Je v Prekmurju še kaj odprtega?

Vir: Shutterstock/Panonska vas

Vikendi v zimskem času so odlični za pobeg na toplo. Če lahko “toplo” združimo še s termalnim, doživljajskim, kulturnim, kulinaričnim in “ledenim”, pa je to pravi “paket”, katerega se bodo razveselili prav vsi člani družine. Kje natančno? V Prekmurju.

Izletnikom iz Osrednje Slovenije bo vožnja z avtomobilom do Murske Sobote vzela približno dve uri, od tam pa bodo vsa doživetja praktično na dlani.

Kopanje v termalni vodi

Moravske Toplice (Terme 3000) se nahajajo dobrih 10 min od Murske Sobote. Notranji del termalnega parka je razdeljen na dva dela: spodnji del je namenjen živahnim in aktivnim obiskovalcem, v njem se bodo odlično počutile predvsem družine (imajo tudi otroški bazenček s toboganom), zgornji del pa je s kotički za sproščanje in savnami, namenjen predvsem počitku in sprostitvi. Do 30. aprila 2023 so cene za odrasle in otroke malce ugodnejše; otroci do dopolnjenega 5. leta starosti imajo kopanje zastonj.

Podeželska čokoladnica in kavarna

Če se boste v popoldanskih urah s svojo družino želeli malo posladkati ali popiti dobro kavo, se lahko odpravite v sosednjo vas Tešanovci (le 2 km vstran od Moravskih Toplic), kjer vas bo pričakala podeželska čokoladnica Posestva Passero. Tam boste lahko poizkusili kakovostno čokolado, skrbno pridelano iz domačih sestavin. Prav tako si boste lahko ogledali nastajanje čokoladnih izdelkov. Poleg čokolade ponujajo tudi kavo, domače sladice, pa tudi druge kulinarične dobrote – prekmursko šunko, klobase in namaze svojstvenih okusov, domače bučno olje, kruh ter sokove, žganje in vino. Čokoladnica je odprta od ponedeljka do sobote, od 8. do 16. ure, ob nedeljah pa od 9. do 12. ure.

Panonska vas

Vir: osebni arhiv Panonske vasi

Prav tako v Tešanovcih si lahko od zunaj ogledate zanimivo Panonsko vas, v kateri stoji 10 hiš, zgrajenih po prekmurskem izročilu. Narejene so iz opeke, ki jo prekriva omet iz gline. Poseben čar zunanjosti daje streha, krita s trstiko. Hiške so sicer namenjene za prenočitev ali za poslovne dogodke, “pod kozolcem” pa lahko tudi zunanji obiskovalci naročijo toplo ali hladno pijačo ter se posladkajo s prekmursko gibanico, sladicami in ostalimi prekmurskimi dobrotami.

Plečnikova cerkev v Bogojini

Le tri kilometre od Tešanovcev se nahaja vas Bogojina, v kateri se nahaja cerkev Gospodovega vnebohoda. Gre za delo znanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Zaradi snežno bele zunanjosti ji domačini pravijo tudi “bela golobica”. Je ena zanimivejših arhitektur prve polovice 20. stoletja in najznamenitejše svetišče Prekmurja. Cerkev je odprta vsak dan do 17.00 ure.

Tropski vrt v Dobrovniku

Vir: YouTube

Dobrih 10 minut vožnje od cerkvice v Bogojini pa se nahaja tropski gozd v malem (Ocean Orchids): na 1500 m2 veliki (in pokriti) površini boste lahko od blizu videli več kot 900 eksotičnih primerkov približno 400 rastlinskih vrst. Iz vrta boste lahko tudi pokukali v proizvodnjo, kjer vsak dan zacveti okoli 4000 orhidej. Poleg številnih botaničnih vrst orhidej se v vrtu bohotijo tudi zanimive tropske in subtropske rastline iz celega sveta: banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ilang, taro, ingver, karambola ter številne druge. Ob izhodu se ¸boste lahko ustavili v trgovini, kjer ponujajo orhideje, parfume iz orhidej, lončke za presajanje, knjige o orhidejah itd. Tropski vrt je odprt vsaki dan do 17.00 ure. Za otroke do 15. leta v spremstvu staršev je vstop brezplačen.

Stolp Vinarium

Foto: Iskreni

Samo nekaj kilometrov naprej od Dobrovnika se bodo pred vami razprostrle Lendavske gorice, kjer stoji stolp Vinarium. Tam se lahko z družino povzpnete na 53,5 m visok stolp ter z vrha občudujete pokrajino, ki sega od Lendavskih goric pa vse tja do porečja Mure in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko udobno povzpnete z dvigalom ali greste peš po 240 stopnicah.

Drsališče v centru Murske Sobote

Če si z družino želite skupni čas preživeti na malo bolj aktiven način, je izvrstna priložnost drsanje pod drevoredom Martina Luthra v Murski Soboti. Drsališče je odprto vsak dan, obratovalo pa bo vse do 28. januarja 2024.

Paviljon Expano

Vir: osebni arhiv

Prava pustolovščina za otroke vseh starosti je prav gotovo Expano, ki se ponaša po nazivu največjega motorik parka v regiji. Doživljajski park Expano se nahaja 3 km izven Murske Sobote (smer Bakovci); v zimskem času (še posebej, če sneži ali dežuje) otroška igrala, številne fitnes naprave in sprehod ob jezeru ne pridejo toliko v poštev kot pa sam Paviljon, ki na domiseln in inovativen način v obliki sodobne razstave predstavlja Pomurje v malem. Razstava s pomočjo sodobne tehnologije obiskovalca vodi skozi naravo in čas pokrajine: izvedel bo o tamkajšnjem vulkanu, dinozavrih, o Panonskem morju, ledenih dobah itd. Nepozaben pa je tudi let z balonom skozi virtualno realnost. Paviljon Expano je odprt od torka do nedelje, od 10. do 17. ure. Zadnji vstop je uro in četrt pred zaprtjem. Otroci do dopolnjenega 6. leta imajo vstop prost, prav tako imajo posebne popuste za družine.

Doživljajski park Vulkanija

Vir: vulkanija.si

Če že govorimo o panonskem vulkanu (zadnjem vulkanu na območju današnje Slovenije, ki je bruhal pred tremi milijoni let), omenimo tudi Park Vulkanija. Tam boste lahko spoznali razburljivi svet vulkanov in sil, ki vladajo našem planetu. Park Vulkanija se nahaja pri Gradu na Goričkem (dobrih 20 km od Murske Sobote). Odprt je od torka do nedelje, od 10. do 16. ure. Ogledi so vodeni in trajajo 1 uro. Otroci do 5. leta imajo brezplačen vstop, posebni popusti veljajo tudi za družine. Obisk je primeren za otroke od štirih let naprej, razen, če imate malčke, ki so navdušeni nad vulkani.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja