Vse za dobro pripravo na zakon – v dobrem priročniku

Thumbnail

Danes je god sv. Antona Padovanskega. V molitvi se mu priporočajo predvsem zaljubljenci in zaročenci. A tudi tu velja »Moli in delaj!« K dobri pripravi na zakon sodi tudi dober priročnik. Slovenski prostor ga od danes naprej zagotovo ima.

Da je Založba Emanuel priročnik za pripravo na zakon z naslovom Poročila se bova! Kaj potrebujeva za dober zakon? izdala prav danes, na god sv. Antona Padovanskega, seveda ni naključje.

 

Več kot leto dni ga je pripravljala širša ekipa prevajalcev in slovenskih strokovnjakov*, med katerimi so zakonski in družinski terapevti, teologi, zdravnik, farmacevtka pa tudi številni posamezniki in pari, ki so s svojimi pričevanji poskrbeli, da je priročnik resnično zaživel.

Najbolj nagovorijo pričevanja zakoncev

Kaj mlade, ki razmišljajo o »da«, ki si ga bodo izrekli za vse življenje, lahko nagovori globlje od osebnih zgodb mladih (in malo manj mladih) zakoncev?

V priročniku so spregovorili o mnogih dilemah: zakaj se sploh poročiti, kako se spopasti s težavami v odnosu (od skušnjav nezvestobe pa vse do spolne hladnosti), na kakšen način molitev spreminja zakon … pa vse do pričevanja para, ki se je moral kljub goreči želji po veliki družini soočiti z neplodnostjo, ki ju je na koncu pripeljala do posvojitve.

Skupaj sta dolgo časa, vendar se ne poznata zares

Pomen dobre priprave na zakon sta zelo poudarila tudi nedavna sinoda in papež Frančišek, ki zelo odprto pove, da so številni pari »skupaj že dolgo časa, včasih skupaj tudi živijo, vendar se ne poznajo zares«.

Priprava mladih na zakon je zato prva pastoralna naloga za družino. Da bi to nalogo dobro uresničili, so potrebni tudi kvalitetni pripomočki.

Zato bo priročnik Poročila se bova! gotovo dobrodošla pomoč parom, ki želijo zgraditi temelje za trden, ljubeč in spoštljiv zakon, pa seveda tudi vsem, ki so odgovorni za različne programe priprave na zakon.

Od nasvetov za sporazumevanje in spolnost do navodil, kaj opraviti pred dnevom D

Poročila se bova! se poglablja v temeljna »poročna« vprašanja: od pomena zaroke do zakramenta svetega zakona. Odgovarja na vprašanje: Kaj se bo sploh spremenilo, če se par poroči cerkveno?

Dve poglavji sta namenjeni izjemno pomembnima temama o sporazumevanju in spolnosti, pri čemer se ne priročnik omejuje le na teološki ali duhovni vidik, ampak parom ponuja praktične nasvete in namige, kako postaviti trdne temelje za izpolnjujočo spolnost in dobro komunikacijo.

 

Priročnik se nato posveti štirim stebrom cerkvenega zakona: svobodi, zvestobi, nerazveznosti in odprtosti za življenje. Nekaj poudarkov? Kako se ubraniti pred rutino. Pomen odpuščanja. Kaj pravzaprav pomeni »v sreči in nesreči«? Na kakšen način načrtovati rojstva? Kako v resnici deluje »kontracepcija«? Kako se soočiti z morebitno neplodnostjo? Kako sprejeti otroka s posebnimi potrebami?

Na koncu bo par našel navodila oz. postopek za cerkveno poroko (torej kaj vse morata »opraviti« pred dnevom D) ter uporabne naslove in »obvezno branje« za vse zakonce ter starše. Nekaj, kar jima bo v letih po poroki prišlo še kako prav!

Tudi o izzivalnih vprašanjih …

Priročnik je bogat tudi oblikovno, saj ga odlikuje privlačna in razgibana zasnova, s številnimi citati, osebnimi zgodbami, vprašanji za delo v paru in odgovori na najpogostejša vprašanja, ki si jih zaljubljenci pogosto ne upajo zastaviti v živo (vendar so še kako pomembna!).

Vas zanima, zakaj Cerkev z vztrajanjem pri čistosti pred poroko ne nasprotuje užitku? Kaj je v spolnosti še pomembnejše od izkušenj in »tehnike«? Ali se lahko razideta po treh letih zaroke? In zakaj »zavezanost nekomu« ne pomeni, da si »zvežemo roke«?

Odgovore boste našli v priročniku Poročila se bova! Kaj potrebujeva za dober zakon? Ki ga lahko, mimogrede, v roke vzamete tudi vsi tisti, ki ste že poročeni. Odpiranje novih obzorij in tem za debato je zagotovljeno!


Knjigo lahko kupite v naši spletni trgovini ali se oglasite v naši prodajalni na Nazorjevi ulici v Ljubljani.


* Priročnik je preveden iz francoščine, a hkrati dopolnjen in obogaten s številnimi članki in pričevanji slovenskih strokovnjakov, posameznikov in parov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.