Vse od začetka življenja otroka pripravljamo na to, da bo enkrat šel na prvi zmenek

Foto: Shutterstock

Predvčerajšnjim še nebogljen dojenček, mehka štruca, ki se tako toplo privije, včeraj predšolski otrok, ki se trudi narisati najlepšo risbico za mamico, danes nadobuden šolar, poln domislic in energije. In jutri? Jutri bo stal pred ogledalom, se zaklepal v kopalnico, preizkušal mamine parfume, šminke in očetov brivski aparat, zaskrbljen zaradi svojega videza.

In pojutrišnjem bo naredil prvi korak k temu, da si bomo vedno pogosteje mahali v slovo.

Smo kaj spregledali, na kaj pozabili?

Preden pride čas, ki v starših sproža toliko nasprotujočih čustev in zmedenih občutij, se sprašujemo, kaj še lahko naredimo, da bomo lažje rahljali svoj objem? Smo kaj spregledali, na kaj pozabili?

Najpomembnejša naloga staršev ni pazljiva izbira vzgojne tehnike, ampak skrb za lep lasten zakon. Ta naloga se začne že davno preden naš otročiček zraste v najstnika. Pravzaprav se začne še prej, preden par sploh ima otroke.

Nujni pogovori

Pa vendar je potrebno, preden gre zares, z otrokom opraviti nekaj pogovorov. Kako neprijetni se nam zdijo, je odvisno predvsem od tega, koliko smo s pogovorom doslej odlašali in se mu izogibali.

Starši morajo vedno biti prvi, ki otroku podajo pravo informacijo o dogajanju v odraščajočem telesu. Seveda prilagojeno trenutni otrokovi zmožnosti razumevanja. Najprej je to kratka preprosta informacija, potem pa vedno bolj natančna, jasna in odkrita. S pravočasnimi, dovolj izčrpnimi informacijami bomo otroku prihranili to, da bi prve, morda hudo izkrivljene informacije, prejel recimo od vrstnikov ali s spleta. Otrok mora ves čas jasno tudi vedeti, da ga imamo radi, da je lep, da smo ponosni nanj. In če ohranimo odprto pot komunikaciji, brez žaljenja in posmehovanja, potem smo skoraj zmagali.

Primerna družba

Otrokom v pred in zgodnji puberteti priskrbimo dovolj možnosti za neovirano zdravo spolno mešano druženje, da začutijo razlike med dekliško in fantovsko naravo, da vidijo, kako se odzivajo eni in kako drugi, da se imajo priložnost opazovati in razumeti drug drugega. Če se otroci pred puberteto še raje družijo s prijatelji enakega spola, pa jim proti koncu osnovne šole postanejo vedno zanimivejši predstavniki nasprotnega spola. In nato se enkrat zgodi. Prvi zmenek.

Kako otroka pripraviti na prvi zmenek?

O tem se moramo pogovarjati precej vnaprej. Še preden »je treba«. Gradnja zrelega lastnega mnenja se dogaja počasi, z meseci, leti. Starši moramo otroku ustvarjati možnosti, da pove svoje mnenje, potem pa previdno postreči z dejstvi in ga pazljivo korigirati, če je potrebno.

Prav je, da starši predhodno spoznamo osebo, s katero bo naš otrok odšel na zmenek. Otrok mora tudi vedeti, da iti na prvi zmenek ni (samo) zabava, ampak da gre za spoznavanje, iskanje in preverjanje, kakšen naj bi bil »pravi«. In da to ni nobena igra in je vsakršno vlečenje »za nos« nekaj najbolj grdega in bolečega, kar lahko storiš drugemu ali si deležen sam. Skratka, da je od vsega začetka potrebna popolna iskrenost.

Posebej jim je treba poudariti, da pride v poštev le tako ravnanje, kot si ga želijo sami zase. In da je treba vsakršno situacijo, ki jo ocenijo kot nepristno, neprimerno ali nevarno, prekiniti in iz nje oditi.

Otroke, ki se odločijo, da se bodo začeli bolje spoznavati, je treba spodbujati, da se veliko družijo tudi z vrstniki, da skupaj počnejo kaj koristnega in da se opazujejo.

Kakšen je kot prijatelj? Kakšna je, ko je sitna? Kako prenaša bolezen? Kakšen je, ko se razjezi? Kako se odzove, ko ji kdo ponudi alkohol? Kakšne šale pripoveduje in kakšnim se smeji? Kakšen odnos ima do svojih staršev, sorojencev?

In ne bojmo se otrokom povedati resnice tudi o velikanski moči spolnega nagona, ki lahko gradi neizrekljive lepote, če ga uporabljamo ob pravem času in s pravim človekom in ruši vse pred in za sabo, če mu ne damo svetega mesta, ki mu pripada.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja