena silhueta francoskega vrta, čarobni gozd …  Večerni sprehod je mogoč vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, od 15.00 do 21.00. Lučke so prižgane od 16. ure naprej.

Božičkova dežela v Bohinju: Gre za enourni program, kjer otroci v idilični koči ob odprtem ognjišču prisluhnejo zgodbicam, ki jih pripoveduje Božiček, hkrati pa doživijo veliko lepega: jelenčkov spust (dva ziplina), tobogan v Polhov rovček, zapletena pajkova mreža, spretnostna potka, slepi ribolov, družinsko fotografiranje “Palčkove družine” itd. V koči, v času zgodbice, so otroci sami z Božičkom, zato je program primeren za otroke od 3. leta starosti. Skozi Božičkov park pa starši spremljate svoje otroke. Za 3. otroka v družini vam ponujajo kar 50 % popusta. Božičkova dežela je odprta do 30. 12. 2023.

Okrašena mesta, ki navdušujejo

  • LJUBLJANA: Letošnja okrasitev mesta nosi naslov “Oni smo mi”, pripoveduje pa o tem, da smo danes staroselci, že jutri pa morda begunci, da smo nekoč bili preprosta enocelična bitja, danes pa smo kompleksni inteligentni organizmi. Poleg čudovitih lučk in okrašenih dreves si je pred Zoisovo palačo mogoče ogledati slamnate jaslice, ki so unikatno ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanja. Posebnost postavljenih jaslic je, da so vse figure v naravni velikosti. Mesto bo praznično okrašeno do 15. januarja 2024.
Vir: FB/ Visit Ljubljana
  • MARIBOR: na Glavnem trgu se tudi letos odvijata božična tržnica in božična vasica s posebnim programom za najmlajše, osrednja atrakcija pa je kar 33 metrov visoko panoramsko kolo. Na Trgu Leona Štuklja pa ponujajo pestro gostinsko in kulinarično ponudbo ter koncerte priljubljenih glasbenikov. V dvorani Tabor je možnost drsanja.
  • KOPER: od 2. decembra 2023 do 7. januarja 2024 v Kopru poteka Fantazima. Poleg bogate mestne praznične okrasitve je na voljo tudi drsališče ob morju, praznična gostinska ponudba in bogat spremljevalni program za vse okuse (koncertno dogajanje, adventni sprehodi, Božičkova pošta in Božičkov sejem, zimska vasica in drugi dogodki za najmlajše).
  • BLED: Poleg prazničnih stojnic s tipičnimi gorenjskimi jedmi in toplimi napitki ob koncih tedna poteka pester glasbeni program. V sklopu Trgovskega centra Bled je postavljeno večje drsališče iz trajnostnega sintetičnega ledu, na Jezerski promenadi pa deluje Božičkova pisarna. V Zdraviliškem parku je možen ogled jaslic v naravni velikosti, na promenadi pa je okrašena novoletna smreka in pod njo praznični stol. Eden najlepših blejskih dogodkov, uprizoritev Legende o potopljenem zvonu, bo tradicionalno potekala na božični dan.
  • KRANJ: do 31. 12. se tudi v Kranju odvija prešerni december. Poleg lučk in dveh novoletnih smrek si obiskovalci lahko ogledajo še unikatne lesene skulpture kranjskega florista Matjaža Beguša, ki je tudi avtor lesenih jaslic v kanjonu reke Kokre. Na Glavnem trgu se bodo v drugi polovici decembra predvsem odvijali koncerti in prireditve, za otroke pa bo namenjen Pravljični gozdiček. V pravljično preobleko bo odet tudi vrt gradu Khislstein.
  • CELJE: Pravljično Celje v mesecu decembru ponuja preko 60 različnih dogodkov, ki se odvijajo na kar osmih različnih prizoriščih. Obiskovalci lahko po ulicah starega mestnega jedra sledijo vonju prazničnih dobrot, kupijo kreativna darila in prisluhnejo koncertom. Poskrbljeno je tudi za najmlajše.
  • PTUJ: od 1. pa do 31. decembra se na Ptuju v sklopu Ptujske pravljice na različnih mestih odvijajo koncerti, animacije za otroke, pohodi, teki, ogledi jaslic v pravljičnem gozdu Rdeča kapica … Program še dodatno krepijo z nastopi lokalnih umetnikov, saj si želijo, da tako domačini kot obiskovalci doživeli njihovo domačno priljudnost.
Vir: Iskreni/Drsališče v Murski Soboti
  • MURSKA SOBOTA: poleg okrašenega mesta je vsaki dan od 10.00 ure naprej pod drevoredom Martina Luthra na voljo drsališče, poleg njega pa stoji nekaj hišk, kjer si lahko kupite hrano in pijačo. V petek, 29. 12. in v soboto, 30. 12.  se bosta prav tako pod drevoredom Martina Luthra ob 18.00 odvila dva koncerta, v nedeljo, 31. decembra, ob 17.00 bo silvestrovanje za najmlajše, od 22.00 naprej pa velika zabava s skupino Plamen in DJ Harijem. Novo leto bo Murska Sobota pozdravila z ognjemetom, ki bo prijazen naravi. Kaj vse še lahko vidite ali doživite v Prekmurju, pa si preberite na tej povezavi.
  • VARAŽDIN (HR): le dobri dve uri vožnje iz Ljubljane leži hrvaško mesto Varaždin, ki do 7. januarja 2024 na kar sedmih lokacijah v pravljično okrašenem mestnem središču ponuja 110 programov, zasnovanih in ustvarjenih za vse okuse, starosti in praznične želje. Na Kapucinskem trgu se na več kot 1000 kvadratnih metrih razteza drsališče, na glavnem varaždinskem trgu, imenovanem Korzo, pa stojijo prečudovito okrašene hiške, ki ponujajo številne praznične dobrote. Korzo je prav tako odet v stotine lučk in oddaja praznično glasbo. Okrašeni Varaždin si je s ptičje perspektive mogoče ogledati s 23 metrov visokega panoramskega kolesa.

Pohodi, drsanje in ogledi s “ptičje perspektive”

Pot med krošnjami Pohorje: vsa družina se lahko poda na 1 km dolgo pot med krošnjami mogočnih pohorskih dreves, ki so sedaj že odeta v belo odejo. Pot se ves čas vije 20 metrov nad tlemi, na koncu pa obiskovalce pričaka veličasten razgled s 37 metrov visokega stolpa. Pot je odprta vsak dan med 10. in 16. uro, zadnji vstop eno uro prej, torej ob 15. uri. Primerna je za otroke vseh starosti.

Foto: Mojca Belcl Magdič/Ogled jaslic v Božični vasi

Božična vas v Banovcih: Banovci so vasica v Prlekiji, kjer vaščani pred svojimi domačijami postavijo na ogled unikatne jaslice. Letos jih je na voljo kar 35. Jaslice si je najlepše ogledati, ko pade mrak, saj so vse osvetljene. Domačini s prijazno besedo, ponosom in svojo ustvarjalnostjo prepričajo še tako zahtevnega obiskovalca, da skozi podobe jaslic tudi sam postane del božične noči. Jaslice bodo na ogled do 6. januarja 2024.

Drsanje – dogodivščina za vso družino. Ker je v zadnjih letih vse manj naravnih zaledenelih jezer, je na več mestih po Sloveniji na voljo nekaj alternativnih ledenih ploskev. Oglejte si, kje vse se lahko poizkusite na ledu.

Vrbsko jezero in najvišji leseni razgledni stolp na svetu – Pyramidenkogel nad Celovcem. Posebno doživetje za vso družino v najbolj spokojnem delu leta je advent nad oblaki. Obiskovalke in obiskovalce na 920 m nadmorske višine pričakuje edinstven panoramski razgled s 100 m visokega stolpa, od koder se vidi zimska jezerska pokrajina avstrijske Koroške. Od začetka decembra pa vse do božičnega večera avstrijsko-koroška mesta, kot so Celovec, Beljak, Vrba in Katschberg, slovijo tudi po prelepih adventnih tržnicah.

Stolp Vinarium – Lendava. Na vzhodu Slovenije je za družino zanimiv 53,5 m visok stolp, kjer lahko z vrha občudujejo pokrajino, ki sega od Lendavskih goric pa vse tja do porečja Mure in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko obiskovalci udobno povzpnejo z dvigalom ali gredo peš po 240 stopnicah. Nedaleč stran (dobrih 10 min vožnje z avtomobilom) se nahaja kraj Turnišče, v katerem stoji znana romarska cerkev Marijinega vnebovzetja.

Žive jaslice

Žive jaslice v Postojnski jami: od 25. do 30. decembra 2023 se bodo v podzemlju Postojnske jame zgodile največje žive jaslice v Sloveniji, ena najlepših podob božiča na svetu. Obiskovalce čaka vožnja z vlakcem, 18 veličastnih svetopisemskih prizorov vzdolž turističnih poti, več kot 100 lokalnih igralcev, 2100 barvnih luči in najlepše božične melodije v živo.

Žive jaslice na Rečici ob Savinji: dan po božiču, 26. decembra, bo božična zgodba oživela tudi na Rečici ob Savinji. V soju zvezd in bakel se zvrstijo prizori živih jaslic, ki jih uprizorijo domači igralci. Predstavo dopolnijo tudi pevci v zboru, ki še okrepijo praznični duh s priljubljenimi božičnimi pesmimi. 1. predstava ob 17.00 in druga ob 18.30.

Tržiške žive jaslice: božična predstava pod vaško lipo v Žiganji vasi, ki jo vsako leto pripravijo domačini. Poleg same predstave se lahko sprehodite skozi vaški sejem in si ogledate razstavljene stare jaslice s šuštarskih domačij.

Boste letos namenili del svoje dohodnine ali jo boste pustili v proračunu? Če jo boste darovali, se zelo toplo priporočamo, da podprete naše delo. Oddate jo na TEM obrazcu brez kakršnekoli prijave ali certifikata. Vzame vam zgolj nekaj sekund. HVALA.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja