Vse, kar morate vedeti o porodnem načrtu

nosecnost_par

Porodni načrt je dokument, ki izraža želje nosečnice v času, ko se odvija porod, zato ga večkrat poimenujemo tudi kar porodne želje. Porodni načrt je priporočljiv, ne obvezen in hkrati tudi ne zavezujoč.

Zakaj sploh pripraviti porodni načrt?

Razlogov, zakaj sploh napisati svoj porodni načrt, je več. Eden pomembnejših je, da je rojstvo otroka tako poseben trenutek, da ga enostavno ne bi smeli prepustiti naključju. Zanašati se zgolj na to, da v porodnišnici že vedo, kaj delajo in bodo zagotovo naredili vse najboljše za vas in vašega otroka, iz izkušenj mnogih mam ni ravno najbolj modra odločitev. A četudi imate srečo in vas v porodnišnici sprejme krasno osebje, je kljub vsemu pomembno, da se na porod pripravite in vprašate sami sebe kakšen porod si sploh želite.

Kako si želite pričakati novega člana? Kako si želite, da se odvijajo vaši prvi skupni začetki? Mnoge ženske so veliko bolj pomirjene, če svoje želje strnejo na papir, obstaja pa tudi veliko večja verjetnost, da bo porod potekal po vaših željah, če porodni načrt iz vaših misli spravite tudi na papir.

Ko svoje želje strnete na papir, jih nevede tudi veliko močneje ozavestite. Tako bodo ostale Zanašati se zgolj na to, da v porodnišnici že vedo, kaj delajo in bodo zagotovo naredili vse najboljše za vas in vašega otroka, iz izkušenj mnogih mam ni ravno najbolj modra odločitev.trdno zasidrane v vas tudi tisti dan, ko enostavno ne boste mogle imeti vsega, kar se dogaja z vami, pod nadzorom. Nenazadnje je porodni načrt pravzaprav dobra skupna priprava na porod z vašim partnerjem. Ne le, da bo vaš partner lahko sodeloval pri načrtovanju prihoda otroka, še najbolj pomembno je, da bo razumel in vedel, kakšne so vaše želje, ter jih v ključnih trenutkih znal tudi zagovarjati. Med porodom pridejo namreč trenutki, ko ženska ne more imeti vsega pod kontrolo.

Da pa porodni načrt sploh lahko napišete, potrebujete nekaj znanja in informacij. Najprej, kakšni postopki se sploh izvajajo v porodnišnicah, kateri so nujni, kateri ne, kako vplivajo na otroka, porod in žensko, itd. Da niso vedno vsi postopki v prid matere in/ali otroka, pričuje veliko mater, zato je znanje velik plus, ki ga pridobite v postopku pisanja vaših porodnih želja.

Kdaj napisati porodni načrt?

Razmišljati o poteku in samem porodu ni prepovedano začeti takoj, ko se detece najavi, vendar je najbolje strniti vse misli in želje v neko pregledno obliko šele v zadnjem tromesečju. Ko se telo že počasi pripravlja na porod, je priporočljivo večkrat vzeti v roke porodni načrt in ga skupaj s partnerjem prebrati, morda celo kaj dopolniti, odvzeti ali spremenit, če tako čutita. Tako bosta oba lahko svoje želje utrdila v vajini zavesti.

Kako se lotiti pisanja porodnih želja?

Če lastne izkušnje poroda še nimate, ste se gotovo že pogovarjali s prijateljicami, znankami, mamo, sestro o tem. Izkušnje so različne in objektivne. Zato je smiselno začeti s preverjanjem postopkov, ki se izvajajo v porodnišnicah, nato pa s preverjanjem smiselnosti le teh s kakšno preverjeno knjigo. Eno takih z naslovom Moj porodni načrt, ki jo je napisal dr. Marsden Wagner, lahko kupite tudi v naši spletni trgovini.

Kako porodni načrt predstaviti osebju v porodnišnici?

Porodni načrt je lahko dolg eno stran, lahko pa jih ima tudi pet. In v največji zagati se znajdemo, če v porodnišnico pridemo z močnimi popadki in kupom papirja, ob katerem se osebje prime za glavo. Večina porodnišnic omogoča ogled prostorov in pogovor z babico že pred porodom, zato to možnost le izkoristite. Za obisk se običajno lahko dogovorite po telefonu, na srečanju pa lahko v miru predstavite svoje želje in preverite, koliko se skladajo z obveznimi postopki porodnišnice. Če so te razlike velike in vam pomembne, porodnišnica pa od njih ne odstopa, je za kraj poroda morda bolj smiselno izbrati drugo porodnišnico, četudi je malce bolj oddaljena od vašega kraja bivanja. V kolikor pa vam porodnišnica ustreza, pa lahko izvod svojega porodnega načrta tudi pustite babici, ki ga bo shranila v vašo kartoteko.

Čeprav se pisanje porodnega načrta morda zdi zapleteno, v resnici ni. Je zanimivo, poučno in lahko tudi zabavno. Ljudje načrtujemo počitnice, nakupe, potovanja, obroke, izlete, … A le kaj je pomembnejšega in lepšega kot načrtovanje prihoda novega člana?

foto: storyblocks.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja