Družinske počitnice v Prekmurju: od kopanja do ogleda vulkana

Vir: Shutterstock

Vikendi v januarju so odlični za pobeg na toplo. Če lahko “toplo” združimo še s termalnim, doživljajskim, kulturnim, kulinaričnim in “ledenim”, pa je to pravi “paket”, katerega se bodo razveselili prav vsi člani družine. Kje natančno? V Prekmurju.

Izletnikom iz Osrednje Slovenije bo vožnja z avtomobilom do Murske Sobote vzela približno dve uri, od tam pa bodo vsa doživetja praktično na dlani.

Kopanje v termalni vodi

Moravske Toplice (Terme 3000) se nahajajo dobrih 10 min od Murske Sobote. Notranji del termalnega parka je razdeljen na dva dela: spodnji del je namenjen živahnim in aktivnim obiskovalcem, v njem se bodo odlično počutile predvsem družine (imajo tudi otroški bazenček s toboganom), zgornji del pa je s kotički za sproščanje in savnami, namenjen predvsem počitku in sprostitvi. Do 30. aprila 2023 so cene za odrasle in otroke malce ugodnejše; otroci do dopolnjenega 5. leta starosti imajo kopanje zastonj.

Podeželska čokoladnica in kavarna

Če se boste v popoldanskih urah s svojo družino želeli malo posladkati ali popiti dobro kavo, se lahko odpravite v sosednjo vas Tešanovci (le 2 km vstran od Moravskih Toplic), kjer vas bo pričakala podeželska čokoladnica Posestva Passero. Tam boste lahko poizkusili kakovostno čokolado, skrbno pridelano iz domačih sestavin. Prav tako si boste lahko ogledali nastajanje čokoladnih izdelkov. Poleg čokolade ponujajo tudi kavo, domače sladice, pa tudi druge kulinarične dobrote – prekmursko šunko, klobase in namaze svojstvenih okusov, domače bučno olje, kruh ter sokove, žganje in vino. Čokoladnica je odprta od ponedeljka do sobote, od 8. do 16. ure, ob nedeljah pa od 9. do 12. ure.

Plečnikova cerkev v Bogojini

Le tri kilometre od čokoladnice v Tešanovcih se nahaja vas Bogojina, v kateri se nahaja cerkev Gospodovega vnebohoda. Gre za delo znanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Zaradi snežno bele zunanjosti ji domačini pravijo tudi “bela golobica”. Je ena zanimivejših arhitektur prve polovice 20. stoletja in najznamenitejše svetišče Prekmurja. Cerkev je odprta vsak dan do 17.00 ure.

Tropski vrt v Dobrovniku

Vir: YouTube

Dobrih 10 minut vožnje od cerkvice v Bogojini pa se nahaja tropski gozd v malem (Ocean Orchids): na 1500 m2 veliki (in pokriti) površini boste lahko od blizu videli več kot 900 eksotičnih primerkov približno 400 rastlinskih vrst. Iz vrta boste lahko tudi pokukali v proizvodnjo, kjer vsak dan zacveti okoli 4000 orhidej. Poleg številnih botaničnih vrst orhidej se v vrtu bohotijo tudi zanimive tropske in subtropske rastline iz celega sveta: banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ilang, taro, ingver, karambola ter številne druge. Ob izhodu se ¸boste lahko ustavili v trgovini, kjer ponujajo orhideje, parfume iz orhidej, lončke za presajanje, knjige o orhidejah itd. Tropski vrt je odprt vsaki dan do 17.00 ure. Za otroke do 15. leta v spremstvu staršev je vstop brezplačen.

Drsališče v centru Murske Sobote

Če kot družine želite skupni čas preživeti tudi na bolj aktiven način, je izvrstna priložnost drsanje pod drevoredom Martina Luthra v Murski Soboti. Drsališče je odprto vsak dan, obratovalo pa bo vse do 5. februarja 2023.

Paviljon Expano

Vir: osebni arhiv

Prava pustolovščina za otroke vseh starosti je prav gotovo Expano, ki se ponaša po nazivu največjega motorik parka v regiji. Doživljajski park Expano se nahaja 3 km izven Murske Sobote (smer Bakovci); v zimskem času (še posebej, če sneži ali dežuje) otroška igrala, številne fitnes naprave in sprehod ob jezeru ne pridejo toliko v poštev kot pa sam Paviljon, ki na domiseln in inovativen način v obliki sodobne razstave predstavlja Pomurje v malem. Razstava s pomočjo sodobne tehnologije obiskovalca vodi skozi naravo in čas pokrajine: izvedel bo o tamkajšnjem vulkanu, dinozavrih, o Panonskem morju, ledenih dobah itd. Nepozaben pa je tudi let z balonom skozi virtualno realnost. Paviljon Expano je odprt od torka do nedelje, od 10. do 17. ure. Zadnji vstop je uro in četrt pred zaprtjem. Otroci do dopolnjenega 6. leta imajo vstop prost, prav tako imajo posebne popuste za družine.

Doživljajski park Vulkanija

Vir: vulkanija.si

Če že govorimo o panonskem vulkanu (zadnjem vulkanu na območju današnje Slovenije, ki je bruhal pred tremi milijoni let), omenimo tudi Park Vulkanija. Tam boste lahko spoznali razburljivi svet vulkanov in sil, ki vladajo našem planetu. Park Vulkanija se nahaja pri Gradu na Goričkem (dobrih 20 km od Murske Sobote). Odprt je od torka do nedelje, od 10. do 16. ure. Ogledi so vodeni in trajajo 1 uro. Otroci do 5. leta imajo brezplačen vstop, posebni popusti veljajo tudi za družine. Obisk je primeren za otroke od štirih let naprej, razen, če imate malčke, ki so navdušeni nad vulkani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja