Zakaj nujno potrebujeta tudi skupni čas brez otrok

Foto: Shutterstock

Imeti otroke je sreča in privilegij, a je tudi naporno. Velikokrat se zgodi, da damo zato svoj zakon na »avtopilota« in upamo na boljše čase. Seveda je skrbeti za otroke edino pravilno in normalno je, da to v nekaterih obdobjih zahteva več časa in energije. Toda postaviti otroke na prvo mesto v družini enostavno ni zdravo.

Zakonska svetovalka Ashley Wills, ki svetuje številnim parom, je zapisala, da so razlogi za ločitev sicer lahko zelo različni, a da pri parih, ki so tik pred ločitvijo, vedno znova opaža isti vzorec – par, ki si ob otrocih ni vzel časa samo za njiju dva.

Skupno preživet čas v dvoje je dober tudi za otroke

Da bi ohranili dober zakon, moramo dati prednost svojemu zakoncu in zakonu pred našimi otroki. Tukaj ne gre za ALI/ALI. Lahko si vzamemo čas za naju IN poskrbimo, da bodo izpolnjene vse potrebe našega otroka. S tem, ko dajemo prednost našemu zakonu, dajemo otroku čustveno stabilnost in občutek varnosti. Najboljše darilo, ki ga lahko damo svojim otrokom, je, da vidijo in vedo, da imajo njihovi starši zdrav, srečen in ljubeč zakon.

Zakonski odnos je tisti, iz ljubezni katerega je otrok sploh izšel. Če se njegov notranji rezervoar ljubezni ne more več napajati iz te zakonske ljubezni ali če je celo on razlog, da ta ljubezen peša, ga odrežemo od njegovega izvora na globoki duševni ravni.

Najboljše darilo, ki ga lahko damo svojim otrokom, je, da vidijo in vedo, da imajo njihovi starši zdrav, srečen in ljubeč zakon.

Obstaja veliko načinov, kako lahko vsak dan negujemo svoj zakon –  se pogovarjamo, si izkazujemo naklonjenost, pozorno poslušamo drug drugega, si puščamo ljubezenska sporočila, damo otroke zgodaj spat, da bi imeli nekaj trenutkov zase pred spanjem itd. vendar je izjemno pomembno, da preživimo tudi načrtno skupni čas brez otrok.

Ashley Wills na svojem blogu navaja razloge, zakaj je to tako zelo pomembno:

1. Skupni čas brez otrok nama pomaga, da se spomniva, zakaj sva se sploh zaljubila

Ko greva z možem na zmenek, mi je povsem vseeno, kam greva in kaj počneva. Želim samo, da sva skupaj, da se pogovarjava, smejiva in obujava spomine. Običajno poskušava iti na zmenek enkrat na teden ali vsaj dvakrat na mesec. Če nama to ne uspe, takoj opazim. Zalotim se, da postajam preveč osredotočena na otroke in nekoliko kritična v odnosu do moža in do tega, kar dela ali ne dela. Res sva skupaj vsak dan in tudi pogovarjava se vsak dan, a težko se je osredotočeno pogovarjati s štirimi majhnimi fanti v bližini, ki kar naprej tekmujejo za najino pozornost. Najin zakon je veliko boljši, ko sva “samo midva” vsaj nekaj ur na teden.

2. Skupni čas v dvoje najinim otrokom sporoča, da je najin zakon pomemben

Otroci morajo vedeti, da niso središče vesolja. Morda zveni kruto, vendar poznam preveč, povsem sposobnih odraslih, ki še vedno pričakujejo, da bodo starši zadovoljili vse njihove potrebe, ker se žal nikoli niso naučili te življenjske lekcije. Nočem narediti te napake. Otroci morajo vedeti, da si mama in očka želita redno preživljati čas skupaj, ker se imata rada. Vsakič, ko gremo na zmenek ali si vzamemo nekaj časa zase, svoje otroke učimo, da cenimo svojega zakonca in svoj zakon.

3. Za rast najinega odnosa je potreben čas

Morda si sedaj mislite, kako lepo bi bilo iti na zmenek, če bi imeli čas in denar. Razumljivo. Življenje je drago in dan pogosto nima dovolj ur za vse, kar je potrebno postoriti. Ampak vaš zakon je dovolj pomemben, da se zanj potrudite. Morda boste potrebovali nekaj kreativnega upravljanja s časom in resnega načrtovanja proračuna, vendar vam zagotovo ne bo nikoli žal, da ste si vzeli čas za svoj zakon. To je kot dah svežega zraka za vaš odnos in družino.

4. Če se potrudimo preživeti čas v dvoje, damo zakoncu vedeti, da smo radi z njim

Bolj kot se trudimo preživeti čas sami drug z drugim, bolj zakoncu sporočamo, da uživamo z njim in da nam je pomemben. Na žalost je veliko parov, ki raje počnejo karkoli drugega, kot bi se na samem družili s svojim zakoncem. To ni dobro. Če nehamo iskati drug drugega in prenehamo preživljati čas skupaj, postanemo bolj sostanovalci in manj ljubimci. Pridemo do točke, ko nam je nerodno biti drug ob drugem in se počutimo negotovi glede tega, kaj storiti ali reči. Ne dovolite, da se to zgodi.  Za svoj zakon se moramo boriti in skupno preživljanje časa v dvoje je bistvenega pomena, da naš zakon postane in ostane močan.

Povzeto po: www.daveandashleywillis.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Skupno preživet čas v dvoje je dober tudi za otroke – seveda! Saj smo vendar otroke spočeli iz ljubezni, zato se tudi hranijo iz te ljubezni. Ves material na tem svetu ne bo pomagal, če ljubezni ni. Otroci bodo postali kripeljni. Lepo prikazano v filmu “La vita è bella”, kjer nimajo skoraj nič, a imajo vero in ljubezen.

    Najboljše darilo, ki ga lahko damo svojim otrokom, je, da vidijo in vedo, da imajo njihovi starši zdrav, srečen in ljubeč zakon. – tako je, ker vse prevečkrat slišim od mladih “jaz ne bom imel/a otrok, ker vidim kako s***je je to”. To samo kaže v kakih zakonih so gor rasli in so bili ob nezrelih starših, ki jim niso znali prikazati zakona kot nekaj lepega in urejenega, ter so bili polni stresa in nemira.

    1. Tomaž, s teboj se popolnoma strinjam!
      Toda – mnogo parov otrok nima komu pustiti otrok. Mnogi nimajo več staršev, ali pa so starši bolni ali pa drugače nimajo niti smisla, niti volje za varstvo otrok. Tudi dobrih tet je bolj malo. Kaj potem? Najboljše počakati, da otroci odrastejo, da so samostojni in da jih lahko pustiš tudi same doma. Saj pride zelo hitro čas, ko otroci odrastejo in si tudi sami želijo malo miru pred starši.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja